Μπορεί οι χώρες στην Ευρώπη και όχι μόνο να χαλαρώνουν τα μέτρα τους, ωστόσο ο κορονοϊός είναι «εδώ» με τη μετάλλαξη Όμικρον.
Η Νέα Ζηλανδία θα ξανανοίξει τα σύνορά της νωρίτερα από αυτό που προβλεπόταν χάρη στην πολιτική της κατά του νέου κορονοϊού, η οποία την κατέστησε «ένα ασφαλές μέρος να επισκεφθεί κάποιος», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν.
«Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε ξανά κόσμο», σημείωσε.
«Είμαι υπερήφανη που η Νέα Ζηλανδία είναι μια χώρα που θα μπορεί, αυτήν τη στιγμή, να προσφέρει ένα ασφαλές μέρος στους τουρίστες μας», πρόσθεσε.
Η Άρντερν διευκρίνισε ότι οι Αυστραλοί που είναι εμβολιασμένοι κατά της COVID-19 θα μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα χωρίς να υποχρεούνται να τηρήσουν καραντίνα από τον Απρίλιο κι όχι από τον Ιούλιο, όπως προβλεπόταν αρχικά.
Οι ταξιδιώτες των χωρών που έχουν συνάψει συμφωνίες εξαίρεσης από την έκδοση θεωρήσεων εισόδου (βίζα) με τη Νέα Ζηλανδία, μεταξύ των οποίων οι χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, θα μπορούν να κάνουν το ίδιο από την 1η Μαΐου.
Η Νέα Ζηλανδία είχε καταγράψει 3,9 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις το 2019, με τα έσοδά της από τον τομέα να ανέρχονται σε περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (9,86 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως.
Πριν τη χαλάρωση, υπήρχε δύο εβδομάδες καραντίνα
Κατά το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας, όλοι οι ξένοι επισκέπτες όφειλαν να τηρήσουν καραντίνα δύο εβδομάδων σε ξενοδοχεία που διαχειριζόταν η κυβέρνηση και επιβλέπονταν από τον στρατό.
Οι αυστηροί αυτοί έλεγχοι στα σύνορα ήταν ένα σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας στις προσπάθειες αναχαίτισης του νέου κορονοϊού στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει καταγράψει μόλις 117 θανάτους από την COVID-19 από την αρχή της πανδημίας.
Ωστόσο η Όμικρον εξαπλώθηκε στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες και περισσότερα από 21.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την Τρίτη. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 95% του πληθυσμού έχει ήδη λάβει τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19.
Ιαπωνία: Υπάρχει ύφεση στις νέες λοιμώξεις
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι αίρει περιορισμούς για την αναχαίτιση της COVID-19 που είχαν επιβληθεί στο Τόκιο και 17 άλλους νομούς καθώς το κύμα των κρουσμάτων που προκάλεσε το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού βρίσκεται σε ύφεση.
Ένα κύμα της παραλλαγής αυτής οδήγησε σε ποσοστά ρεκόρ λοιμώξεων στην ιαπωνική πρωτεύουσα και σε όλη την Ιαπωνία τον Φεβρουάριο και ήταν το πιο θανατηφόρο κύμα της πανδημίας στη χώρα μέχρι στιγμής. Σήμερα η Ιαπωνία ανακοίνωσε 10.221 νέα κρούσματα του κορονοϊού, αριθμό που δείχνει μείωση 13,6% από αυτά που είχαν καταγραφεί μία εβδομάδα νωρίτερα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι λεγόμενοι περιορισμοί μιας μερικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα αρθούν από τις 21 Μαρτίου και η χώρα θα επανέλθει αργά στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.
Έπειτα από μια αργή αρχή, το πρόγραμμα χορήγησης ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 επιταχύνθηκε στην Ιαπωνία και περίπου το 71% του ευάλωτου ηλικιωμένου πληθυσμού έχει λάβει τώρα μια τρίτη δόση.
Οι λεγόμενοι περιορισμοί μιας μερικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ίσχυαν σε 18 από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας επικεντρώνονταν στον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων εστίασης και άλλων επιχειρήσεων.
Αξιωματούχοι στον δυτικό νομό της Οσάκα εξέταζαν να ζητήσουν παράταση των περιοριστικών μέτρων λόγω του υψηλού αριθμού νοσηλειών, αλλά εν τέλει αποφάσισαν να επιτρέψουν να εκπνεύσει η ισχύς τους.
Τα μέτρα επιβάρυναν την οικονομία, ιδιαίτερα τον τομέα των υπηρεσιών.
«Θα υπάρξει κάποια ζήτηση υπηρεσιών αν αρθούν οι περιορισμοί καθώς τα νοικοκυριά έχουν αρκετές οικονομίες τώρα και επίσης αυτό συμπίπτει με τις ανοιξιάτικες διακοπές», δήλωσε ο Νταΐτζου Αόκι, επικεφαλής οικονομολόγος της Ιαπωνίας στο UBS SuMi TRUST Wealth Management.
Υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι το τρέχον κύμα της παραλλαγής Όμικρον δεν έχει τελειώσει και ότι νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο οι περιορισμοί, που ίσχυσαν επανειλημμένως στη διάρκεια των δύο ετών της πανδημίας, έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους στην δημόσια συμπεριφορά, δήλωσε ο Χιτόσι Οσιτάνι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου.
«Χρειάζεται να έχουμε μια διαφορετική στρατηγική για να καταστείλουμε την μετάδοση σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Οσιτάνι, κύριος σύμβουλος της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας.
«Είναι ακόμη πρόωρο να συζητάμε ένα είδος στρατηγικής εξόδου από αυτόν τον ιό», κατέληξε.
Γαλλία: Τέλος Μαρτίου αναμένεται να κορυφωθεί
Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα ότι το τρέχον κύμα της επιδημίας covid-19 αναμένεται να κορυφωθεί ως το τέλος Μαρτίου, ενώ πρόσθεσε ότι οι γαλλικές αρχές έπραξαν σωστά που ήραν τους περισσότερους περιορισμούς.
Ο αριθμός των κρουσμάτων «θα αυξάνεται για 10-15 ημέρες μάλλον, ως τα τέλη Μαρτίου», εξήγησε ο Βεράν μιλώντας στο France Info. «Κινδυνεύουμε να φτάσουμε τα 120.000- 150.000 κρούσματα ημερησίως και στη συνέχεια αναμένουμε αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.
Χθες Τρίτη ανακοινώθηκαν στη Γαλλία 116.000 νέα κρούσματα covid-19.
Ωστόσο ο Γάλλος υπουργός εκτίμησε ότι τα νοσοκομεία δεν θα επιβαρυνθούν από την άνοδο των κρουσμάτων, καθώς τα στελέχη του κορονοϊού που κυκλοφορούν προκαλούν ηπιότερα συμπτώματα και προσβάλουν κυρίως τους νεότερους.
Ο Βεράν κατέληξε ότι η γαλλική κυβέρνηση ορθώς αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς που είχε επιβάλει για τη διαχείριση της πανδημίας.
«Λάβαμε τη σωστή απόφαση. Μπορεί κανείς να συνεχίσει να φορά μάσκα, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μην φορά. Ενθαρρύνουμε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εξακολουθήσουν να προστατεύουν τον εαυτό τους», κατέληξε ο Βεράν.
Τη Δευτέρα οι γαλλικές αρχές ήραν τα περισσότερα μέτρα που είχαν υιοθετήσει για την covid-19, όμως παρέμειναν οι προειδοποιήσεις για επιφυλακή λόγω της αναζωπύρωσης της επιδημίας.
Εδώ και δύο ημέρες στη Γαλλία μπορεί κάποιος να πάει στα σινεμά, τα θέατρα, τα εστιατόρια, τις δημόσιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες χωρίς να δείχνει το υγειονομικό του πάσο. Ή επίσης να κυκλοφορεί στους διαδρόμους των σχολείων και στα καταστήματα χωρίς μάσκα.
Ωστόσο, δεν έχει έρθει το τέλος της μάσκας, που παραμένει υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς και στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Οι εταιρείες έχουν την ευχέρεια να την επιβάλλουν στους υπαλλήλους τους και το υπουργείο Παιδείας έχει εκδώσει «ισχυρή σύσταση» για χρήση μάσκας σε περίπτωση επαφής με κρούσμα «στους εσωτερικούς χώρους για περίοδο 7 ημερών από την επιβεβαιωμένη επαφή».