Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, καθιερώνεται η επιστολική ψήφος για τους ομογενείς οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Το νομοσχέδιο «πέρασε» από την Ολομέλεια με 158 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 6 βουλευτές που δήλωσαν παρόντες.
Το νομοσχέδιο υπερμύνθηκε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, απαντώντας στις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, κατά την ομιλία της στο κλείσιμο των τριήμερων εργασιών της Βουλή για την επιστολική ψήφο, λίγο πριν την ψηφοφορία.
Σύμφωνα με την κα Κεραμέως, το νομοσχέδιο εμπεριέχει πολλές από τις προτάσεις που τέθηκαν κατά τη διαβούλευσή του, και έχουν ληφθεί όλες οι βέλτιστες πρακτικές που υπάρχουν διεθνώς, καθώς και οι πρόνοιες για να διασφαλιστεί η επιστολική ψήφος.
Να προσφέρεται σε όλους τους Έλληνες ή να μπουν περιορισμοί. Γιατί να περιορίσουμε κατηγορίες ανθρώπων, γιατί να βάλουμε στεγανά και όρια.
Η επιστολική ψήφος δεν είναι πανάκεια αλλά θα εξαντλήσουμε θεσμικά εργασία για να την περιορίσουμε για όλους εκείνους που θέλουν να ψηφίσουν αλλά για πρακτικούς λόγους όπως για παράδειγμα οι εποχικοί υπάλληλοι, που αντικειμενικά δεν μπορούν να ψηφίσουν
Χαρακτήρισε προσχηματική τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την επιστολική ψήφο των ομογενών καθώς άλλαξαν στάση όταν τέθηκε θέμα επέκτασής της και στις εθνικές εκλογές.
«Μην εμποδίζεται με τους περιορισμούς σας τον Οδυσσέα να επιστρέψει στην Ιθάκη», είχε χαρακτηριστικά η κα Κεραμώς επικαλούμενη αντίστοιχη δήλωση του ΠΑΣΟΚ του 2019.
Έχουμε μια ιστορική ευθύνη και ιστορική ευκαιρία, λογοδοτούμε απέναντι στους πολίτες, κατέληξε η κα Κεραμέως, σημειώνοντας πως η πολιτεία πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων δίνοντας δικαίωμα επιστολικής ψήφου.
Δεσμεύθηκε να επαναφέρει την τροπολογία της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές.