16:00
05/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:00
05/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μίμης Πλέσσας: 5 τραγούδια που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό σινεμά! (βίντεο)

Ο Μίμης Πλέσσας / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο Μίμης Πλέσσας / Φωτογραφία: EUROKINISSI

05.10.2024
16:00
Ο Μίμης Πλέσσας απέδειξε ότι η μουσική δεν είναι απλώς ένα συμπληρωματικό στοιχείο στον κινηματογράφο

Ο Μίμης Πλέσσας δεν είναι πια κοντά μας.  Άφησε ωστόσο το στίγμα του όχι μόνο στη μουσική σκηνή, αλλά και στον κινηματογράφο, δημιουργώντας μερικά από τα πιο εμβληματικά soundtrack της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά. Η συνεργασία του με σημαντικούς σκηνοθέτες και η συμβολή του σε ταινίες που αγαπήθηκαν από το κοινό, τον καθιέρωσαν ως μια εμβληματική φιγούρα της κινηματογραφικής μουσικής.

Ο Μίμης Πλέσσας μπήκε δυναμικά στον χώρο του κινηματογράφου τη δεκαετία του 1950, και μέσα στις επόμενες δεκαετίες κατάφερε να δημιουργήσει αμέτρητα μουσικά αριστουργήματα που συνόδευσαν κλασικές ταινίες της εποχής. Συνθέσεις του έχουν ντύσει ορισμένα από τα πιο αγαπημένα φιλμ του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ η μελωδική του γραφή έδωσε στις ταινίες αυτές ένα ξεχωριστό μουσικό υπόβαθρο που συχνά έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αφήγηση.

Ο Μίμης Πλέσσας απέδειξε ότι η μουσική δεν είναι απλώς ένα συμπληρωματικό στοιχείο στον κινηματογράφο, αλλά μια δύναμη που μπορεί να ενισχύσει και να διαμορφώσει το συναίσθημα, να καθοδηγήσει το κοινό και να ενσωματωθεί στην ιστορία.

Πλέσσας: 5 τραγούδια που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό σινεμά

Τι σου`κανα και πίνεις…

Ένα τραγούδι του Μϊμη Πλέσσα σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου που αν και έχει ερμηνευτεί από πολλούς καλλιτέχνες, έχει ταυτιστεί με μια σπουδαία λαϊκή φωνή, αυτή της Πόλυ Πάνου.

Πρωτοακούστηκε από την Πόλυ Πάνου το 1968 στην ταινία της Φίνος Φιλμς «Ολγα αγάπη μου» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη.

Θα πιω απόψε το φεγγάρι

Σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, το σπουδαίο αυτό τραγούδι έγραψε τη δική του ιστορία από τον Γιάννη Πουλόπουλο και συνόδευσε την ταινία “Γοργόνες και Μάγκες”.

Όλα δικά σου μάτια μου

Ένα από τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου, για πολλούς το ωραιότερο, αυτό είναι το “Όλα δικά σου μάτια μου” από το “Αγάπη που δεν σβήνει ο χρόνος”,  μια δραματική ταινία του 1966 σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζερβουλάκου στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Χρήστος Νέγκας και η Ελένη Προκοπίου. Ένα σπαρακτικό τραγούδι που άφησε εποχή. Ένας ύμνος στον έρωτα, στην ανιδιοτελή αγάπη διά στόματος Γιάννη Πουλόπουλου και σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Άνοιξε Πέτρα

Η Μαρινέλλα συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τη Φίνος Φιλμ το 1968, στο μιούζικαλ «Γοργόνες και Μάγκες» όταν τραγούδησε το «Άνοιξε Πέτρα», σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, δίνοντας μια ερμηνεία που έγινε εμβληματική. Το συγκεκριμένο τραγούδι συνδέθηκε απόλυτα με το όνομά της, αγαπήθηκε πολύ από το κοινό και παρέμεινε σταθερά στο ρεπερτόριό της όλα αυτά τα χρόνια.

Βρέχει φωτιά στη στράτα μου

Το τραγούδι «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» που γράφτηκε για την ταινία από τον Μίμη Πλέσσα σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και ερμηνεύτηκε από τον Στράτο Διονυσίου έγινε ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου. Ο Στράτος Διονυσίου, άγνωστος μέχρι τότε, έγινε αμέσως αστέρι του τραγουδιού μόνο με τη φωνή του, αφού το τραγούδι του ακούγεται μόνο από ένα πικάπ, χωρίς να παρουσιάζεται ο ίδιος στην ταινία “Ορατότης Μηδέν” του Νίκου Φώσκολου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση