Συναυλία για την υποστήριξη των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία διοργανώνουν ο Λεωνίδας Καβάκος και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Τα έσοδα της συναυλίας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Απριλίου, θα διατεθούν υπέρ της ανοικοδόμησης του μαιευτηρίου της Μαριούπολης. Σε αυτή θα λάβουν μέρος οι Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο), Ηλίας Λιβιεράτος (βιόλα) και Τιμόθεος Γαβριηλίδης Πετρίν (τσέλο).
Η πρωτοβουλία, ωστόσο, βρίσκεται υπό τη σκιά της άρνησης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Μάλιστα ο μουσικός Μάνος Επιτροπάκης κατήγγειλε ότι κ. Καβάκος ζήτησε τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία, όμως, αρνήθηκε. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Επιτροπάκης, πραγματοποιήθηκε μυστική ψηφοφορία στην ΚΟΑ και η πρόταση απορρίφθηκε.
Η ανάρτηση του Μάνου Επιτροπάκη
«Δυστυχώς η ντροπή με τις Ελληνικές Ορχήστρες συνεχίζεται. Αυτή τη φορά μας γεμίζει ντροπή η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην οποία προτάθηκε από τον Λεωνίδα Καβάκο να γίνει συναυλία/σύμπραξη, τα έσοδα της οποίας θα δίνονταν για την ανοικοδόμηση του Μαιευτηρίου της Μαριούπολης. Όπως μου επιβεβαίωσε μουσικός της ΚΟΑ, έγινε μυστική ψηφοφορία ανάμεσα στους Μουσικούς και απορρίφθηκε η πρόταση. Ούτε τον Καβάκο ντράπηκαν κάποιοι συνάδελφοι, που έχει δώσει πόσες φορές την αμοιβή του για την υλικοτεχνική ενίσχυση της Ορχήστρας. Και οι ίδιοι αρνούνται να συμβάλλουν να χτιστεί ένα βομβαρδισμένο Μαιευτήριο σε Ελληνική Παροικία; Τι καλλιτέχνες είναι αυτοί;», αναφέρει ο κ. Επιτροπάκης στην ανάρτησή του.
«Ξεφτίλα για άλλη μια φορά. Οι μόνες ορχήστρες στην Ευρώπη που αρνούνται να παίξουν για την Μαρτυρική Ουκρανία είναι οι Ελληνικές. Με “ενημέρωσαν” μάλιστα πως αντίστοιχη άρνηση θα “ψηφίσει” και η ορχήστρα της ΕΡΤ. Μεγάλη Ντροπή για την πρώτη Ορχήστρα της Χώρας. Μπράβο στους συναδέλφους που τουλάχιστον ψήφισαν υπέρ της συναυλίας. Οι υπόλοιποι, να χαίρεστε τον Πούτιν», προσθέτει.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου, σημειώθηκε ένταση στην Λυρική Σκηνή, μετά την πρωτοβουλία χορευτή του Μπαλέτου να εμφανιστεί, πριν την έναρξη παράστασης του Οθέλλου με σημαία της Ουκρανίας και να αναφερθεί στην εισβολή.
Τότε, το κοινό τήρησε ενός λεπτού σιγή και καταχειροκρότησε τον χορευτή, η κίνηση του οποίου, όμως, δεν έτυχε ανάλογης αποδοχής από μέλη της χορωδίας της Εθνικής Λυρικής σκηνής, τα οποία διαμαρτυρήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι δεν ρωτήθηκαν για τα όσα διαδραματίστηκαν.
Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί εν όψει συναυλίας στο θέατρο «Ολύμπια». Ο δήμος Αθηναίων εισηγήθηκε, πριν την έναρξη παράστασης, η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου να παίξει τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας. Μουσικοί και χορωδοί το συζήτησαν όμως μεταξύ τους και κατά πλειοψηφία αποφάσισαν να μην παίξουν τον ουκρανικό εθνικό ύμνο και αντιπρότειναν ένα απόσπασμα από την Ενάτη του Μπετόβεν ως εμβληματική και πανανθρώπινη μορφή έκφρασης αλληλεγγύης στα θύματα του πολέμου.