Από την ανάλυση δεδομένων του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, διαπιστώνεται ότι οι 10 πρώτες χώρες στις οποίες ανήκει το μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής σε κρασί επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές αποφάσεις των λάτρεων του κρασιού.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι χώρες της Ευρώπης καταλαμβάνουν τις 5 από τις 10 θέσεις, με τη Γαλλία να διεκδικεί το στέμμα ως η κορυφαία παραγωγός κρασιού στον κόσμο. Σύμφωνα με τη Statista, το 2023, η χώρα παρήγαγε 48 εκατ. εκατόλιτρα κρασιού, που ισοδυναμούν με 1.920 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, αντιπροσωπεύοντας το 20,2% της συνολικής παραγωγής για το έτος.
Η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται κοντά, με 16,1% και 13,6% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού, αντίστοιχα. Οι αμπελοοινικές περιοχές της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της Τοσκάνης, του Πιεμόντε και του Βένετο, φημίζονται για τα υψηλής ποιότητας κρασιά τους, ενώ οι σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ισπανίας περιλαμβάνουν τις La Rioja, Ribera del Duero και Priorat. Μεταξύ τους, οι τρεις αυτές χώρες μοιράζονται το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς κρασιού. Εν τω μεταξύ, την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ και κυρίως οι περιοχές Napa Valley και Sonoma με 9,2% της παγκόσμιας παραγωγής και η Χιλή με 4,6%, ενώ τις υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας καταλαμβάνουν η Νότια Αφρική με 4,2%, η Αυστραλία με 4,1%, η Αργεντινή με 3,7%, η Γερμανία με 3,6% και η Πορτογαλία με 2,8% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού.
Γιατί η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη θέση
Δημιουργός πολλών από κλασικά κρασιά του κόσμου, από το Pinot Noir έως το Merlot, και έδρα 87.000 οινοποιείων, η Γαλλία είναι μια ισχυρή οινοπαραγωγική μονάδα, με το Μπορντό, τη Βουργουνδία, την Αλσατία και την κοιλάδα του Λίγηρα να βρίσκονται μεταξύ των διάσημων περιοχών της.
Εκτός από μονοπάτια αμπελώνων, εκδρομές στο κελάρι, ιδιωτικές γευσιγνωσίες και μαθήματα τοπικών μεθόδων παραγωγής, πολλοί παραγωγοί προσφέρουν εναλλακτικές δραστηριότητες με βάση το κρασί, από γκουρμέ πικνίκ ανάμεσα σε αμπέλια μέχρι εργαστήρια τρύγου. Ιδίως οι οινοπαραγωγικές περιοχές του Beaujolais και της Βουργουνδίας, ενδείκνυνται για ταξίδια στη Γαλλία που έχουν ως επίκεντρο το κρασί, προσελκύοντας όλο και περισσότερους ταξιδιώτες που αναζητούν οινικές εμπειρίες.
Οι 400 εντυπωσιακές ποικιλίες της Ιταλίας
Η δεύτερη θέση της Ιταλίας στην κατάταξη, αφορά μόνο στην ποσότητα που παράγει, καθώς ποιοτικά η χώρα διαθέτει πάνω από 400 είδη σταφυλιών που καλλιεργούνται σε 20 οινοπαραγωγικές περιοχές.
Η παραγωγή κρασιού της Ιταλίας συγκεντρώνεται σε πολλές σημαντικές περιοχές, όπως είναι η Τοσκάνη, γνωστή για τα κρασιά Chianti, Brunello di Montalcino και Super Tuscan το Πιεμόντε, διάσημο για τα Barolo, Barbaresco και Moscato d’Asti, το Βένετο, παραγωγός των Prosecco, Valpolicella και Soave, η Σικελία για τα αξιοσημείωτα Nero d’Avola και Marsala, καθώς και η Απουλία, γνωστή για τα Primitivo και Negroamaro.
Δεν είναι λίγοι λοιπόν οι λάτρεις του κρασιού που συνδυάζουν ένα ταξίδι στην Ιταλία με την εξερεύνηση των αμπελώνων ή ακόμη που διοργανώνουν ένα ταξίδι στη χώρα αποκλειστικά για να δοκιμάσουν τα κρασιά της.
Ισπανία, η μεγαλύτερη παραγωγός σε βιολογικό κρασί
Μπορεί η Ισπανία να είναι η τρίτη μεγαλύτερη οινοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, αλλά έχει περισσότερη γη με αμπέλια από τη Γαλλία και την Ιταλία και είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός βιολογικών κρασιών στον κόσμο, χάρη στο ξηρό της κλίμα.
Εδώ παράγονται επίσης κρασιά όπως τα κόκκινα Rioja Reserva και Gran Reserva στην περιοχή της Λα Ριόχα, τα Garnacha και Cariñena στο Priorat, εξαιρετικά λευκά στη Rueda, ενώ το σπίτι των κρασιών Sherry, συμπεριλαμβανομένων των Fino, Amontillado και Oloroso, είναι το Jerez. Και σε αυτή τη χώρα, ένα καλό δείπνο με τοπικά εδέσματα, συνοδεύεται απαραίτητα με ένα εξαιρετικό τοπικό κρασί.
Οι ΗΠΑ με τα 6.000 οινοποιεία
Πέρα από την Ευρώπη, η παραγωγή κρασιού στις ΗΠΑ επικεντρώνεται στην Καλιφόρνια, με γευσιγνωσίες και περιηγήσεις που προσφέρονται σε περίπου 6.000 οινοποιεία. Οι πιο γνωστοί οινικοί προορισμοί Napa Valley και η Sonoma County, έλκουν συχνά τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο υπάρχουν και λιγότερο γνωστές περιοχές κατά μήκος της κεντρικής ακτής της πολιτείας, όπως η Santa Barbara, οι οποίες φαίνεται να κερδίζουν σε δημοφιλία ανάμεσα στους γνώστες του κρασιού.
Χιλή, η πατρίδα των εξαιρετικών cabernets
Στη Χιλή, μόλις μία ώρα νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο, η κοιλάδα Maipo είναι η πιο ιστορική και δημοφιλής οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας, όπου βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα cabernets στον κόσμο, ενώ η περιοχή με κόκκινο κρασί της κοιλάδας Colchagua είναι γνωστή για το γεμάτο σώμα των syrahs και malbecs. Συνήθως τα ταξίδια σε αυτές τις ενδιαφέρουσες περιοχές, περιλαμβάνουν ιδιαίτερες γευσιγνωσίες συνοδεία τοπικού οίνου.
Πηγή: travel.gr