08:50
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:50
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Προκαλεί τρόμο και δίνει ισχυρούς σεισμούς – Τι είναι το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό

Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς

Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς

03.04.2024
19:40
Τελευταία ενημέρωση: 04/04/2024 • 13:50
Πώς σχηματίζονται τα ηφαίστεια και προκαλούνται οι σεισμοί

Ο ισχυρός σεισμός άνω των 7,2 Ρίχτερ που συντάραξε την Ταϊβάν και μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε επτά ανθρώπους, έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στην κομητεία Χουαλιέν με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 700 και τους εγκλωβισμένους να ανέρχονται σε τουλάχιστον 77, έφερε ξανά στο προσκήνιο το αποκαλούμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» ή «Πύρινο στέφανο του Ειρηνικού».

Το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» (Δακτύλιος της φωτιάς) βρίσκεται στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού και κατά μήκος του εντοπίζονται ορισμένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου και λαμβάνει χώρα μεγάλος αριθμός σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων, καθώς οι τεκτονικές πλάκες πιέζονται μεταξύ τους.

Περιλαμβάνει 452 ηφαίστεια και περιέχει πάνω από το 75% των ενεργών και ανενεργών ηφαιστείων του κόσμου. Περίπου το 90% των παγκόσμιων σεισμών και το 81% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου συμβαίνουν κατά μήκος του «Δαχτυλιδιού της Φωτιάς».

Η αμέσως επόμενη πιο σεισμική περιοχή (5-6% των σεισμών και 17% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου) είναι το Αλπικό ορογενετικό σύστημα, το οποίο εκτείνεται από την Ιάβα και τη Σουμάτρα διαπερνώντας τα Ιμαλάια και τη Μεσόγειο Θάλασσα έως των Ατλαντικό Ωκεανό.

Το «δαχτυλίδι» εκτείνεται κατά μήκος ενός τόξου 40.000 χιλιομέτρων από το όριο της πλάκας του Ειρηνικού, σε μικρότερες πλάκες, όπως η πλάκα της θάλασσας των Φιλιππίνων, μέχρι τις πλάκες Κόκος και Νάζκα που βρίσκονται στην άκρη του Ειρηνικού Ωκεανού.

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμούς ζουν σε χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του «Δαχτυλιδιού της Φωτιάς», συμπεριλαμβανομένης της Χιλής, της Ιαπωνίας, της δυτικής ακτής των ΗΠΑ και άλλων νησιωτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων Σολομώντος, μέχρι τη δυτική ακτή της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Πώς σχηματίστηκε το Δαχτυλίδι της Φωτιάς;

Οι τεκτονικές πλάκες είναι τεράστιες πλάκες του φλοιού της Γης που κινούνται συνεχώς πάνω από τον μανδύα, δηλαδή το στρώμα στερεών και λιωμένων πετρωμάτων κάτω από τον φλοιό.

Το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» σχηματίστηκε καθώς οι ωκεάνιες πλάκες ολίσθησαν κάτω από τις ηπειρωτικές πλάκες.

Τα ηφαίστεια κατά μήκος του «Δαχτυλιδιού της Φωτιάς» σχηματίζονται όταν μια πλάκα σπρώχνεται κάτω από μια άλλη στον μανδύα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται καταβύθιση.

Μεγάλοι σεισμοί – οι οποίοι ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης τσουνάμι – συμβαίνουν επίσης σε ζώνες καταβύθισης.

Πώς σχηματίζονται τα ηφαίστεια και προκαλούνται οι σεισμοί

Τα ηφαίστεια όπως αναφέρει το CNN δημιουργούνται όταν το μάγμα, ή καυτό λιωμένο πέτρωμα, ανεβαίνει μέσα από ρωγμές στον φλοιό της Γης, προκαλώντας αύξηση της πίεσης. Όταν οι τεκτονικές πλάκες έλκονται ή σπρώχνονται μεταξύ τους, η πίεση εκτονώνεται, με αποτέλεσμα το μάγμα να εκρήγνυται με τη μορφή τέφρας ή λάβας. Μόλις η λάβα κρυώσει, σχηματίζει ένα νέο φλοιό.

Τα ηφαίστεια σχηματίζονται σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου, καθώς μετά από αρκετές εκρήξεις δημιουργούνται στρώματα φλοιού.

Οι σεισμοί αντιπροσωπεύουν την απελευθέρωση ενέργειας από το εσωτερικό της Γης, όπου είναι αποθηκευμένη τεράστια ποσότητα θερμότητας και οδηγεί τις πλάκες σε κίνηση. Όταν δύο πλάκες κινούνται η μία πάνω στην άλλη και παράγουν τριβή, προκαλείται συσσώρευση ενέργειας. Όταν η ενέργεια απελευθερώνεται, προκαλείται σεισμός.

«Χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες χρόνια για να συσσωρευτεί η ενέργεια, αλλά μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να απελευθερωθεί», δήλωσε ο Χονγκφένγκ Γιανγκ, σεισμολόγος στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Οι τεκτονικές πλάκες συνήθως κινούνται κατά μέσο όρο μερικά εκατοστά κάθε χρόνο, αλλά όταν χτυπάει ένας σεισμός, μπορούν να κινηθούν αρκετά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν ακόμη να προβλέψουν πότε ή πού θα εκδηλωθούν σεισμοί ή πόσο μεγάλοι θα είναι.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση