03:24
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:24
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Σολτς δεν συμφωνεί με εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: «Κανείς δεν πρέπει να υποστεί μόνος τις επιπτώσεις»

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία: ΑΠΕ

22.03.2022
21:18
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2022 • 7:33
Αντίθετος είναι ο Όλαφ Σολτς με ένα ενδεχόμενο εμπάργκο στην ενέργεια από τη Ρωσία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς επανέλαβε πως δεν συμφωνεί με ένα ενδεχόμενο εμπάργκο στην προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τονίζοντας ωστόσο ότι οι κυρώσεις πρέπει μεν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο, αλλά ταυτόχρονα να είναι και διαχειρίσιμες για την οικονομία των χωρών που τις επιβάλλουν.

Όπως προέβλεψε ο Σολτς άλλωστε ο πόλεμος στην Ουκρανία «μπορεί να μην είναι μια σύντομη υπόθεση». Αξίζει να σημειώσουμε πως στις τάξεις του Γερμανού εντάσσεται και ο Μαρκ Ρούτε, ο Ολλανδός πρωθυπουργός που εμφανίστηκε αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με δηλώσεις του τη Δευτέρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έρχεται στην Ευρώπη και σκοπεύει να ανακοινώσει δράσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Ο Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες, με την Ούρσουλα ΦΟν Ντερ Λάιεν
Ο Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες, με την Ούρσουλα ΦΟν Ντερ Λάιεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Σε αντίθεση όμως με τις ΗΠΑ, η ΕΕ εισάγει από τη Ρωσία σταθερά άνω του 40% του ποσοστού του φυσικού αερίου και του άνθρακα που καταναλώνει καθώς και το 1/4 του συνόλου του εισαγόμενου αργού πετρελαίου, ενώ το Βερολίνο είναι ακόμη πιο έντονα εξαρτώμενο από τη Μόσχα.

Σολτς: «Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη»

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της G7 που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, των οποίων η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια είναι ακόμη μεγαλύτερη. Κανείς δεν πρέπει να υποστεί μόνος τις επιπτώσεις υπό αυτή την έννοια», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

Ο Όλαφ Σολτς επεσήμανε παράλληλα ταυτόχρονα ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια το συντομότερο δυνατό. Εκτίμησε μάλιστα ότι εάν επιτευχθεί ο στόχος για περισσότερες χώρες προέλευσης ενέργειας, το αποτέλεσμα θα ισοδυναμούσε με ενεργειακό εμπάργκο κατά της Μόσχας.

Πρέπει να αγοράζουμε ενέργεια από φίλους και όχι από εχθρούς

«Πρέπει να αγοράζουμε ενέργεια από φίλους και όχι από εχθρούς, διαφορετικά χρηματοδοτούμε τον πόλεμο», δήλωσε από την πλευρά της η κυρία Μέτσολα, η οποία πάντως παραδέχθηκε ότι δεν είναι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες σε θέση να απεξαρτηθούν από τις ρωσικές εισαγωγές. «Η πράσινη ατζέντα όμως δεν είναι πλέον μόνο θέμα κλίματος, αλλά και ασφάλειας», συμπλήρωσε.

Οι κυρώσεις που βλέπει ο Σολτς

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Ρωσίας για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με το εάν η χώρα θα πρέπει να παραμείνει μέλος της G20 (από την G8 αποκλείστηκε το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας), ενώ ανάλογο ερώτημα διατύπωσε και για τη συμμετοχή της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία: Twitter @OlafScholz

«Αυτό όμως θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των μελών», διευκρίνισε. «Είναι ωστόσο προφανές ότι αυτή τη στιγμή είμαστε απασχολημένοι με το πώς οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορέσουν να έχουν περισσότερα αποτελέσματα από αυτά που είχαν μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Σολτς.

«Η αδικαιολόγητη ρωσική εισβολή άλλαξε τα πάντα», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε πέρα από τις κυρώσεις και να δείξουμε στον Ρώσο πρόεδρο ότι «ο πόλεμος θα έχει ένα τίμημα που δεν μπορεί καν να διανοηθεί».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση