Μαζί πέρασαν τις πόρτες του δικαστηρίου ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Δημήτρης Λιγνάδης, λίγο μετά τις 9:00, προκειμένου να δικαστούν για τις υποθέσεις που κατηγορούνται.
Σήμερα πρόκειται να αρχίσουν ξανά οι δίκες τους στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν Φιλιππίδης – Λιγνάδης
Οι δύο γνωστοί ηθοποιοί αντιμετωπίζουν σωρεία σοβαρών κατηγοριών για σεξουαλικά εγκλήματα.
Συνολικά ο Πέτρος Φιλιππίδης, δικάζεται για το αδίκημα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση μια κατηγορία που του αποδόθηκε μετά την καταγγελία της γυναίκας που καταθέτει σήμερα αλλά και για δυο απόπειρες βιασμού σε βάρος δυο ακόμη γυναικών και μάλιστα ηθοποιών.
Γιατί η κατάθεση δίνεται κεκλεισμένων των θυρών
Το δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή του έκρινε πως η κατάθεση της πρώτης καταγγέλλουσας, όπως και μιας ακόμη από τις τρεις συνολικά γυναίκες που μήνυσαν τον ηθοποιό θα πρέπει να δοθεί κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να καταθέσουν με μεγαλύτερη άνεση. Έτσι, η δίκη, σε αυτό το στάδιο διεξάγεται χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.
Υπενθυμίζεται πως η γυναίκα που καταθέτει πρώτη στο δικαστήριο είχε αναφέρει στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης τις επιτέθηκε σεξουαλικά μέσα σε θεατρικό χώρο και ενώ η ίδια τον είχε συναντήσει στο πλαίσιο επαγγελματικού ραντεβού που είχαν κανονίσει. Επιπλέον, η ίδια έχει καταγγείλει πως ο ηθοποιός της είχε επιτεθεί σεξουαλικά και μια ακόμη φορά, λίγους μήνες νωρίτερα, μέσα στα γραφεία εταιρείας θεατρικών παραγωγών. Τα όσα περιέγραφε στις καταγγελίες της στοιχειοθέτησαν το αδίκημα του βιασμού και εν συνεχεία απαγγέλθηκε και η σχετική κατηγορία στον ηθοποιό.
Ωστόσο, από την πλευρά του ο Πέτρος Φιλιππίδης αρνείται το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει και μάλιστα σε ό,τι αφορά στην πρώτη μάρτυρα την έχει χαρακτηρίσει «εμμονική».
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης δικάζεται για τέσσερις βιασμούς κατά συρροή τριών ανηλίκων ανδρών και ενός ενήλικα.
Σήμερα θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον δεύτερο νεαρό άνδρα, ο οποίος τον κατήγγειλε για σεξουαλική κακοποίηση, το καλοκαίρι του 2015.
Η μαρτυρία του δεύτερου άνδρα για τον Δημήτρη Λιγνάδη
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο Δημήτρης Λιγνάδης προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του, οι οποίες, κατά τη Δικαιοσύνη, στοιχειοθετούν το αδίκημα του βιασμού σε ξενοδοχείο της Επιδαύρου, ένα περίπου χρόνο μετά τη γνωριμία του μαζί του, η οποία έγινε μέσω ενός συμμαθητή του και της αδελφής του. Η τελευταία γνώριζε τον σκηνοθέτη μετά τη συμμετοχή της σε μια θεατρική παράσταση.
«Στις 24 και 25 Ιουλίου του 2015, παιζόταν στην Επίδαυρο το έργο «ΝΕΚΥΙΑ» του θεάτρου Νο της Ιαπωνίας. Ο κατηγορούμενος παρακολούθησε την παράσταση στις 25 Ιουλίου συνοδευόμενος από το φερόμενο ως θύμα και έναν φίλο του» αναφέρουν οι δικαστές για τη συγκεκριμένη καταγγελία στο παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσαν και προσθέτουν: «Μετά την παράσταση, πήγαν με το αυτοκίνητο βόλτα στο Ναύπλιο και τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Ιουλίου κατέληξαν στο δωμάτιο που είχε κλείσει ο κατηγορούμενος στην Αρχαία Επίδαυρο για διανυκτέρευση. Αφού εισήλθαν στο δωμάτιο, κάθισαν και οι τρεις στη βεράντα, αλλά μετά από λίγο ο αιγυπτιακής καταγωγής ανήλικος αποχώρησε γιατί νύσταζε. Ο κατηγορούμενος χωρίς να πει τίποτα στον άλλο ανήλικο, που παρέμεινε στη βεράντα, τον ακολούθησε και έτσι όπως το βρήκε ξαπλωμένο σε πρηνή η θέση, μη δίνοντάς του κανένα περιθώριο να αντιδράσει, πέρασε το χέρι του κάτω από τη μέση, τον ανασήκωσε στο ύψος του στόματος του και κρατώντας τον ακινητοποιημένο, κατέβασε το εσώρουχο του και προέβη σε ασελγείς πράξεις».
Η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη
Κατά την απολογία του στην ανακρίτρια ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης είχε αρνηθεί όσα του αποδίδει ο ανήλικος, αν και είχε δεχθεί ωστόσο ότι τον γνώριζε χωρίς όμως, όπως είπε, να έχουν ερωτική σχέση. Είχε μάλιστα, χαρακτηρίσει την καταγγελία του νεαρού άνδρα «κατασκευασμένη και υποκινούμενη» από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών το οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, «επεδίωκε με κάθε τρόπο την καθαίρεσή του».
Επιπρόσθετα, ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει εστιάσει στις «διαφορετικές ημερομηνίες που κατέθεσε ο ανήλικος ότι πήγαν στην Επίδαυρο». Ωστόσο, οι δικαστές αναφέρουν πως μετά τα καταγγελλόμενα έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα που δικαιολογεί την «εξασθένηση της μνήμης».