Η Τουρκία είναι θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος της συμφωνίας με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος.
«Η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που θα μπορούσαν να γίνουν εγγυήτριες της ασφάλειάς μας στο μέλλον», δήλωσε ο Ιχόρ Ζόκοβκα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πριν από ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία.
Το Κίεβο έχει δηλώσει πως θέλει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας οι οποίες θα προσέφεραν στην Ουκρανία προστασία από μια ομάδα συμμάχων σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης.
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας στην Τουρκία
Άλλωστε, ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών συνεχίζεται σήμερα επί τουρκικού εδάφους.
Σήμερα θα συναντηθούν στην Τουρκία για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο Νταβίντ Αρακχάμια, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών.
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.
Επιβεβαίωσε η ρωσική πλευρά
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής από τη ρωσική πλευρά Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων, λέγοντας, όμως, ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν Τρίτη και Τετάρτη, χωρίς να διευκρινίσει τον τόπο.
Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό σε τι ακριβώς θέματα θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις. Σήμερα, σε ένα βιντεομήνυμα που καταγράφηκε για μια εκπομπή, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη της Ουκρανίας, την οποία πρόβαλε το πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVP, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίνιρ Ζελένσκι επανέλαβε πως αξιώνει την εφαρμογή μιας «κατάπαυσης του πυρός» και την «πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων» από την ουκρανική επικράτεια.Ένας γύρος κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.
Έκτοτε, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και κρίθηκαν «δύσκολες» και από τα δύο στρατόπεδα.