17:40
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:40
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στρατηγάκης: «Μην περιμένετε να έρθουν μεγάλα πανεπιστήμια στην Ελλάδα»

Το ΕΚΠΑ είναι από τα κορυφαία πανεπιστήμια / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Το ΕΚΠΑ είναι από τα κορυφαία πανεπιστήμια / Φωτογραφία: EUROKINISSI

11.03.2024
22:53
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2024 • 11:31
Τι είπε ο Στράτος Στρατηγάκης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα

Τη δική του οπτική για τον τόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα δίνει ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός, ερευνητής και σύμβουλος σταδιοδρομίας, τονίζοντας ότι δεν αναμένει να έρθουν μεγάλα ξένα ιδρύματα στη χώρα.

«Μην περιμένετε να έρθουν μεγάλα πανεπιστήμια στην Ελλάδα», τόνισε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Στρατηγάκης, μιλώντας Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και Λέμε».

«Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, διότι είμαστε πάρα πολύ μικρή αγορά. Εδώ μην περιμένετε να έρθουν Harvard και λοιπά διότι είναι πολύ μικρή η αγορά μας, 10 εκατομμύρια κάτοικοι και αν σκεφτούμε και νοτιοανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια δεν υπάρχουν χρήματα. Είναι πολύ φτωχή περιοχή», είπε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας και συνέχισε:

«Άρα, δεν περιμένουμε να έρθουν τα μεγάλα ονόματα. Πχ περιμένουμε να έρθουν τα κυπριακά πανεπιστήμια διότι το 40% των φοιτητών τους είναι Έλληνες που σημαίνει θα τους λείψουν και άρα είναι ζήτημα επιβίωσης για αυτά να έρθουν στην Ελλάδα. Και η δεύτερη κατηγορία είναι τα χαμηλής ποιότητας αγγλικά πανεπιστήμια. Διότι, όλα τα αγγλικά πανεπιστήμια μετά το Brexit έχουν καθίζηση στον αριθμό των φοιτητών από Ευρώπη της τάξεως του 66-67%».

«Τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλα προβλήματα», ανέφερε ακόμα ο κ. Στράτος Στρατηγάκης, προβλέποντας ότι θα κλείσουν δεκάδες τμήματα λόγω έλλειψης φοιτητών.

«Και για να σας πω ένα παράδειγμα, έχουμε πάρα πολλά τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας – Αρχαιολογίας, πάνω από 15 και Φιλοσοφίας. Αυτές οι σπουδές δεν είναι υψηλής ζήτησης. Τα παιδιά πάνε σχεδόν εξ’ ανάγκης», είπε συγκεκριμένα και συνέχισε:

«Αν λοιπόν φτιαχτούν 2, 3, 4 τμήματα Ψυχολογίας τα οποία είναι υψηλής ζήτησης, θα σταματήσουν τα παιδιά να πηγαίνουν να σπουδάσουν Φιλολογία σε κάποια πόλη της επαρχίας και αυτά τα τμήματα θα μείνουν χωρίς φοιτητές με αποτέλεσμα να κλείσουν. Νομοτελειακά δεν θα μπορούν να κρατηθούν χωρίς φοιτητές».

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση