18:16
19/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:16
19/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Καινοτομία στους κανονισμούς μπάσκετ μέσω Ισπανίας – Ο κόσμος θα ακούει τους διαιτητές

Μπάλα μπάσκετ / Φωτογραφία: Unsplash

Μπάλα μπάσκετ / Φωτογραφία: Unsplash

15.09.2024
12:45
Τελευταία ενημέρωση: 17/09/2024 • 15:34
Αλλαγές στους κανόνες στο μπάσκετ φέρνει η Ισπανία

Recently updated on September 17th, 2024 at 03:34 pm

Σε σημαντικές αλλαγές προχωράει η ισπανική λίγκα (Liga Endesa), όσον αφορά τη διαιτησία στο μπάσκετ, για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Οι πιο σημαντικές είναι δυο και αφορούν η μία τις συζητήσεις των διαιτητών στο Instant Replay και η άλλη είναι η επιλογή επίθεσης από τους προπονητές άλλοτε στα 14 δευτερόλεπτα στο μισό γήπεδο και άλλοτε στα 24 δευτερόλεπτα.

Οι Ισπανοί που διεξάγουν το κορυφαίο πρωτάθλημα στην Ευρώπη καινοτομούν και βάζουν… μέσα στο ματς και τον κόσμο που θα ζει από το… σπίτι του την ατμόσφαιρα, αφού θα ακούει την ώρα του αγώνα τις αποφάσεις των διαιτητών που θα πηγαίνουν στο Instant Replay.

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή στο παιχνίδι σε ότι αφορά τους κανονισμούς διαιτησίας έχει να κάνει με την επίθεση μετά από τάιμ άουτ.

Για πρώτη φορά μέσα από τους κανονισμούς διαιτησίας θα επιτρέπεται στους προπονητές να αποφασίζουν μετά από κάθε τάιμ-άουτ από πιο σημείο του γηπέδου θα κάνουν την επαναφορά της μπάλας. Είτε από την άμυνα (με κατοχή 24 δευτερολέπτων), είτε από την επίθεση (με κατοχή 14 δευτερολέπτων).

Ως τώρα ο κανονισμός προέβλεπε το δικαίωμα αυτής της επιλογής μόνο στο τελευταίο 2λεπτο των αγώνων, ενώ πλέον οι προπονητές μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο επίθεσης σε όλη τη διάρκεια ενός αγώνα.

Μάλιστα, για τον λόγο αυτό θα υπάρχουν δυο νέες γραμμές στο πλάι, δίπλα σε κάθε πάγκο απ’ όπου θα γίνεται η επαναφορά της μπάλας.

Επίσης μέσα από τις αλλαγές στους κανονισμούς ισχυροποιείται ο ρόλος του διαιτητή. Συγκεκριμένα, για την χρήση του Instant Replay, οι πιθανές βίαιες ενέργειες μπορούν να επανεξεταστούν μόνο από τους διαιτητές, δεν μπορεί να ζητηθεί τσάλεντζ για την αναβάθμιση ενός φάουλ από τους προπονητές, όπως ισχύει ως τώρα. Γι’ αυτό και οι διαιτητές γίνονται κυρίαρχοι.

Τέλος, σε περίπτωση ενός σκληρού φάουλ οι προπονητές μπορούν να ζητήσουν τηην αναβάθμιση του μέσα από το τσάλεντζ που θα φίνεται, μόνο όμως στο τελευταίο λεπτό κάθε δεκαλέπτου και στα δύο τελευταία λεπτά του αγώνα, αλλά όχι στο υπόλοιπο παιχνίδι.

Οι αλλαγές αυτές δίνουν ένα νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι, επιτρέποντας στους διαιτητές να λέχουν τον κυρίαρχο ρόλο…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση