Κι όμως, αν και φαίνεται πως δεν χρειαζόμαστε κάποιον να μας το υπενθυμίζει, η ευτυχία, έχει κι αυτή τη δική της ξεχωριστή ημέρα. Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 20 Μαρτίου κάθε έτους.
Και ναι, είναι μια ημέρα που αναγνωρίζεται επισήμως σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου και φέρει τη σφραγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ, Τζέιμι Ιλίεν υποστήριξε την επικύρωση της Ημέρας και ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν ενέκρινε την πρόταση.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ ως ψήφισμα 66/281 του ΟΗΕ τον Ιούνιο του 2012 κι έτσι καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας.
Πώς προέκυψε η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας
Φαίνεται λοιπόν πως ήταν ο σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών Τζέιμι Ιλίεν συνέλαβε την ιδέα για την καθιέρωση της ημέρας. Ο οργανισμός υιοθέτησε το ψήφισμα με σκοπό να αναγνωρίσει την ευτυχία ως σημαντικό ανθρώπινο στόχο και δικαίωμα.
Ο πρώτος εορτασμός της ημέρας έγινε σαν σήμερα, στις 20 Μαρτίου 2013. Έκτοτε, η ημέρα γιορτάζεται από 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, έντεκα εδάφη και δύο κράτη-παρατηρητές.
Η πρώτη Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας εγκαινιάστηκε από τον Ενμπάμπα Μπαντέλα, εγγονό του Νέλσον Μπαντέλα, και την Τσέλσι Κλίντον, κόρη του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου TedXTeen στη Νέα Υόρκη.
Μια μελωδία για την Ευτυχία
Η δεύτερη Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας το 2014 προωθήθηκε από το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών και τον Pharrell Williams, έναν καλλιτέχνη που έχει γράψει κυριολεκτικά τον ύμνο στην Ευτυχία. Το τραγούδι Happy έπαιζε για 24 ώρες, ενώ ζητήθηκε από τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να φτιάξουν και να μοιραστούν τα βίντεο με την ευτυχία τους.
Η αισιόδοξη μελωδία του δεν επινοήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό. Δημιουργήθηκε για το soundtrack της ταινίας Despicable Me 2 (ή «Εγώ ο Απαισιότατος»), ενώ το τραγούδι συμπεριελήφθη επίσης στο άλμπουμ Girl του Williams το 2014.
Μετά την κυκλοφορία του, το Happy έπαιζε κυριολεκτικά παντού. Σύμφωνα με το Yahoo! Entertainment, το τραγούδι ήταν εκείνο που σημείωσε τις υψηλότερες πωλήσεις του 2014, με 6,45 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ χάρισε στον Williams ένα Grammy για τη ζωντανή εκτέλεση του και ήταν επίσης υποψήφιο για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι στα βραβεία Όσκαρ.
Το τραγούδι ήταν η δέκατη και σύμφωνα με τον καλλιτέχνη τελευταία του απόπειρα να πείσει τους παραγωγούς του «Απαισιότατου» να διαλέξουν ένα τραγούδι του: «Μετά από εννέα διαφορετικά τραγούδια, ηχογραφημένα πλήρως, έλεγαν: “Όχι, όχι, όχι, όχι, όχι”. Έτσι επέστρεψα και έγραψα το ‘Happy’. Δεν είχα τη μελωδία, μόνο το ρεφρέν». Ο Williams λέει ότι «χοροπηδούσε στο δωμάτιο» επί 20 λεπτά αφότου έγραψε το κομμάτι.
Αναζητώντας την Ευτυχία
Παρόλο που η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας υιοθετήθηκε το 2012, η αναζήτηση της ανθρωπότητας να αναγνωρίσει την ευτυχία ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα χρονολογείται αρκετούς αιώνες πριν.
Φιλόσοφοι όπως ο Σωκράτης, ο Μένκιος, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Κομφούκιος και ο Επίκουρος, και θρησκευτικοί ηγέτες όπως ο προφήτης Μωάμεθ, ο Ιησούς, ο Μωυσής και ο Αβραάμ, όλοι καθόρισαν την ευτυχία και τον τρόπο επίτευξής της, καθώς και τον ρόλο της σε μια ζωή γεμάτη νόημα.
Ο ΟΗΕ φιλοξένησε την πρώτη Διάσκεψη για την ευτυχία και την ευημερία στις 2 Απριλίου 2012. Στη διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από περισσότερες από 30 χώρες οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ. Η διάσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οικονομική, η περιβαλλοντική και η κοινωνική ευημερία συμβαδίζουν και μαζί καθορίζουν την παγκόσμια ευτυχία.
Γιατί γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου;
Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας επιλέχθηκε ώστε να συμπέσει με την Ισημερία του Μαρτίου, η οποία λαμβάνει χώρα στις 20 Μαρτίου κάθε έτους. Το παγκόσμιο φαινόμενο γίνεται ταυτόχρονα αισθητό από όλα τα έμβια όντα σε όλο τον κόσμο. Η ισημερία του Μαρτίου συμβαίνει όταν το επίπεδο του ισημερινού της Γης τέμνει το κέντρο του δίσκου του Ήλιου.
Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν η Γη διέρχεται από τα σημεία τομής της εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της γης) και του ουράνιου ισημερινού. Στην αστρονομία τα σημεία αυτά συμβολίζονται διεθνώς με τα γράμματα γ και γ’.
Στη συγκεκριμένη στιγμή η γραμμή ηλίου – γης είναι κάθετα στον άξονα περιστροφής της γης, με αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.
Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 21 Μαρτίου και 23 Σεπτεμβρίου. Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα).