19:59
05/02/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:59
05/02/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία – Ο Ζελένσκι ζήτησε στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς

Η αναμνηστική φωτογραφία των αρχηγών /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αναμνηστική φωτογραφία των αρχηγών /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

24.03.2022
13:19
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2022 • 17:17
Τα βλέμματα του πλανήτη στις Βρυξέλλες καθώς διεξάγονται τρεις Σύνοδοι Κορυφής για την Ουκρανία

Τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες καθώς διεξάγονται σήμερα τρεις κρίσιμες Σύνοδοι Κορυφής με σημαντικά θέματα στην ατζέντα τους όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ συμμετέχει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενώ πρόκειται να μιλήσει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Παράλληλα σήμερα διεξάγονται οι Σύνοδοι Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των G7.

Ζελένσκι: «Ζητώ στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το ΝΑΤΟ την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς την χώρα του, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες».

«Για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις πόλεις μας, η Ουκρανία έχει ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, Οπως η Ρωσία χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμούς όλο το οπλοστάσιό της εναντίον μας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεομήνυμά του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Telegram που απευθύνεται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας που συνέρχονται εκτάκτως στις Βρυξέλλες με θέμα τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία, ακριβώς έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Σήμερα το πρωί (…) έπεσαν ρωσικές βόμβες φωσφόρου. Μεγάλοι σκοτώθηκαν και παιδιά σκοτώθηκαν και πάλι», κατήγγειλε στο ίδιο μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μπόρις Τζόνσον: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας»

«Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, προσερχόμενος στην Έκακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατευτούν», προσέθεσε.

Στόλτενμπεργκ-Μπάιντεν
Στόλτενμπεργκ-Μπάιντεν /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πιέσεις μπορούν να ασκηθούν όσον αφορά τα αποθέματα χρυσού του Βλαντίμιρ Πούτιν»

Η Βρετανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι θα αυξήσουν τις οικονομικές πιέσεις στη Ρωσία εξετάζοντας αν μπορούν να γίνουν περισσότερα για να εμποδίσουν την πρόσβαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στα αποθέματα χρυσού, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Οι δυτικές κυρώσεις οδήγησαν στο πάγωμα μεγάλου μέρους από τους ύψους 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων πόρους της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, στον αποκλεισμό ορισμένων τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και στην πρόκληση πλήγματος στο ρούβλι.

Ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες, ο Τζόνσον δήλωσε στον Ραδιοσταθμό LBC ότι ο Πούτιν πέρασε ήδη μια κόκκινη γραμμή και ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα», σημείωσε. «Και ως εκ τούτου χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα οικονομικά. Για παράδειγμα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα ώστε να τον σταματήσουμε να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του χρυσού, επιπροσθέτως των αποθεμάτων του σε ρευστό;», συνέχισε.

«Όσο μεγαλύτερη πίεση ασκήσουμε τώρα, ιδιαίτερα σε πράγματα όπως ο χρυσός, τόσο περισσότερο πιστεύω ότι μπορούμε να συντομεύσουμε τον πόλεμο», τόνισε.

Ο Τζόνσον σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σωστά ότι η Ρωσία είναι ένοχη για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

«Είναι σωστό ότι η Ρωσία θα πρέπει τώρα να κληθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και σωστό ο πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά που κάνουν συνιστούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Μπάιντεν-Μακρόν
Μπάιντεν-Μακρόν /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάντσεθ: Τα 5 ζητήματα που θα συζητήσει το ΝΑΤΟ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν πέντε ζητήματα στη σημερινή σύνοδο κορυφής, συγκεκριμένα θα απαιτήσουν από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν επίσης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία. να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης των αποτρεπτικών ικανοτήτων του ΝΑΤΟ, να προετοιμάσουν ένα πακέτο στήριξης για τις χώρες που δέχονται ροές Ουκρανών προσφύγων, και να συζητήσουν τον ρόλο της Κίνας στον πόλεμο.

Ανήσυχος ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι ο Πρόεδρος Πούτιν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στον πόλεμο με τη Ρωσία. Ο Μπετέλ είπε ότι είναι «επικίνδυνο» για τον Ρώσο Πρόεδρο να εξετάσει την πιθανή χρήση τους.

«Έχει βγει στον Τύπο και επίσης σε συνομιλίες που είχα με τον ίδιο τον Πρόεδρο Πούτιν ότι το πιστεύει», είπε ο Μπετέλ προσθέτοντας ότι: «Γι’ αυτό είναι σημαντική η επαφή. Είναι σημαντικό να πούμε [στον Πούτιν] τι συμβαίνει στην Ουκρανία». Όταν ρωτήθηκε για πιθανές επιπτώσεις για τη Ρωσία, ο Μπετέλ εμφανίστηκε διστακτικός, λέγοντας ότι «ο καθένας έχει τις ικανότητες και δυνατότητές του».

Γιάνσα: «Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί χημικών εργοστασίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφή μεγάλης κλίμακας»

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί χημικών εργοστασίων στην Ουκρανία θα μπορούσαν να προκαλέσουν «καταστροφή μεγάλης κλίμακας», δήλωσε σήμερα ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα κατά την έναρξη έκτακτης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Ανησυχούμε όταν βλέπουμε ότι οι ρωσικές επιθετικές δυνάμεις βομβαρδίζουν εργοστάσια χημικών και παρόμοιες εγκαταστάσεις», σημείωσε. «Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια καταστροφή μεγάλης κλίμακας».

Σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως ο ρωσικός στρατός θα χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα, σκοπίμως για λόγους τακτικής, ο Σλοβένος πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα ήταν «πολύ απερίσκεπτο».

Επίσης ενόψει της συνόδου κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα σημείωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει πιθανώς τις αμυντικές της δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ τα ερχόμενα χρόνια για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.

«Κανείς δεν μπορεί να αισθανθεί ασφαλής τώρα», σημείωσε, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία σε έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Ίσως να είναι η Πολωνία, ίσως να είναι οι χώρες της Βαλτικής, αλλά κανείς στην Ευρώπη, ακόμη και αυτές οι χώρες που βρίσκονται μακριά από τα απευθείας σύνορα με τη Ρωσία, ακόμη και αυτές οι χώρες δεν είναι ασφαλείς σήμερα», υπογράμμισε ο Ναουσέντα.

Ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο
Ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρωθυπουργός Βελγίου: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να μείνει απομονωμένος»

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο κάλεσε την Κίνα να κρατήσει αποστάσεις από τη Ρωσία, στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Ντε Κρόο ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «απομονωμένος και πρέπει να μείνει απομονωμένος».

Τριντό: «Η Ρωσία να σταματήσει την παράνομη και βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία»

To NATO δεν είναι μία γεωγραφική συμμαχία σημείωσε ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τόνισε την ενότητα για την στήριξη της Ουκρανίας.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «τρομερό λάθος» από την πλευρά του Πούτιν, καλώντας τον να σταματήσει την «παράνομη και βάρβαρη εισβολή» στην Ουκρανία.

Μπορέλ: «Η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για κατάπαυση του πυρός»

Η ρωσική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία προς το παρόν, καθώς ο στρατός της δεν έχει επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτήν την στιγμή, η Ρωσία δεν θέλει να καθήσει και να διαπραγματευθεί οτιδήποτε: αυτό που θέλει είναι να έχει υπό την κατοχή της το έδαφος», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

«Θέλει να περικυκλώσει καταλαμβάνοντας την ακτή μέχρι τα σύνορα με την Μολδαβία και να αποκόψει την Ουκρανία από την θάλασσα. Θα θέλει να διαπραγματευθεί πραγματικά όταν θα έχει διασφαλίσει μία θέση ισχύος».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να αποστέλλουν στρατιωτική βοήθεια στον στρατό της Ουκρανίας, διευκρίνισε ο Μπορέλ.

«Είναι σημαντικό διότι όλα θα αποφασισθούν εντός των 12 προσεχών ημερών. Αυτό που θα καθορίσει την Ιστορία είναι η ικανότητα των Ουκρανών να αντισταθούν».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σενάρια για την αναστολή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει διάφορα σενάρια, περιλαμβανομένης της πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της έκτακτης ανάγκης, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Επανεξετάζουμε σενάρια (που προβλέπουν) τη μερική ή και την πλήρη διακοπή της εισαγωγής αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα ώστε να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια αερίου», επεσήμανε ο Ντομπρόβσκις απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κάλας: «Η Συμμαχία πρέπει να σταματήσει τον εγκληματία πολέμου Πούτιν»

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να «διπλασιάσει» τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής της Συμμαχίας.

«Πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας. Ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν μπορεί να κερδίσει αυτό τον πόλεμο», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Πούτιν κάνει βήματα «για να μας τρομάξει» και «να μας αποτρέψει από το να βοηθήσουμε την Ουκρανία περισσότερο ή να αναλάβουμε περαιτέρω δράση», εκτίμησε η Κάλας.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσουμε σε αυτή την παγίδα», τόνισε. «Πρέπει να σταματήσουμε τον εγκληματία πολέμου».

Στόλτενμπεργκ: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα μεγάλο λάθος με την εισβολή στην Ουκρανία»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λίγη ώρα πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Ο (Ουκρανός) πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ηγέτες της Συμμαχίας και αυτοί θα εξετάσουν την στήριξη που θα προσφέρουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει επίσης τη σημασία «να επανεκκινήσει τις άμυνές του στην ανατολική του πτέρυγα», σημείωσε ο ίδιος. Τέσσερις τακτικοί σχηματισμοί θα δημιουργηθούν στην Ρουμανία , την Ουγγαρία την Βουλγαρία και την Σλοβακία, ενώ θα ενισχυθούν οι τέσσερις που έχουν ήδη συγκροτηθεί στην Πολωνία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής.

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης – θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε.

«Η σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων, φυσικά, καθίσταται ακόμη πιο προφανής γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης (…) μπορούμε να δούμε την εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ χωρίς ωστόσο να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια τέτοια επίθεση.

Την σημερινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν η σύνοδος κορυφής της G7 στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας με την συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά για την σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Στην συνέχεια, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παραστεί στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωση.

Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας θα είναι το θέμα και των τριών συνόδων κορυφής, με στόχο τον συντονισμό των κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου για να τερματίσει τις εχθροπραξίες και την άσκηση πίεσης επί ορισμένων χωρών, κυρίως την Ινδία και την Κίνα, για να εμποδισθούν να βοηθήσουν την Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης και στις τρεις συνόδους κορυφής.

«Περιμένουμε σημαντικά μέτρα, εκ μέρους του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της G7», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι Δυτικοί θα συζητήσουν τι μπορούν να κάνουν για να ενισχύσουν την στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη της Ουκρανίας και ό,τι αρνούνται να κάνουν.

«Δεν θα υπάρξουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος στην Ουκρανία, ούτε αεροσκάφη στον ουρανό», διευκρίνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Μία ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού θα πρέπει να την κάνουμε σεβαστή και αυτό απαιτεί επίθεση κατά της αντιαεροπορικής άμυνας και κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών. Αυτό θα προκαλούσε πόλεμο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία», εξήγησε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Σαρλ Μισέλ: «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε γρήγορα σε περαιτέρω συντονισμένες κυρώσεις»

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε γρήγορα σε περαιτέρω συντονισμένες κυρώσεις», σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του. Οι κυρώσεις είναι ένα από τα κύρια εργαλεία που έχει η ΕΕ για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο, ενώ μαζί με τους διεθνείς συμμάχους, έχουν ήδη υιοθετηθεί τα ισχυρότερα μέτρα που έχουν υπάρξει ποτέ κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. «Πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι κυρώσεις δεν θα παρακαμφθούν», επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ.

Όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, που αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει στη Σύνοδο των Βερσαλλιών να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτηση των χωρών της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα το συντομότερο δυνατό.

«Πρέπει τώρα να λάβουμε άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό για τον ερχόμενο χειμώνα», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πώς τις επόμενες εβδομάδες και μήνες μπορεί να αμβλυνθεί η πίεση των υψηλών τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι η αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων και η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Εξάλλου, στη συζήτηση για την Ασφάλεια και την Άμυνα, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν τη «Στρατηγική Πυξίδα», η οποία καθορίζει μια προοπτική ασφάλειας και άμυνας για την επόμενη δεκαετία.

Τέλος, σχετικά με το COVID-19, θα συζητήσουν εν συντομία τις τελευταίες προσπάθειες συντονισμού για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης στη συνεδρίαση ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες Τετάρτη (23/3) στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά και για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα επαναλάβει τη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία, στήριξη η οποία εκφράστηκε εμπράκτως από την πρώτη στιγμή με την ελληνική συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό, καθώς και τη στήριξη – χωρίς αστερίσκους – των δεσμών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, όπως επιβάλλει η συμμαχική και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι αυτή η στήριξη, εξακολουθεί άλλωστε να εκφράζεται σε ανθρωπιστικό επίπεδο με την υποδοχή στην Ελλάδα Ουκρανών προσφύγων (13.000 μέχρι σήμερα). Ταυτόχρονα, από την έδρα της Συμμαχίας, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την αταλάντευτη στήριξη της κυβέρνησης στο Διεθνές Δίκαιο, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και στο δικαίωμά της να ασκήσει αυτοάμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής.

Τα μηνύματα αυτά και την ενότητα της Συμμαχίας έναντι της ρωσικής εισβολής και των νέων προκλήσεων που αυτή διαμορφώνει για την ασφάλεια της Συμμαχίας και κυρίως για την Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αναμένεται να επαναλάβουν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στην Κοινή Δήλωση που θα υιοθετήσουν στη διάρκεια της Συνόδου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση