Με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων που είναι σήμερα Δευτέρα (21/03) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε με γυναίκες πρόσφυγες και τους εξήγησαν πώς βίωσαν οι ίδιες τον ρατσισμό.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με τη γραμματέα Ε. Λιακούλη και οι γυναίκες μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος υποδέχτηκαν 17 γυναίκες – πρόσφυγες από το Ιράν, το Αφγανιστάν, την Ουκρανία, την Συρία και χώρες της Αφρικής, στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή. Οι περισσότερες υπήρξαν θύματα ρατσισμού και έμφυλης βίας, που με τη συνδρομή του κοινωνικού δικτύου «Μέλισσα» επαναπροσδιορίζουν τη ζωή τους στη χώρα μας.
«Στο τραπέζι αυτό μας ένωσε ο πόλεμος, μια ελληνική πόλη, η Μαριούπολη, ισοπεδώνεται» περιέγραψαν τη φρίκη της πολεμικής σύρραξης γυναίκες από την Ουκρανία που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς συμπληρώνοντας ότι «η μέρα αυτή προσφέρεται περισσότερο από κάθε άλλη για να ακουστεί ηχηρά το μήνυμα κατά του πολέμου».
Έξι Αφγανές βουλευτές και τρεις δημοσιογράφοι αφηγήθηκαν πως δραπέτευσαν από το καθεστώς των Ταλιμπάν συγκλονίζοντας αναφερόμενες στην ώρα του αποχωρισμού από τα μικρά παιδιά τους.
«Ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει χρώμα», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ υπενθύμισε την πρόταση του προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να υπάρξει κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης των Ουκρανών προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.
«Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο σεβασμός της ανάγκης κάθε ανθρώπου να ευημερήσει, να δημιουργήσει, να ζήσει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας. Δυστυχώς αυτή η συνάντηση γίνεται σε μια στιγμή όπου η ανθρωπότητα συγκλονισμένη, σοκαρισμένη, παρακολουθεί τα τραγικά γεγονότα της βάρβαρης εισβολής του κ. Πούτιν στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.