Στην εμπόλεμη σύρραξη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, έχει παρατηρηθεί έντονα πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επικοινωνιακό παιχνίδι και από τις δύο χώρες, αναφορικά με τις ειδήσεις που διαρρέουν, αλλά και το σενάριο που δίνει προς τα έξω η κάθε πλευρά.
Αρκετές είναι οι φορές που μοιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετες, οι πληροφορίες που διαρρέουν οι Ρώσοι με εκείνες των Ουκρανών, τις οποίες εν γένει υιοθετεί η Δύση στην κάλυψη αυτού του πολέμου.
Το ίδιο συμβαίνει λοιπόν και με τον αριθμό των νεκρών που μετρά η Ρωσία από την εισβολή της στην Ουκρανία. Επίσημα οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου αναφέρουν πως οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες είναι 498!
Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι έχουν μετρήσει μέχρι τώρα κοντά στους 15.000 νεκρούς στρατιώτες της Ρωσίας, όμως η αλήθεια φαίνεται πως βρίσκεται κάπου στη… μέση!
Εφημερίδα της Ρωσίας και συγκεκριμένα η «Komsomolskaya Pravda», σε δημοσίευμά της, αποκαλύπτει τον αριθμό των νεκρών Ρώσων στρατιωτών, γράφοντας πως είναι κοντά στις 10 χιλιάδες και συγκεκριμένα 9.861! Αριθμός αρκετά μεγαλύτερος απ’ αυτόν που δίνουν επίσημα από τη Μόσχα, αλλά και μικρότερος από εκείνον που δίνει η πλευρά της Ουκρανίας.
Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Γιάροσλαβ Τροφίμοφ, ήταν αυτός ο οποίος έκανε γνωστό το δημοσίευμα αυτό μέσω του Twitter:
«Η Komsomolskaya Pravda, μία ταμπλόιντ υπέρ του Κρεμλίνου, λέει ότι σύμφωνα με τους αριθμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, 9.861 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία και 16.153 τραυματίστηκαν. Το τελευταίο επίσημο ρωσικό νούμερο, στις 2 Μαρτίου, ήταν 498. Συναρπαστικό που κάποιος δημοσίευσε τον αριθμό που διέρρευσε».
Komsomolskaya Pravda, the pro-Kremlin tabloid, says that according to Russian ministry of defense numbers, 9,861 Russian soldiers died in Ukraine and 16,153 were injured. The last official Russian KIA figure, on March 2, was 498. Fascinating that someone posted the leaked number. pic.twitter.com/LHrBWIQ49z
— Yaroslav Trofimov (@yarotrof) March 21, 2022
New York Times: «Περισσότεροι οι νεκροί σε 20 ημέρες από τα 20 χρόνια σε Αφγανιστάν και Ιράκ»
Δημοσίευμα των New York Times παραθέτει εξάλλου μαρτυρίες αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι Ρώσοι έχουν περισσότερους νεκρούς μέσα σε 20 ημέρες απ’ όσους είχε η Αμερική 20 χρόνια σε Αφγανιστάν και Ιράκ!
Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των Αμερικανών αναφέρουν πως οι Ρώσοι έχουν από 14 ως 20 χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες, αρκετούς περισσότερους απ’ όσους είχαν οι ΗΠΑ στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όποτε είχαν σκοτωθεί 7.000 πεζοναύτες.
Μάλιστα κάτι το οποίο τονίζουν συνεχώς από το Πεντάγωνο, είναι πως ο μεγάλος αριθμός των νεκρών από τη Ρωσία, μπορεί να φέρει την απογοήτευση στις τάξεις του ρωσικού στρατού, κάτι το οποίο ευνοεί την ουκρανική πλευρά.
Οι Ρώσοι ζητούν ανταλλαγή αιχμαλώτων
Η Ρωσία παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό πληροφορίες για περισσότερους από 500 αιχμάλωτους Ουκρανούς, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό Interfax.
Την πληροφορία αυτή φέρεται να μετέφερε η Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, Τατιάνα Μοσκάλκοβα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Μοσκάλκοβα είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ανταλλάξει τους αιχμαλώτους με Ρώσους που έχουν συλληφθεί στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος εντείνεται στην Ουκρανία
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις ενός εμπορικού κέντρου στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.
Η Ρωσία από την πλευρά της παρουσίασε τη δική της εκδοχή για την επίθεση αυτή, καθώς ανέφερε ότι χρησιμοποίησε υψηλής ακριβείας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει εμπορικό κέντρο στο Κίεβο, το οποίο – όπως υποστηρίζει – είχε μετατραπεί από τον ουκρανικό στρατό σε αποθήκη πυρομαχικών.
Τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και όπλα για να διαλύσουν συγκέντρωση διαδηλωτών κατά της κατοχής στην πόλη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Πλάνα από βίντεο φαίνεται να δείχνουν πολίτες στην πλατεία Ελευθερίας της Χερσώνας να τρέχουν να ξεφύγουν καθώς βλήματα προσγειώνονται γύρω τους. Ακούγονται επίσης δυνατοί κρότοι και κάτι που μοιάζει με πυροβολισμούς. Τουλάχιστον ένα άτομο τραυματίστηκε, δήλωσαν οι ένοπλες δυνάμεις.
Blood on the main square of Kherson. Looks like Russian occupation forces opened fire at a peaceful protest, after dispersing previous ones by shooting in the air and throwing flash-bangs. pic.twitter.com/PdGjoEvEQF
— Yaroslav Trofimov (@yarotrof) March 21, 2022
Οι αρχές της Οδησσού κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς σε κτίρια κατοικιών στα περίχωρα της πόλης νωρίς τη Δευτέρα, την πρώτη τέτοια επίθεση στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές, ανέφεραν σύμφωνα με τον Guardian ότι δεν υπήρξαν θύματα.
Ένας 96χρονος επιζών του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Ολοκαυτώματος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Μνημείων Μπούχενβαλντ και Μίτελμπαου Ντόρα. Ο Μπόρις Ρομαντσένκο έχασε τη ζωή του την Παρασκευή, αφού το σπίτι του χτυπήθηκε από βλήμα, σύμφωνα με την εγγονή του. «Με τρόμο αναφέρουμε τον βίαιο θάνατο του Μπόρις Ρομαντσένκο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πρώην κρατούμενος του Μπούχενβαλντ και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Buchenwald-Dora and Commands for Ukraine (IKBD) πέθανε στο Χάρκοβο την Παρασκευή. Μια βόμβα χτύπησε το πολυώροφο κτίριο στο οποίο έμενε. Το διαμέρισμά του κάηκε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Boris Romantschenko survived the concentration camps #Buchenwald, #Peenemünde, #Dora and #BergenBelsen. Now he has been killed by a bullet that hit his house in #Charkiv, #Ukraine. He was 96 years old. We are stunned. pic.twitter.com/ZZIK2OdbAu
— Stift. Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora (@Buchenwald_Dora) March 21, 2022
Η Λευκορωσία μπορεί σύντομα να επιτεθεί στην Ουκρανία και ετοιμάζεται να αφήσει ενδεχομένως τη Ρωσία να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος της, προειδοποίησε ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα να εισέλθει σε αδιέξοδο, με τις ουκρανικές δυνάμεις να εμποδίζουν τη Ρωσία να σημειώσει πρόοδο, αλλά τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να μην δείχνει καμία προθυμία να υποχωρήσει.
Εξάλλου, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν ανεξάρτητα έναν ρωσικό ισχυρισμό το Σαββατοκύριακο, ότι εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους εναντίον ουκρανικού στόχου. Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε ότι η χρήση ενός τέτοιου όπλου δεν έχει νόημα από στρατιωτική άποψη.
Την ίδια ώρα ρωσικό δικαστήριο διέταξε τη Meta, την μαμά εταιρεία του Facebook και του Instagram να σταματήσει αμέσως τις δραστηριότητες στο Facebook και το Instagram στη Ρωσία, με την αιτιολογία της «εξτρεμιστικής δραστηριότητας». Η απόφαση για την απαγόρευση του Facebook και του Instagram δεν θα ισχύσει για την υπηρεσία messenger WhatsApp.
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram έχει ξεπεράσει την εφαρμογή WhatsApp στη Ρωσία διεκδικώντας να γίνει το πιο δημοφιλές εργαλείο ανταλλαγής μηνυμάτων, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η πάροχος εταιρεία Megafon, με τους Ρώσους να χρησιμοποιούν μαζικά τη συγκεκριμένη εφαρμογή, καθώς η Μόσχα περιορίζει ορισμένες άλλες ψηφιακές υπηρεσίες.
Το ρωσικό κράτος ήταν υπεύθυνο για τηλεφωνήματα φάρσα προς τον Μπεν Γουάλας και την Πρίτι Πατέλ που προσποιούνταν τον Ουκρανό πρωθυπουργό, δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Στην πρώτη της δήλωση με την οποία απέδωσε την ευθύνη για την κλήση, η Νο 10 δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπεύθυνοι ήταν φορείς του ρωσικού κράτους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος που συνδέεται με το Κρεμλίνο είχε εντοπιστεί ότι βρισκόταν πίσω από τις κλήσεις.
Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέγραψε 2.421 θύματα μεταξύ των αμάχων στην Ουκρανία –925 σκοτώθηκαν και 1.496 τραυματίστηκαν– μέχρι τα μεσάνυχτα της 20ής Μαρτίου. Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε πως σχεδόν 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου, με βάση μια έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ 9 και 16 Μαρτίου.
«Η κλίμακα του ανθρώπινου πόνου και του αναγκαστικού εκτοπισμού λόγω του πολέμου ξεπερνά κατά πολύ κάθε σχεδιασμό για το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Αντόνιο Βιτορίνο, Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ. Πρόσθεσε ότι ομάδες του Οργανισμού παρείχαν βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους, αλλά η πρόσβαση σε όσους βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν σοβαρά παραμένει ανέφικτη.