16:05
06/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:05
06/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πόσο χρήσιμο είναι το «Iron Dome» στην Ελλάδα; – Τα 4 επίπεδα προστασίας με τεχνολογίες κατά drones, πυραυλικών και αεροπορικών επιθέσεων!

Το σύστημα αεράμυνας Iron Dome στο Ισραήλ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το σύστημα αεράμυνας Iron Dome στο Ισραήλ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

06.10.2024
12:20
Τα 4 επίπεδα του Iron Dome

Εντός Οκτωβρίου ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα φέρει στη Βουλή για έγκριση το σχέδιο εξέλιξης, κατασκευής και ανάπτυξης του Iron Dome που θα θωρακίσει την ελληνική επικράτεια σε γη, θάλασσα και αέρα.

Παράλληλα, θα μετατρέψει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε απόρθητα φρούρια, εγκαθιστώντας συστοιχίες πυραύλων.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Real News, πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σύστημα θωράκισης της χώρας, η κατασκευή του οποίου θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, οπότε αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία, με το κόστος του να φτάνει τα 2 δισεκατ. ευρώ.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αναβάθμισης της αντιαεροπορικής «ασπίδας» της χώρας κάθε οι αναδυόμενες τεχνολογίες προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στον επιτιθέμενο.

«Κένταυρος»

Αιχμή του δόρατος είναι το σύστημα «Κένταυρος» που ήδη χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό. Χάρη σε αυτό το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου η φρεγάτα ΨΑΡΑ στην οποία αντικαταστάθηκε αρχικά (και τώρα στην φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ) αντιμετώπισε επιτυχώς στην Ερυθρά Θάλασσα τις επιθέσεις των Χούθι με drones, προχωρώντας ακόμα και στην κατάρριψή τους. Ο «Κένταυρος» έχει αναπτυχθεί και κατασκευαστεί από την ΕΑΒ και μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα έχει δοκιμαστεί σε ανύποπτο χρόνο και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανιχνεύοντας πτήσεις τουρκικών drones.

Στα σχέδια του υπουργείου σε πρώτη φάση προβλέπεται η εγκατάσταση του συστήματος Κένταυρος σε όλες τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, ενώ υπάρχει ήδη σχεδιασμός και για πιο εκτεταμένη έκδοσή του με την εγκατάστασή του σε νησιά.

Η πολύτιμη βοήθεια του Ισραήλ

Σαφώς και η Ελλάδα δεν εφηύρε μόνη της την τεχνολογία από το μηδέν αλλά ζήτησε και έλαβε πολύτιμη βοήθεια από το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη παραχωρήσει συστήματα και τεχνογνωσία τα οποία δοκιμάστηκαν στην πράξη το 2022 όταν οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο είχαν ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο.

Το σχέδιο ανάπτυξης του Iron Dome περιλαμβάνει την πλήρη εκμετάλλευση της πολυνησίας του Αιγαίου δημιουργώντας ένα πυκνό δίκτυο παρακολούθησης ή ακόμα και εξουδετέρωσης εναέριων και θαλάσσιων απειλών αλλά και ανταπόδοσης χτυπημάτων με βαθιά πλήγματα στο έδαφος του αντιπάλου.

Το ζητούμενο για τις Ένοπλες Δυνάμεις βάσει της φιλοσοφίας επί της οποίας αναπτύσσεται ο θόλος είναι να απεμπλακούν από επιχειρήσεις προστασίας νήσων οι μεγάλες μονάδες επιφάνειας και τα υποβρύχια του ΠΝ, επικεντρώνοντας στην ανοικτή θάλασσα της Μεσογείου.

Τα 4 επίπεδα του Iron Dome

Ο θόλος θα αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα. Τα τρία πρώτα θα αφορούν την ασπίδα κατά των drones και και τα συστήματα αντιμετώπισης των πυραυλικών και αεροπορικών επιθέσεων. Έτσι ο ελληνικός θόλος θα χαρακτηρίζεται από anti-drone, anti-aircraft και anti-missile τεχνολογίες. Παράλληλα όμως προωθείται και η δημιουργία ενός πυκνού δικτύου πυραυλικών συστάσεων το οποίο θα λειτουργεί ως πρώτη γραμμή άμυνας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθιστώντας τα απόρθητα φρούρια.

Ο σχεδιασμός αφορά και την αξιοποίηση των υπαρχόντων αμυντικών συστημάτων όπως τα αντιαεροπορικά Patriot S-300, TOR-M1, Hawks κ.α. Ωστόσο οι υποδομές και τα συστήματα που έχει ήδη η Ελλάδα αποτελούν μόνο το 25% του νέου συστήματος αεράμυνάς της. Συνεπώς πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό και καινοτόμο μοντέλο βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά.

Βεβαίως τα υπάρχοντα αντιαεροπορικά συστήματα έχουν σημαντικό ρόλο, όμως έχει προβλεφθεί και η ανάπτυξη ακόμα περισσοτέρων αντιαεροπορικών συστοιχιών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή, προχωρώντας σε εντοπισμό και κατάρριψη μαχητικών αεροσκαφών, πριν αυτά βρεθούν εντός εμβέλειας πλήγματος.

Στόχος είναι η Πολεμική Αεροπορία να διατηρεί ακέραιο το πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει με τα μαχητικά 4,5 γενιάς F-16 Viper και Rafale ( και τα επόμενα χρόνια με τα F-35) χωρίς να χρειάζεται να απασχολεί δυνάμεις στον τομέα της αναχαίτισης, επικεντρώνοντας σε επιχειρήσεις πληγμάτων στρατηγικών στόχων του αντιπάλου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση