Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση άσκησε σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας στην μητέρα των τριών παιδιών από την Πάτρα, για τον θάνατο της Τζωρτζίνας.
Η δίωξη ασκήθηκε με βάση τα στοιχειά που διαβίβασε το τμήμα ανθρωποκτονιών στην εισαγγελία. Δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να διαταχθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της γυναίκας από την Πάτρα, προκειμένου αυτή να οδηγηθεί απευθείας στον ανακριτή που θα αναλάβει την υπόθεση.
Η ποινική δίωξη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος της μητέρας της 9χρονης Τζωρτζίνας από την Πάτρα ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας Αντώνη Ελευθεριάνο, σε συνέχεια των αποκαλύψεων για την ουσία που εντοπίστηκε στις τοξικολογικές του κοριτσιού και δεν δικαιολογούνται από τη φαρμακευτική της αγωγή.
Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν πως η μητέρα των τριών παιδιών από την Πάτρα οδηγείται ήδη από τις αστυνομικές αρχές στη ΓΑΔΑ. Φαίνεται πως η κ. Πισπιρίγκου έφυγε από την πρωτεύουσα της Αχαΐας υπό άκρα μυστικότητα γύρω στις 17.00 το απόγευμα της Τετάρτης.
Στην Αθήνα η δικογραφία την υπόθεση από την Πάτρα
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβιβάζεται η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας από την Πάτρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζεται η έρευνα για τους θανάτους των άλλων δύο κοριτσιών της οικογένειας.
Αφού μελετήσει ο εισαγγελέας τα στοιχεία που τού διαβιβάζονται για τον θάνατο της Τζωρτίνας θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ποινικές ενέργειες στην υπόθεση.
Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Τζωρτζίνας
Φαίνεται πως εντοπίστηκε μια ουσία στις τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης, η κεταμίνη, που δεν δικαιολογείται από την φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε το παιδί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της.
Νωρίτερα, σε ρεπορτάζ του MEGA αναφέρθηκε πως εντοπίστηκε ύποπτη ουσία που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του μικρού παιδιού και δημιουργούν μια σειρά από ερωτηματικά για την υπόθεση στην Πάτρα. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν η παρέμβαση του εισαγγελέα σχετίζεται με αυτές τις ανακαλύψεις ή όχι.
Στον οργανισμό της Τζωρτζίνας έχει εντοπιστεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μια φαρμακευτική ουσία που δεν χορηγήθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου και όπως φαίνεται έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κατάληξη του παιδιού. Ένα φάρμακο που βρέθηκε σε μεγάλη συγκέντρωση στον οργανισμό του παιδιού, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστός ο τρόπος που του χορηγήθηκε.
Οι επιστήμονες στο εξιδεικευμένο εργαστήριο του ΑΠΘ που κάνουν τις αναλύσεις, θα έχουν καταλήξει πιθανότατα ακόμα κι μέσα στις επόμενες ώρες, αν η επίμαχη δοσολογία ήταν τοξική. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό το φάρμακο, θα κρίνει πολλά στην πολύκροτη υπόθεση και θα δρομολογήσει μια σειρά από εξελίξεις που κάποιοι προβλέπουν ότι θα είναι καταιγιστικές.
Όλες τις προηγούμενες μέρες, οι επιστήμονες στο Κέντρο Ιατροδικαστκής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου προσπαθούσαν να διαπιστώσουν αν η ύποπτη ουσία προερχόταν από τα αντιεπιληπτικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα που χορηγούνταν στο παιδί. Αν ήταν στα όρια της επιτροπής δοσολογίας ή της δίνονταν σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες και έτσι αντί να βοηθούν προκαλούσαν στον οργανισμό της τοξικότητα.
Τι είναι η Κεταμίνη
Η κεταμίνη που πιθανότατα βρέθηκε στις εξετάσεις της 9χρονης, είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόκληση και τη διατήρηση της αναισθησίας. Προκαλεί διασπαστική αναισθησία, μια κατάσταση που μοιάζει με έκσταση που παρέχει ανακούφιση από τον πόνο, καταστολή και αμνησία.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αναισθησίας με κεταμίνη είναι η διατήρηση των αντανακλαστικών της αναπνοής και των αεραγωγών, η διέγερση της καρδιακής λειτουργίας με αυξημένη αρτηριακή πίεση και η μέτρια βρογχοδιαστολή.
Σε χαμηλότερες, υποαναισθητικές δόσεις, η κεταμίνη είναι ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας για τον πόνο και την κατάθλιψη που είναι ανθεκτική στη θεραπεία. Ωστόσο, η αντικαταθλιπτική δράση μεμονωμένης χορήγησης κεταμίνης εξασθενεί με τον καιρό και τα αποτελέσματα της επαναλαμβανόμενης χρήσης δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.
Οι ψυχιατρικές παρενέργειες είναι συχνές καθώς και η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η ναυτία. Η τοξικότητα στο ήπαρ και το ουροποιητικό είναι συχνή σε τακτικούς χρήστες υψηλών δόσεων κεταμίνης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Η κεταμίνη είναι ένας ανταγωνιστής των υποδοχέων NMDA και αυτός ευθύνεται για τις περισσότερες από τις δράσεις της εκτός από την αντικαταθλιπτική δράση, ο μηχανισμός της οποίας είναι θέμα πολλής έρευνας και συζήτησης.
Δεν υπάρχει συσχετισμός με κληρονομικά ζητήματα
Το νέο κύμα των εξελίξεων άρχισε να τρέχει χθες το απόγευμα. Όπως μετέδωσε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο Live News, ο γονιδιακός έλεγχος ολοκληρώθηκε χωρίς να βρεθεί κανένα απολύτως πρόβλημα και συνεπώς χωρίς να μπορεί να γίνει συσχετισμός με κληρονομικά ζητήματα που να σχετίζονται με τους θανάτους των παιδιών.
Το πρωί δημοσιεύματα εστίαζαν στις υψηλές τιμές της τροπονίνης στον οργανισμό της Τζωρτζίνας. Με γιατρούς να αποσαφηνίζουν στη συνέχεια πως αυτή η ένδειξη δεν έχει παίξει ρόλο στην κατάληξη του παιδιού.
Γιατροί και αστυνομικοί που χειρίζονται την πολύκροτη υπόθεση βρίσκονται πάντα σε ανοιχτή γραμμή και δεν εστιάζουν στις τιμές της τροπονίνης. Η λύση του μυστηρίου όπως εκτιμούν βρίσκεται πιθανότατα στο φάρμακο που ανιχνεύτηκε.
Πιθανό το ενδεχόμενο της ασφυξίας
Ο Ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων επιμένει και μέσα από την τελευταία του ανάρτηση με επίκληση στην ιατρική βιβλιογραφία, πως το ενδεχόμενο της ασφυξίας πίσω από τους θανάτους των τριών κοριτσιών παραμένει πιθανό, με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα.
Με ιδιαίτερη αγωνία περιμένουν τις επίσημες απαντήσεις και οι γονείς των παιδιών που το τελευταίο 24ωρο πήραν συμπληρωματικά στοιχεία από τον ιατρικό φάκελο της Τζωρτζίνας.
Το πλήρωμα του χρόνου δείχνει να έφτασε στο θρίλερ της Πάτρας και πλέον οι αποκαλύψεις και οι επίσημες απαντήσεις που περιμένει μια ολόκληρη χώρα βρίσκονται προ των πυλών.