19:00
19/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:00
19/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Euroleague παρουσίασε τους κανόνες Financial Fair Play – Τι θα ισχύει από το 2027

Το τρόπαιο της Euroleague / Φωτογραφία: Eurokinissi

Το τρόπαιο της Euroleague / Φωτογραφία: Eurokinissi

16.09.2024
16:52
Τελευταία ενημέρωση: 17/09/2024 • 15:33
Οι νέοι κανόνες της Euroleague

Η Euroleague ανακοίνωσε τους νέους κανονισμούς για το Financial Fair Play, οι οποίοι θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από τη σεζόν 2027.

Οι κανόνες αυτοί έχουν ως στόχο τον έλεγχο των δαπανών των ομάδων και την εξισορρόπηση των οικονομικών διαφορών ανάμεσα στα κλαμπ. Η πιλοτική εφαρμογή των κανονισμών θα ξεκινήσει τη σεζόν 2025/26 και θα συνεχιστεί την επόμενη χρονιά.

Οι νέοι κανονισμοί εγκρίθηκαν από 13 ομάδες-μετόχους της Ευρωλίγκας, συμπεριλαμβανομένων των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της EuroLeague Commercial Assets (ECA) στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η βασική ιδέα πίσω από το νέο σύστημα είναι ότι οι ομάδες που ξοδεύουν περισσότερα από το επιτρεπτό όριο, θα πρέπει να πληρώνουν φόρο πολυτελείας, με τα χρήματα αυτά να μοιράζονται στις ομάδες που συμμορφώνονται με τους κανόνες.

Το σύστημα καθιερώνει τρεις τύπους αμοιβών (Υψηλή, Βασική και Χαμηλή) με ελάχιστη και μέγιστη δαπάνη ανάλογα με τον τύπο των παικτών. Η υπέρβαση αυτών των ορίων θα οδηγεί στην επιβολή φόρου πολυτελείας. Ωστόσο, προβλέπονται και εξαιρέσεις, όπως τα δύο μεγαλύτερα συμβόλαια κάθε ομάδας, παίκτες κάτω των 23 ετών, καθώς και το 25% των αποδοχών παικτών που έχουν συμπληρώσει τριετή παρουσία στην ομάδα.

Οι ομάδες που υπερβαίνουν το βασικό όριο θα πληρώνουν 0,5 ευρώ για κάθε επιπλέον ευρώ, αν η υπέρβαση είναι έως 10%, 0,75 ευρώ για υπερβάσεις μεταξύ 10% και 30%, και 1 ευρώ για υπερβάσεις έως 50%. Σε περίπτωση που ξεπεράσουν το υψηλό επίπεδο αμοιβών, τότε οι τιμές φόρου αυξάνονται αντίστοιχα.

Η Euroleague έδωσε ένα παράδειγμα για το νέο σύστημα: Αν μια ομάδα ξοδέψει 15,1 εκατομμύρια ευρώ σε καθαρούς μισθούς, με το Βασικό Επίπεδο Αμοιβών να είναι 8 εκατομμύρια και το Υψηλό Επίπεδο να φτάνει τα 13,5 εκατομμύρια ευρώ, η ομάδα θα κληθεί να πληρώσει 900.000 ευρώ ως φόρο πολυτελείας.

Παρά το νέο σύστημα, δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσα χρήματα μπορεί να ξοδέψει μια ομάδα στους μισθούς των παικτών της, αρκεί να είναι διατεθειμένη να πληρώσει τους αντίστοιχους φόρους πολυτελείας.

Η Euroleague παρουσίασε τους κανόνες Financial Fair Play - Τι θα ισχύει από το 2027

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε η Euroleague

«Η EuroLeague εισάγει πρωτοποριακούς κανονισμούς για το Financial Fair Play

Η Συνέλευση των Μετόχων της Euroleague Commercial Assets (ECA) ενέκρινε την εφαρμογή Πρότυπου Ανταγωνιστικού Ισοζυγίου (CBS), μιας νέας σειράς κανονισμών που ενισχύει το πεδίο εφαρμογής των ισχυόντων Κανονισμών Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Fair Play (FSFPR).

Οι Κανονισμοί Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας & Fair Play εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τη σεζόν 2014-15 με στόχο την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των ομάδων από τον οικονομικό κίνδυνο μεμονωμένων συλλόγων, περιορίζοντας τη συνεισφορά των μετόχων και προωθώντας την επιχειρηματική απόδοση.

Το CBS θα συνυπάρχει με τους ήδη ενεργούς Κανονισμούς Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Fair Play, όπως το σύστημα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ή ελέγχους στη συνολική οικονομική θέση των συλλόγων. Το γιατί;

Για την ευθυγράμμιση των στόχων των ενδιαφερομένων με αναφορά των ελάχιστων και ανώτατων επιπέδων αμοιβών στα συλλογικά έσοδα των συλλόγων, ενισχύοντας την εμπορική συνεργασία μεταξύ τους.

Για τη προώθηση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικής ισορροπίας καθιερώνοντας ευρεία δαπάνη παικτών η οποία θα είναι ίση για όλες τις ομάδες της λίγκας με βάση τα συλλογικά έσοδα των συλλόγων.

Για να αποτραπούν ακατάλληλες πρακτικές και κάθε ομάδα να συμμορφωθεί με τα προκαθορισμένα επίπεδα πριν δηλώσεις τους παίκτες της ανά σεζόν.

Για την αύξηση της διαφάνειας μεταξύ των ομάδων που συμμετέχουν.

Το νέο Πρότυπο Ανταγωνιστικό Ισοζύγιο (CBS) αναπτύχθηκε τις τελευταίες δύο σεζόν μετά από συνεργασία με μια επιτροπή συλλόγων. Παρουσιάστηκε και συμφωνήθηκε από την Ένωση Παικτών της EuroLeague (ELPA). Το CBS αντιπροσωπεύει τη φυσική εξέλιξη των υφιστάμενων Κανονισμών Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Fair Play για να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες πραγματικότητες των συλλόγων και του πρωταθλήματος, παρέχοντας ίσα επίπεδα αμοιβών για όλους τους συλλόγους με βάση τα μέσα συλλογικά έσοδα των ομάδων της EuroLeague και όχι τα έσοδα κάθε μεμονωμένης ομάδας. Αυτή η ιδέα βασίζεται στο πανευρωπαϊκό οικοσύστημα του πρωταθλήματος, εναρμονίζοντας τον αντίκτυπο των διαφορετικών φορολογικών μοντέλων σε όλη την ήπειρο, αποτιμώντας όλους τους δείκτες σε καθαρά ποσά.

Οι νέοι Κανονισμοί Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Fair Play (FSFPR) θα εισαγάγουν τρία κοινά επίπεδα αμοιβών για όλες τις ομάδες: Το Βασικό, το Υψηλό και το Χαμηλό. Αυτά θα υπολογίζονται με βάση τα μέσα καθορισμένα έσοδα των συλλόγων (LCDR: έσοδα από τις ημέρες των αγώνων, εμπορικά και άλλα) τα οποία θα δημιουργούνται ανά δύο σεζόν. Αυτά τα επίπεδα θα σηματοδοτούν τις ελάχιστες και μέγιστες δαπάνες για κάθε σύλλογο σε αμοιβές, ενώ θα επιτρέπουν εξαιρέσεις για ορισμένους παίκτες με στόχο την προσέλκυση, την ανάπτυξη και τη διατήρηση των καλύτερων παικτών. Αυτή είναι η πρώτη φορά που καθιερώνεται υποχρεωτικό κατώτατο όριο δαπανών για τις αμοιβές των παικτών στο FSFPR, διασφαλίζοντας ότι ένα ελάχιστο καθαρό ποσό της τάξεως του 32% όλων των συλλογικών εσόδων θα δαπανηθεί σε αθλητές της EuroLeague.

Ποιες είναι οι βασικές έννοιες του Πρότυπου Ανταγωνιστικού Ισοζυγίου (CBS):

Χαμηλό Επίπεδο Αμοιβών «LRL»: Δηλαδή το 32% των μέσων καθορισμένων εσόδων των Αδειοδοτημένων Ομίλων (LCDR), που υπολογίζεται σε δίκαιη αξία όσον αφορά την περίοδο δύο αγωνιστικών σεζόν. Πρόκειται για το το ελάχιστο καθαρό ποσό που πρέπει να ξοδέψουν οι σύλλογοι για τους μισθούς των δηλωμένων παικτών. Οι ομάδες που δεν έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, θα έχουν τη δυνατότητα μείωσης στο Επίπεδο Χαμηλών Αμοιβών.

Βασικό Επίπεδο Αμοιβών «BRL»: Δηλαδή το 40% των μέσων καθορισμένων εσόδων των Αδειοδοτημένων Ομίλων (LCDR). Πρόκειται για το το μέγιστο καθαρό ποσό που μπορούν να δαπανήσουν όλοι οι σύλλογοι σε όλους τους δηλωμένους μισθούς παικτών, εξαιρουμένων των: Έως δύο Πρωτοκλασάτων παικτών (σ.σ. οι σταρ της ομάδας), των U23 παικτών, των «παλιών» σε κάθε ομάδα με τουλάχιστον τρία χρόνια παρουσίας και όχι απαραίτητα συνεχόμενα, των τραυματιών από δύο μήνες και πάνω, όπως επίσης και των Medium-Range παικτών δηλαδή ενός παίκτη ανά ομάδα ο οποίος θα προσδιορίζεται από το μίνιμουμ και το μάξιμουμ ποσοστό του Βασικού Επιπέδου Αμοιβής.

Υψηλό Επίπεδο Αμοιβών «HRL» Δηλαδή το 60% των μέσων καθορισμένων εσόδων των Αδειοδοτημένων Ομίλων (LCDR): Το μέγιστο καθαρό ποσό που μπορεί να ξοδέψει κάθε σύλλογος για μισθούς δηλωμένων παικτών: Έως δύο Πρωτοκλασάτων παικτών (σ.σ. οι σταρ της ομάδας) και εξαιρουμένων των U23 παικτών, των «παλιών» σε κάθε ομάδα με τουλάχιστον τρία χρόνια παρουσίας και όχι απαραίτητα συνεχόμενα, των τραυματιών από δύο μήνες και πάνω, όπως επίσης και των Medium-Range παικτών δηλαδή ενός παίκτη ανά ομάδα ο οποίος θα προσδιορίζεται από το μίνιμουμ και το μάξιμουμ ποσοστό του Βασικού Επιπέδου Αμοιβής.

Αποζημίωση ανταγωνιστικού υπολοίπου «CBC»: Οποιαδήποτε ομάδα ξοδεύει περισσότερα από τα καθορισμένα Επίπεδα Βάσης και/ή Υψηλών Αμοιβών θα απαιτείται να αποζημιώσει όλους τους άλλους συλλόγους που παραμένουν εντός των καθορισμένων ορίων.

Το CBS θα έχει μια μεταβατική περίοδο μιας ολόκληρης σεζόν (2024-25) για να προσαρμοστούν οι συμμετέχοντες σύλλογοι στους νέους κανονισμούς, ενώ μέτρα θα εισαχθούν σταδιακά τις επόμενες δύο σεζόν, φτάνοντας σε πλήρη εφαρμογή για τη σεζόν 2027-28. Η Euroleague Basketball, εκ μέρους των συλλόγων της, ευχαριστεί την EL{A για τη συνεργασία και την υποστήριξή της στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι είναι ένα κρίσιμο βήμα προς ένα πλήρως βιώσιμο μέλλον, μεγαλύτερη προστασία των παικτών από οικονομική αστάθεια και αληθινή συνεργασία που ευθυγραμμίζει τις ομάδες, τους παίκτες και τη λίγκα με τον κοινό, πρωταρχικό στόχο της ανάπτυξης της EuroLeague.»

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση