12:09
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:09
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αγωγή ή Μήνυση: Ποια είναι η διαφορά τους – Τι με συμφέρει να κάνω

Αίθουσα δικαστηρίου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αίθουσα δικαστηρίου / Φωτογραφία: Eurokinissi

09.01.2024
08:53
Τελευταία ενημέρωση: 09/01/2024 • 22:36
Μήνυση είναι η αναφορά μιας άδικης πράξης στην Αστυνομία ή στον Εισαγγελέα

Οι περισσότεροι μη νομικοί ρωτούν συχνά ποια η διαφορά μήνυσης και αγωγής, ενώ πολλοί όταν αναφέρονται στο ένα, εννοούν το άλλο και αντίστροφα.

1. Τι είναι η μήνυση και που αποσκοπεί;

Μήνυση είναι η αναφορά μιας άδικης πράξης στην Αστυνομία ή στον Εισαγγελέα. Όταν κάποιος υποβάλλει μία μηνυτήρια αναφορά, ζητά την ποινική δίωξη και καταδίκη αυτού που τέλεσε ένα ποινικό αδίκημα.

Σκοπός της μήνυσης δεν είναι η οικονομική αποκατάσταση του θύματος, αλλά η επιβολή ποινής στο δράστη, χρηματικής, φυλάκισης ή κάθειρξης, αναλόγως της βαρύτητας του αδικήματος που έπραξε.

Με το προϊσχύον δίκαιο, το θύμα μπορούσε να παρασταθεί στην ποινική δίκης ως πολιτικώς ενάγων και να ζητήσει την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστη, αξιώνοντας το χρηματικό ποσό των 44 ευρώ. Πλέον όμως, η διάταξη αυτή έχει καταργηθεί και το θύμα μπορεί να παρασταθεί στην ποινική δίκη μόνο για την υποστήριξη της κατηγορίας.

2. Τι είναι η έγκληση και ποιά η διαφορά της από τη μήνυση;

Η έγκληση αν και έχει τον ίδιο σκοπό με τη μήνυση, δηλαδή την ποινική καταδίκη του δράστη, έχει ορισμένες ουσιώδεις διαφορές από τη μήνυση.

Συγκεκριμένα:

α) Ως προς το πρόσωπο που την υποβάλλει

Ενώ η μήνυση μπορεί να υποβληθεί από οποιονδήποτε έλαβε γνώση μιας άδικης πράξης, ακόμη και αν ο ίδιος δεν ήταν το θύμα αυτής, η έγκληση υποβάλλεται μόνο από τον παθόντα.

β) Κατ’ έγκληση διωκόμενα αδικήματα

Κατά κανόνα, τα αδικήματα διώκονται αυτεπάγγελτα, δηλαδή ο Εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη από τη στιγμή που θα έλθει σε γνώση του η διάπραξη ενός εγκλήματος.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα αδικήματα, για τα οποία ο Εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη, μόνο αν έχει υποβληθεί έγκληση από το θύμα. Αυτά είναι τα λεγόμενα κατ’ έγκληση διωκόμενα αδικήματα. Μερικά κοινά παραδείγματα κατ’ έγκληση διωκόμενων αδικημάτων είναι η εξύβριση, η δυσφήμηση, η παραβίαση υποχρέωσης διατροφής, η φθορά ξένης ιδιοκτησίας κ.α.

γ) Ως προς την προθεσμία υποβολής της

Στα κατ’ έγκληση διωκόμενα αδικήματα, ο παθών έχει μικρό χρονικό περιθώριο για υποβάλει έγκληση, διαφορετικά αυτή θα μπει στο αρχείο ως εκπρόθεσμη και η υπόθεση δεν θα οδηγηθεί στο Δικαστήριο. Η προθεσμία για την υποβολή έγκλησης στα αδικήματα αυτά είναι 3 μήνες από τότε που ο παθών έλαβε γνώση της άδικης πράξης σε βάρος του και του δράστη αυτής.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Lawandorder.gr.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση