09:31
14/03/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:31
14/03/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Arcadia, Champagne d’ Orient: Η άγνωστη ιστορία της διάσημης ελληνικής σαμπάνιας του 19ου αιώνα

Ταινία Arcadia, Champagne d’ Orient

Ταινία Arcadia, Champagne d’ Orient

15.03.2022
18:37
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2022 • 7:54
Η ταινία περιγράφει την άγνωστη ιστορία της οικογένειας Παπανικολάου και της ελληνικής σαμπάνιας

Πρεμιέρα στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κάνει η ταινία Arcadia, Champagne d’ Orient, του Κώστα Σπυρόπουλου με θέμα την άγνωστη και τραγική ιστορία ενός παραγωγού σαμπάνιας, που ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα, στην Τεγέα.

Η οικογενειακή Οινοποιία Αδερφών Παπανικολάου παράγοντας αφρώδη οίνο από την Αρκαδία από το 1885, θέλει να γίνει μια Καμπανία της Ανατολής, ένα όραμα που δεν αποτελούσε μια υπερφίαλη επιδίωξη, καθώς βασιζόταν στην απόλυτη ταύτιση – ομοιότητα της επαρχίας Καμπανία της Γαλλίας με το οροπέδιο της Μαντινείας σε ό,τι αφορά στη σύσταση του εδάφους, το μικρο-κλίμα, το υψόμετρο και, ιδίως, την καλλιέργεια της αρωματικής ποικιλίας φιλέρι.

Χρυσά βραβεία και εξαγωγές της σαμπάνιας

Οι Αδελφοί Παπανικολάου έκαναν εξαγωγές της σαμπάνιας σε Γαλλία, Γερμανία, και ΗΠΑ, άνοιξαν έξι καταστήματα στην Αθήνα και ένα wine bar στην Ομόνοια. Είχαν πάρει χρυσά βραβεία με αφρώδη οίνο στις παγκόσμιες εκθέσεις, στο Παρίσι (1889 και 1900), στο Σικάγο (1893), Λιέγη (1905) και Σαν Φρανσίσκο 1915.

Εικόνα από το ντοκιμαντέρ με θέμα την ελληνική σαμπάνια
Εικόνα από το ντοκιμαντέρ με θέμα την ελληνική σαμπάνια

Οι πρωτότυπες ρεκλάμες της σαμπάνιας τους στα γαλλικά, στον ελληνικό Τύπο, A Bon Vin Pas d’ enseign (το καλό κρασί δεν έχει ανάγκη διαφήμισης) έκαναν πάταγο.

Η οικογένεια

Ο πατέρας αφέντης, ο οραματιστής γιος Βασίλης, ο τυχοδιώκτης αδελφός Νίκος και η μάνα-Κέρβερος. Παράγοντας αφρώδη οίνο από την Αρκαδία από το 1885, ονειρεύονται μια Καμπανία της Ανατολής. Στο σπίτι, συγκρούσεις χαρακτήρων. Έξω καραδοκούν οι αντίπαλοι που θα τους οδηγήσουν σ’ ένα τραγικό τέλος. Μια ιστορία για το κρασί και την απληστία.

Η οικογένεια, όμως, έπεσε θύμα μεγάλων συμφερόντων. Έγιναν αποδέκτες πρότασης εξαγοράς της εταιρείας, αρνήθηκαν κι αποκλείστηκαν από τον τραπεζικό δανεισμό με αποτέλεσμα να καταστραφούν οικονομικά.

Λαμπρή κριτική στο περιοδικό Modern Times Review

Με μια λαμπρή κριτική στο πλέον έγκυρο περιοδικό για τα ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, το Modern Times Review ξεκίνησε το ταξίδι της ταινίας Arcadia, Champagne d’ Orient (της σαμπάνιας της Ανατολής) στη διεθνή σκηνή.

Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ, με την υποστήριξη του ΕΚΚ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Τρίπολης, του Ιδρύματος Μιχαήλ Στασινόπουλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

  • Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ισίδωρος Σταμούλης, Σοφία Σειρλή, Οδυσσέας Σταμούλης.
  • Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα, τραγούδι Μάριος Φραγκούλης και τραγουδά ο Μάριος Φραγκούλης.
  • Σκηνοθεσία: Κώστας Σπυρόπουλος.

Η ταινία κάνει πρεμιέρα στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 18:30 στην Αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης», Αποθήκη 1, στο Λιμάνι.

Η ιστορία της σαμπάνιας

Τα κρασιά από την περιοχή της Καμπανίας ήταν γνωστά από τη μεσαιωνική εποχή. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που είχαν φυτέψει αμπέλια στην περιοχή της βορειοανατολικής Γαλλίας, με την περιοχή να καλλιεργείται από τουλάχιστον τον 5ο αιώνα, ενδεχομένως και νωρίτερα. Αργότερα, στις εκκλησίες που κατείχαν αμπελώνες, οι μοναχοί παράγουν κρασί για χρήση στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Στη Γαλλία, η πρώτη αφρώδης σαμπάνια δημιουργήθηκε τυχαία.

Η πίεση οδήγησε το κρασί να ονομάζεται «κρασί του διαβόλου» (γαλλ. le Vin du Diable), οι φιάλες εξερράγησαν και οι φελλοί πετάχτηκαν μακριά. Το 1844 ο Αδόλφος Jaquesson εφηύρε ένα ειδικό πώμα (γαλλ. muselet) για να αποτρέψει τα πώματα να εκτοξεύονται.

Οι αρχικές εκδόσεις ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν και άβολο να αφαιρεθούν. Τον 19ο αιώνα η σαμπάνια ήταν αισθητά πιο γλυκιά από τη σαμπάνια του σήμερα. Η τάση προς ξηρότερη σαμπάνια άρχισε όταν η “Perrier-Jouet” αποφάσισε να μην γλυκάνει τους οίνους εποχής του 1846 πριν από την εξαγωγή τους στο Λονδίνο.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο αμπελώνας της Καμπανίας στη Γαλλία έμοιαζε με ερείπιο, κατεστραμμένος από την επιδημία της φυλλοξήρας και στη συνέχεια από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθώς οι αμπελοκαλλιεργητές έπιαναν δουλειά για την αναφύτευση, υπήρχε μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης να προστατευθεί η συλλογική κληρονομιά της σαμπάνιας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ψηφίστηκε ένας νόμος που σηματοδοτούσε τα όρια της εδαφικής περιοχής της Καμπανίας και καθόριζε κανόνες και κανονισμούς της σαμπάνιας. Με την απονομή του καθεστώτος AOC το 1936, η Καμπανία κέρδισε τελικά την αιώνια μάχη της για επίσημη αναγνώριση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση