10:41
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:41
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το αξεπέραστο έπος του Γουέμπλεϊ – Όταν ο Παναθηναϊκός έγραψε Ιστορία στην Ευρώπη (βίντεο)

Ο Παναθηναϊκός το 1971

Ο Παναθηναϊκός το 1971

02.06.2024
10:21
Τελευταία ενημέρωση: 03/06/2024 • 15:44
Σαν σήμερα ο Παναθηναϊκός έγραψε ιστορία

Recently updated on June 3rd, 2024 at 03:44 pm

Συμπληρώθηκαν 53 χρόνια απ’ τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έγραψε ιστορία!

Απ’ τη μέρα που οι «πράσινοι» έφτασαν στο ψηλότερο σημείο στην Ευρώπη. Τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο μυθικό Γουέμπλεϊ. Απέναντι σε μία απ’ τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές «μηχανές» που είδε ποτέ το άθλημα, τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ.

Η επιτομή της ευρωπαϊκής ταυτότητας που έχει ο σύλλογος του «τριφυλλιού». Η αρχή του ταξιδιού προς την εξωστρέφεια, προς την κατανόηση πως εκτός συνόρων είναι η ουσία! Εκτός συνόρων είναι η δόξα. Εκεί όπου γεννήθηκε ο Panathinaikos. Με το πρώτο και σημαντικότερο βήμα να γίνεται απ’ την αρμάδα του Φέρεντς Πούσκας. Που έκανε… κρότο, αναγκάζοντας όλη την Ευρώπη να παραμιλά. Αφήνοντας εκτός θεσμού την Ζενές Ες απ’ το Λουξεμβούργο, την κάτοχο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, Σλόβαν Μπρατισλάβας, την Πρωταθλήτρια Αγγλίας, Έβερτον και τον σπουδαίο Ερυθρό Αστέρα της εποχής.

Όλα αυτά οδηγώντας προς την… γη της ποδοσφαιρικής επαγγελίας. Το 1971 ήταν η αρχή για τον Παναθηναϊκό. Η αρχή της Ευρωπαϊκής του ύπαρξης ουσιαστικά. Η μέρα που τον έμαθαν οι πάντες. Κι αν σας φαίνεται κάτι απλό, αρκεί να βάλετε στο μυαλό σας πως η Παρί Σεν Ζερμέν το κατάφερε μόλις το 2020 και η Μάντσεστερ Σίτι πρόπερσι! Δηλαδή 50 χρόνια μετά το «τριφύλλι»!

Μέρες σαν και τη σημερινή, όλοι θυμούνται τα επιτεύγματα που έχουν χαρίσει λάμψη και δόξα στους «πράσινους» και βλέπουν το όραμα της επιστροφής του Παναθηναϊκού στη θέση που αρμόζει στην ιστορία του και που δικαιωματικά, βάσει και των επιτευγμάτων του, πρέπει να κατέχει το «τριφύλλι».

Στον τελικό του Γουέμπλεϊ, στις 2 Ιουνίου 1971, ο Παναθηναϊκός βρίσκει απέναντι του τον Άγιαξ και τον καλύτερο παίκτη του πλανήτη εκείνη την εποχή, τον Γιόχαν Κρόιφ. Η ήττα (2-0) από τους Ολλανδούς μπορεί πρόσκαιρα να στενοχώρησε τους φίλους του Παναθηναϊκού, αλλά και των άλλων ομάδων – ως και οπαδοί του Ολυμπιακού πήγαν στην Αγγλία και ζητωκραύγαζαν για το «τριφύλλι – που ήθελαν τη νίκη, όμως γρήγορα η λύπη έδωσε τη θέση της στην αποθέωση.

Αυτό που είχε καταφέρει ο Παναθηναϊκός, θεωρείται απίθανο να επαναληφθεί. Ο ίδιος το άγγιξε άλλες δυο φορές, το 1985 και το 1996, αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να επαναλάβει το θαύμα. Γιατί μιλάμε για Κύπελλο Πρωταθλητριών! Champions League! Εκεί που συμμετέχουν μεγαθήρια και οι καλύτερες ομάδες, όχι για το Europa ή το Conference League, που όπως είδαμε και από τη μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού είναι κάτι πιο πιθανό να συμβεί ξανά, κόντρα σε ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας από αυτές που συμμετέχουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ο Άγιαξ είχε φτάσει στον τελικό αφήνοντας εκτός την ΚΦ Τίρανα (Αλβανία), Βασιλεία (Ελβετία), Σέλτικ (Σκωτία) και Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία). Διαιτητής της αναμέτρησης της 2ας Ιουνίου 1971, ήταν ο Άγγλος Τζακ Τέιλορ. Με το Γουέμπλεϊ να φιλοξενεί στις εξέδρες του 83.179 φιλάθλους!

Ο Φαν Ντάικ στο 5’ είχε ανοίξει το σκορ για τον Άγιαξ, με τους Ολλανδούς να κάνουν το 2-0 στο 87’ με σκόρερ τον Άρι Χάαν. Έτσι κατέκτησαν το πρώτο τους Ευρωπαϊκό, σε μια εποχή που οι Ολλανδοί ήταν απλά ασταμάτητοι!

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φέρεντς Πούσκας): Οικονομόπουλος, Τομαράς, Καψής, Σούρπης, Βλάχος, Καμάρας, Ελευθεράκης, Γραμμός, Φυλακούρης, Δομάζος, Αντωνιάδης.

ΑΓΙΑΞ (Ρίνους Μίχελς): Στάι, Νέεσκενς, Χούλσοφ, Βάσοβιτς, Σούιμπερς, Ρίντερς (46’ Μπλάκενμπουργκ), Κρόιφ, Μούρεν, Σουόρτ (46’ Χάαν), Φαν Ντάικ, Κάιζερ.

Το ρόστερ του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1970-1971:

1. Οικονομόπουλος – Αθήνα (Καλλιθέα)
2. Τομαράς – Αθήνα (Κάτω Πατήσια)
3. Καψής – Αθήνα (Κερατσίνι)
4. Σούρπης – Αθήνα (Κηφισιά)
5. Βλάχος – Κέρκυρα
6. Καμάρας – Αθήνα (Κάτω Πατήσια)
7. Ελευθεράκης -Αθήνα (Καλλιθέα)
8. Γραμμός – Μυτιλήνη
9. Αντωνιάδης – Ξάνθη
10. Δομάζος – Αθήνα (Αμπελόκηποι)
11. Φυλακούρης – Αθήνα (Γλυφάδα)
12. Κωνσταντίνου – Αθήνα (Μαρούσι)
13. Γονιός – Αθήνα (Άνω Ιλίσια)
14. Αθανασόπουλος – Αθήνα (Πλατεία Βάθης)
15. Μητρόπουλος – Αθήνα (Αιγάλεω)
16. Δεληγιάννης – Αθήνα (Γλυφάδα)
17. Χατζηανδρέου – Αθήνα
18. Καλλιγέρης – Αθήνα
19. Πανόπουλος – (Λαμία)
20. Ροκίδης – Αθήνα (Αιγάλεω)
21. Δημητρίου – Αθήνα (Σπάτα)
22. Παπαδημητρίου – Αθήνα (Ζωγράφου)

To ντοκιμαντέρ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την πορεία μέχρι το Γουέμπλεϊ:

Πηγή: newsbomb.gr

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση