13:43
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:43
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«ΟΚ»: Πώς η διασημότερη συντομογραφία στον κόσμο «γεννήθηκε» σαν σήμερα το 1839 – Η τρομερή ιστορία

OK / Φωτογραφία: Twitter

OK / Φωτογραφία: Twitter

23.03.2022
08:45
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2022 • 14:39
Σαν σήμερα το 1839 το ΟΚ συστήνεται στον κόσμο

Το «OK» είναι από τις πιο γνωστές λέξεις σε όλο τον πλανήτη που σημαίνει εντάξει, ικανοποιητικό, όλα καλά και χρησιμοποιείται από τον κόσμο, ανεξαρτήτως γλώσσας.

Το ντεμπούτο της λέξης «ΟΚ», έγινε μια μέρα σαν σήμερα στις 23 Μαρτίου του 1839, σε ένα άρθρο της The Boston Morning Post.

Ο αρθρογράφος θέλησε να την χρησιμοποιήσει ως μια συντομογραφία του «Oll Korrekt», ένα δημοφιλές ορθρογραφικό λάθος της καθομιλουμένης της εποχής για την φράση «All Correct». Έτσι το «ΟΚ» μπήκε στην καθημερινότητα των Αμερικανών.

«ΟΚ»: Πώς η διασημότερη συντομογραφία στον κόσμο «γεννήθηκε» σαν σήμερα το 1839 - Η τρομερή ιστορία

Κι άλλες ιστορίες για τη λέξη «ΟΚ»

Πιθανότατα υπάρχουν περισσότερες ιστορίες για την προέλευση του «ΟΚ» από όσες είναι οι χρήσεις του.

Προέρχεται από το λιμάνι της Αϊτής «Aux Cayes», από το γαλλικό au quai (στην αποβάθρα ή στη σειρά), από ένα ρούμι του Πουέρτο Ρίκο με ετικέτα «Aux Quais», από τα γερμανικά alles korrekt (όλα σωστά) ή Ober-Kommando (κορυφαία εντολή), από το Chocktaw okeh, από το σκωτσέζικο och aye, από το λατινικό omnes korrecta (όλα σωστά), ή από το ελληνικό Όλα Καλά.

Παιχνίδι τη δεκαετία του 1830

Την δεκαετία του 1830, οι μορφωμένοι νεαροί της εποχής είχαν ένα αγαπημένο παιχνίδι. Έκαναν λάθος στην ορθογραφία των λέξεων επίτηδες και με τα αρχικά που προέκυπταν, δημιουργούσαν συντομογραφίες στην αργκό τους όταν μιλούσαν μεταξύ τους, για να δημιουργήσουν έναν δικό τους κώδικα. Κάθε γενιά έχει την δική της αργκό άλλωστε, έτσι η νεολαία της εποχής του 1830 δημιούργησε τη δική της.

Μαζί με το «ΟΚ», υπήρχαν οι συντομογραφίες «ΚΥ», που σήμαινε «Νο Use» («Know yuse»), «KG» που σήμαινε «No Go» («Know Go») και το «OW», που σήμαινε «All Right» («Oll Wright»). Σε όλες τις παραπάνω, η ανορθογραφία είναι από πρόθεση ώστε να προκύψει κάτι που δεν θα είναι άμεσα κατανοητό.

Συνδέθηκε με το ψευδώνυμό του Martin Van Buren

Το ΟΚ υπήρξε ιδιαίτερα τυχερό, αφού συνέπεσε με τις αμφιλεγόμενες όγδοες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του 1840 το ΟΚ (oll korrect) συνδέθηκε με το ψευδώνυμό του Martin Van Buren, το Old Kinderhook, (δηλαδή ο ηλικιωμένος από το Κίντερχουκ – περιοχή στη Νέα Υόρκη απ’ όπου καταγόταν) όταν κάποιοι υποστηρικτές του σχημάτισαν μια λέσχη ονομάζοντάς την «ΟΚ».

Οι αντίπαλοι του Van Buren χρησιμοποιήσαν το «ΟΚ» για να υποτιμήσουν τον πολιτικό του μέντορα Andrew Jackson. Υποστήριξαν πως ο Jackson είχε επινοήσει το «ΟΚ» για να καλύψει την ανορθογραφία του στο «All Correct».

«ΟΚ»: Πώς η διασημότερη συντομογραφία στον κόσμο «γεννήθηκε» σαν σήμερα το 1839 - Η τρομερή ιστορία
Ο Martin Van Buren

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι εκείνη την εποχή ξεκινούσε η χρήση του τηλέγραφου και το «ΟΚ» ήταν εκεί, μια εύχρηστη συντομογραφία που έμπαινε σχεδόν παντού. Από τη δεκαετία του 1870 και μετά, θα ήταν ο πιο συνηθισμένος τρόπος απάντησης σε τηλεγραφήματα και ήταν σε καλό δρόμο για να γίνει η πιο διάσημη αμερικανική λέξη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση