Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών στο Ρέθυμνο μετά τις καταγγελίες ότι 15χρονο σήμερα κορίτσι από την περιοχή του Μυλοποτάμου έπεσε θύμα βιασμού.
Στην υπόθεση για την οποία κινητοποιήθηκαν οι διωκτικές αρχές πριν από περίπου έξι μήνες μετά από ανώνυμη καταγγελία , εμπλέκονται συνολικά 12 άτομα εκ των οποίων ένας 38χρονος αλλοδαπός υπήκοος Πακιστάν συνελήφθη μετά από έρευνα στο σπίτι όπου διέμενε στις 22 Ιανουαρίου μετά από ένταλμα της ανακρίτριας Ρεθύμνου και κρίθηκε μετά την απολογία του προσωρινά κρατούμενος. Ο Πακιστανός φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες, να ήταν το πρόσωπο που εξέδιδε την 15χρονη στις αρρωστημένες ορέξεις των υπολοίπων ανδρών που αναφέρονται στη δικογραφία.
Για τους υπόλοιπους 11 εκ των οποίων οι 10 είναι Έλληνες και ένας αλλοδαπός έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία και την υπόθεση χειρίζεται η ανακρίτρια Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της δικογραφίας οι αναφερόμενοι σε αυτήν που αναμένεται να κληθούν σε απολογία , αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του βιασμού και της γενετήσιας πράξης σε ανήλικο άτομο, από το 2022 έως και πρόσφατα.
Ωστόσο ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει ανοικτός με την υποδιεύθυνση ασφαλείας Ρεθύμνου να ερευνά κάθε πτυχή της .
Το 15χρονο κορίτσι στηρίζεται ψυχολογικά από ειδικούς επιστήμονες και ψυχολόγους.
Ρέθυμνο: «”Μαμά, ό,τι άκουσες, αυτό είναι”», είπε η ανήλικη στη μητέρα της
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η μητέρα της 15χρονης λύγισε.
«”Μαμά, ό,τι άκουσες, αυτό είναι”, μου είπε. Δε θέλει να μου μιλήσει, δε θέλει να μου πει πολλά το κοπέλι. Ντρέπεται το κοπέλι μου. “Ό,τι έμαθες από την αστυνομία, μαμά”. “Θα το παλέψουμε, μην αγχώνεσαι, εγώ είμαι δίπλα σου. Εγώ είμαι η μάνα σου, εγώ είμαι και ο πατέρας σου”», δήλωσε με λυγμούς η μητέρα του κοριτσιού.
Κρήτη: «Δεν υπήρξε ποτέ πληρωμή» – Τι είπε ένας από τους εμπλεκόμενους
Επί έξι μήνες οι αστυνομικοί ερευνούσαν την υπόθεση, κάτω από άκρα μυστικότητα. Από την έρευνα προέκυψε η εμπλοκή συνολικά 12 ατόμων.
Ένας από αυτούς μίλησε αποκλειστικά στο Star και τη Γεωργία Χάρδα. Πρόκειται για έναν 19χρονο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έβγαιναν για λίγο καιρό και ότι ουδέποτε υπήρξε πληρωμή:
«Τη γνώρισα πέρυσι. Μου είχε πει ότι πάει πρώτη Γυμνασίου, μάλιστα μου ανέφερε ότι έχει μείνει δύο χρονιές στην ίδια τάξη. Υπολόγιζα ότι είναι περίπου 15 ετών. Για λίγο διάστημα βγαίναμε, δεν υπήρξε όμως ποτέ πληρωμή. Γνώριζα τον πατέρα της, αλλά δεν ήξερα ότι ήταν η κόρη του. Κάποια στιγμή χαθήκαμε, όταν της έστειλα μήνυμα, ένα συγγενικό της πρόσωπο μου είπε να μην την ξαναενοχλήσω».
Αυτοκτόνησε ο πατέρας της
Όπως αποκάλυψε το «L&O», ο πατέρας της 15χρονης, έβαλε τέλος στην ζωή του με υγραέριο μέσα στο αυτοκίνητο του, όταν η υπόθεση έγινε γνωστή.
Από την πλευρά του, πάντως, σε δηλώσεις του στην Τηλεόραση CRETA ο Πρόεδρος στο Χαμόγελο του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι ο πατέρας της ανήλικης βρέθηκε νεκρός, έχοντας βάλει τέλος στη ζωή του με φιάλη υγραερίου μέσα στο αυτοκίνητό του, λίγες ημέρες αφότου δηλώθηκε στις αρμόδιες αρχές η εξαφάνισή του. Μάλιστα ο πατέρας της, είχε αφήσει σημείωμα. «Μη γίνονται εικασίες ότι αυτοκτόνησε γι΄ αυτούς τους λόγους», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.
Η ανακοίνωση από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνέχεια του περιστατικού με την σεξουαλική κακοποίηση 15χρονου κοριτσιού κατ’ εξακολούθηση στο Ρέθυμνο Κρήτης, ενημερώνει για το ιστορικό της υπόθεσης:
Το καλοκαίρι του 2023 δεχτήκαμε στην «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», ανώνυμη αναφορά, από ευαισθητοποιημένους πολίτες για κατ’ εξακολούθηση σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση ανήλικης από την ευρύτερη ορεινή περιοχή στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου, όπου φέρεται να εμπλέκονται ενήλικοι άνδρες, τόσο αλλοδαποί, όσο και ημεδαποί.
Προχωρήσαμε, όπως σε κάθε ανάλογο περιστατικό στην άμεση ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών, και απευθυνθήκαμε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.
Έγινε τηλεφωνική διασύνδεση του ατόμου που κάλεσε από την «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» με στελέχη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, καθώς το άτομο που κάλεσε επιθυμούσε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Έπειτα από την ενημέρωση και τη διασύνδεση αυτή, στο πλαίσιο της εμπιστοσύνης και της καλής συνεργασίας με τον Οργανισμό, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, κίνησε άμεσα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να εντοπισθεί η 15χρονη και κατόπιν εισαγγελικής εντολής διερευνήθηκαν διακριτικά οι συνθήκες διαβίωσης της.
Η κινητοποίηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου για την εν λόγω υπόθεση της ανήλικης ήταν άμεση, καθώς αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε περιπτώσεις ανώνυμων αναφορών, να μην κινούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες από όλες τις αρμόδιες Αρχές, να αρχειοθετούνται οι αναφορές και να μη διερευνάται η ισχύς τους, με αποτέλεσμα επικίνδυνοι άνθρωποι να μπορούν να δρουν εις βάρος των παιδιών, ανενόχλητοι.
Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών είναι καιρός να μη «Μένει Μυστικό»!
Πρέπει να γίνεται αναφορά και ο κόσμος να αρχίσει να μιλάει, καθώς σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν εμφανή ανησυχητικά σημάδια –είτε στο σώμα, είτε στη διάθεση ή στη γενικότερη συμπεριφορά ενός παιδιού, που προμηνύουν ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά καταλήγει να «μένει τελικά ..μυστικό».
Βοηθήστε και εσείς ένα παιδί να σωθεί έγκαιρα από τις ολέθριες επιπτώσεις κάθε μορφής κακοποίησης, επικοινωνώντας εσείς, ή προτρέποντας το ίδιο το παιδί να επικοινωνήσει απευθείας με το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», δωρεάν και ανώνυμα:
Στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, η οποία είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.
Μέσω της Εφαρμογής CHAT 1056, έναν νέο τρόπο άμεσης επικοινωνίας στη διάθεση κάθε παιδιού που υφίσταται κακοποίηση, ώστε να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια να συνομιλήσει μέσω γραπτού κειμένου.
Κάνε την αναφορά σου Online στο CyberTipline Hellas που λειτουργεί αποκλειστικά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα. Εδώ: https://www.hamogelo.gr/gr/el/cyber-tipline/
Σημαντικό να αναφερθεί πως το 2023 «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:
-Δέχτηκε αναφορές κακοποίησης για 2.362 παιδιά / 6 παιδιά την ημέρα
-Από τα 2.362 παιδιά, για τα 970 παιδιά αφορούσαν σωματική κακοποίηση και μόλις για 92 παιδιά σεξουαλική κακοποίηση.
-Δέχτηκε 82 κλήσεις την ημέρα για παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο εξαιτίας κακοποίησης
-Υποστήριξε 808 παιδιά που ενεπλάκησαν σε περιστατικά trafficking
Για άλλη μια φορά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης παιδιού είναι οι Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές που οφείλουν να διερευνούν κάθε υπόθεση.
Κάθε παιδί έχει απόλυτο δικαίωμα να είναι ασφαλές και προστατευμένο. Δεν υπάρχουν μυστικά που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα και μας θέτουν σε κίνδυνο.
Αν αναγνωρίζεις πως έχεις υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, ακόμα και αν έχεις αμφιβολίες για το τι πραγματικά συνέβη, είναι η στιγμή να μιλήσεις. Να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνη/-ος.