Quantcast
18:23
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:23
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στις 12:00 η τηλεδιάσκεψη χωρών του Νότου για τα ενεργειακά με Μητσοτάκη, Ντράγκι, Σάντσεθ και Κόστα

Κυριάκος Μητσοτάκης - Μάριο Ντράγκι / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κυριάκος Μητσοτάκης - Μάριο Ντράγκι / Φωτογραφία: Eurokinissi

18.03.2022
07:48
Τελευταία ενημέρωση: 18/03/2022 • 11:25
Στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην τετραμερή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς τριών ακόμα χωρών του νότου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις 12:00 στην τετραμερή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σημειώνεται ότι χθες ο Μάριο Ντράγκι σε δηλώσεις έκανε λόγο για κοινό μέτωπο των χωρών του νότου.

Οι δύο στόχοι Ντράγκι για την ενεργειακή κρίση

«Η αυριανή συνάντηση γεννήθηκε αυθόρμητα και είναι σημαντική για να συντονίσουμε τις θέσεις μας ενόψει της νέας Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, με δυο κύριους στόχους.

  • Ο ένας στόχος είναι να μπορέσει να καθοριστεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, κάτι που θεωρούμε αναγκαίο.
  • Το δεύτερο θέμα είναι ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται, έως τώρα, από την τιμή του φυσικού αερίου, ενώ θεωρούμε ότι το κόστος των δυο πηγών ενέργειας θα έπρεπε να διαχωριστεί

Ο Πούτιν δεν έχει βούληση για ειρήνη

Με αναφορά στην ουκρανική κρίση, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «από μέρος του Πούτιν δεν υπάρχει βούληση για ειρήνη, αλλά για πόλεμο» , διότι «και σήμερα το πρωί η Ρωσική Ομοσπονδία διέψευσε οποιαδήποτε δυνατότητα προόδου».

«Από την αρχή του πολέμου, είδαμε ότι υπάρχει μια αποφασιστική στάση υπέρ της συνέχισης του πολέμου. Είναι σαφές, όμως, ότι πρέπει να αναζητηθεί η ειρήνη, πάση θυσία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, είναι σίγουρα αξιόπιστοι συνομιλητές».

Στόχος να μην τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης

Στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και ακόμη περισσότερο των μεσογειακών χωρών, λόγω των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης.

Στη σημερινή συνάντηση θα πρέπει να διαμορφωθεί μια λεπτομερής πρόταση που να αφορά στην διαμόρφωση ανώτατης τιμής της ενέργειας, την αύξηση των αποθεμάτων και της αποθήκευσης και την δυνατότητα να προχωρούν από κοινού σε αγορές ενεργειακών αγαθών οι χώρες της ΕΕ, ώστε να περιορίζεται και η τελική τιμή.

Η Ιταλία που σήμερα ανακοίνωσε μείωση φόρου στα καύσιμα, με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να αναλάβει και μια ουσιαστική πρωτοβουλία, για να βγει από την απομόνωση της τελευταίας περιόδου. Πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι ο Ντράγκι δεν κατάφερε να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της κρίσιμης αυτής φάσης και άφησε κάθε σημαντική πρωτοβουλία στην Γερμανία και στην Γαλλία.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση