16:42
16/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:42
16/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» για τους ασθενείς στα επείγοντα – Από το 2025 στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ / Φωτογραφία: Eurokinissi

16.11.2024
16:42
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2024 • 16:42
Σε ποιες περιπτώσεις θα ισχύει το... βραχιολάκι

Το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να εισάγει μια σημαντική καινοτομία για τη διαχείριση και παρακολούθηση των επειγόντων περιστατικών, με την πιλοτική εφαρμογή ενός νέου προγράμματος από τις αρχές του 2025. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί αρχικά σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως το «Αττικόν» και ο «Ευαγγελισμός». Κεντρικό στοιχείο του προγράμματος είναι το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που θα φορούν οι ασθενείς κατά την είσοδό τους στα επείγοντα και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί.

Το βραχιολάκι θα φέρει barcode, το οποίο, όταν σκαναριστεί, θα παρέχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις ιατρικές πληροφορίες του ασθενούς.

Μέσω ενός απομακρυσμένου δικτύου και της διαδικασίας παρακολούθησης (tracking), οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου θα μπορούν να εντοπίζουν τους ασθενείς με τη μεγαλύτερη αναμονή. Έτσι, θα παρεμβαίνουν άμεσα για να προσφέρουν βοήθεια, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής και την ταλαιπωρία.

Η χρήση ηλεκτρονικών βραχιολιών στα επείγοντα δεν είναι καινούργια πρακτική διεθνώς. Ήδη εφαρμόζεται σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία και η Γερμανία.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για την πρωτοβουλία, δήλωσε: «Ετοιμάζουμε τώρα με επείγουσα διαδικασία πρόγραμμα όπου θα παρακολουθούμε τον κάθε ασθενή. Όταν μπαίνει στα επείγοντα, θα μπορούμε να μετράμε πού καθυστερεί η αναμονή του και να παρεμβαίνουμε εμείς κεντρικά για να βοηθάμε τον ασθενή που περιμένει παραπάνω ώρα απ’ ό,τι είναι λογικό, σε πραγματικό χρόνο εκείνη τη στιγμή. Αυτό θα είναι έτοιμο μέσα στους πρώτους μήνες του 2025».

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την αναμονή στα επείγοντα ως «απαράδεκτα υψηλή» και σημείωσε ότι το φαινόμενο αυτό υφίσταται εδώ και δεκαετίες. «Έχει έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για να τη μειώσουμε και να περιορίσουμε την ταλαιπωρία του κόσμου», τόνισε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση