12:07
24/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:07
24/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Συνταγή για ακαταμάχητο νηστίσιμο τσουρέκι

Φωτογραφία από ένα αφράτο νηστίσιμο τσουρέκι / Φωτογραφία: Pixabay

Φωτογραφία από ένα αφράτο νηστίσιμο τσουρέκι / Φωτογραφία: Pixabay

11.03.2022
22:06
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2022 • 9:26
Το τσουρέκι αυτό είναι νηστίσιμο, αλλά παραμένει αφράτο και πεντανόστιμο

Κι όμως η Σαρακοστή δεν χρειάζεται να είναι και άνοστη. Ο σεφ Δημήτρης Μακρυνιώτης έχει μια συνταγή για αφράτο και νηστίσιμο τσουρέκι που θα κάνει πραγματικά τη διαφορά.

Παίρνεις το πρωινό σου καφεδάκι με παξιμάδι τώρα που έχει ξεκινήσει η νηστεία; Ή πολύ απλά θέλεις να δοκιμάσεις μια συνταγή που δεν περιλαμβάνει πολλά λιπαρά και αυγά για το πρωινό σου τσουρέκι.

Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης μας παραχωρεί όλα τα μυστικά για ένα τσουρέκι αφράτο, με προζύμι παρακαλώ, το οποίο δεν χρειάζεται ούτε αυγά, ούτε βούτυρο. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες και κυρίως να είστε υπομονετικοί με τους χρόνους ξεκούρασης της ζύμης.

Υλικά για το προζύμι

  • 100 ml νερό (30 έως 40 βαθμούς)
  • 9 γρ. μαγιά
  • 15 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 5 γρ. ζάχαρη

Υλικά για το τσουρέκι

  • 550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 100-130 γρ. ζάχαρη
  • 150 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 100 ml σπορέλαιο
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κ.γ μαχλέπι
  • 1/4 κ.γ κακουλέ
  • 1/4 κ.γ μαστίχα

Υλικά για την επάλειψη

  • 1 κ.γ μέλι
  • 50 ml νερό
  • Αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά μας για το προζύμι και τα ανακατεύουμε καλά, με ένα σύρμα.
  • Αφήνουμε σε ζεστό μέρος τον κάδο, για 20 λεπτά τουλάχιστον, για να ”ξυπνήσει” η μαγιά.
  • Για το τσουρέκι: Αφού περάσουν τα 20 λεπτά και η μαγιά μας έχει αρχίσει να δουλεύει, ρίχνουμε μέσα στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά και με τον γάντζο ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, για 5 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, αφού γίνει ένα ελαστικό ζυμάρι, το τοποθετούμε σε ένα μπολ, που πριν έχουμε αλευρώσει και ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας, το βγάζουμε από το μπολ και το κόβουμε σε 3 ίσα μέρη.
  • Κάνουμε 3 ίσους κυλίνδρους και πλέκουμε το τσουρέκι μας κοτσίδα.
  • Αμέσως μετά, το τοποθετούμε σε ένα ταψί, που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
  • Καλύπτουμε το τσουρέκι με μια καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε πάλι σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα.
  • Αφού περάσει η μισή ώρα, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι, το νερό με το μέλι.
  • Αφαιρούμε την πετσέτα από το τσουρέκι μας και με ένα πινέλο, το περνάμε απαλά με το νερόμελο.
  • Γαρνίρουμε με αμύγδαλο φιλέ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 35 λεπτά, στην μεσαία σχάρα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση