Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την υπόθεση του μαθητή Σαϊντού Καμαρά που κινδυνεύει με απέλαση.
«Εν όψει της επανεξέτασης του αιτήματος του Σαϊντού Καμαρά για να μείνει στην Ελλάδα, έχουν γίνει, εδώ και καιρό από την πλευρά της πολιτείας όλες οι απαραίτητες ενέργειες που ενισχύουν αυτό το αίτημά του» είπε ο κ. Οικονόμου, απαντώντας στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα που καλούσε την Πολιτεία να πράξει ό, τι είναι δυνατό προκειμένου να μην απελαθεί ο μαθητής που παρήλασε την περασμένη εβδομάδα.
«Χωρίς κορώνες και κινήσεις εντυπωσιασμού το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων, που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019 στο υπουργείο Παιδείας, κάνει το ίδιο ακριβώς για όσα παιδιά το χρειάζονται, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τη σχολική χρονιά 2021-22 σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά εγγραφής και φοίτησης, μαθητών-προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος» συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ο Πρωθυπουργός επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό έχει προγραμματίσει να συναντηθεί αύριο στις 16.30 με τον Σαϊντού Καμαρά» σημείωσε κλείνοντας ο Γιάννης Οικονόμου.
Ο νεαρός μαθητής από τη Γουινέα είχε φθάσει στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτο προσφυγόπουλο. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο αριστούχος μαθητής Σαϊντού Καμαρά βρέθηκε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ έκτοτε κινδυνεύει να απελαθεί από τη χώρα, καθώς συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Σε ανάρτησή τη για την υπόθεση του αριστούχου μαθητή πρόσφυγα Σαϊντού Καμαρά που κινδυνεύει να απελαθεί, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως σημείνωε το Σάββατο πως υπήρξε μέριμνα ώστε να ενισχυθεί ο φάκελος του μαθητή.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με τον Σαϊντού Καμαρά και τόνισε πως «ο Σαϊντού πρέπει να μείνει στην Ελλάδα, μην τον προδώσει και δεύτερη πατρίδα». Τον 16χρονο, επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, «που ναυάγησε στην Κάλυμνο το 2019 και μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό των συμμαθητών και των δασκάλων του».
Ο Σαιντού Καμαρά είχε έρθει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2019
Ο Σαιντού Καμαρά είχε έρθει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Παρέμεινε για 1,5 χρόνο σε δομή εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών.
Γράφτηκε στο σχολείο, έκανε φίλους και κατάφερε να αριστεύσει. Τον Δεκέμβριο 2021 βγήκε η απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε κάνει και πλέον αντιμετωπίζει την απέλαση από την Ελλάδα.
«Τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που δεν θέλουν να στερηθούν τον φίλο τους, όπως και το σχολείο μας δεν θέλει να χάσει τον μαθητή του» ξεκαθάρισε ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου. Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς μας».