03:33
22/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:33
22/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ωδή στη χαρά: Ορχήστρα στο Κίεβο παίζει Μπετόβεν στην πλατεία ανεξαρτησίας – Το μελωδικό μήνυμα στην ΕΕ

Η κρατική ορχήστρα σε πλατεία στο Κίεβο

Η κρατική ορχήστρα σε πλατεία στο Κίεβο

09.03.2022
18:58
Τελευταία ενημέρωση: 09/03/2022 • 23:09
Συγκινητικές εικόνες στο Κίεβο από την κρατική ορχήστρα

Αψηφώντας τον κίνδυνο των βομβαρδισμών, η κρατική ορχήστρα έστησε εξέδρα στην πλατεία ανεξαρτησίας στο Κίεβο προκειμένου να παιανίσει τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας.

Η Κλασική Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου έπαιξε επίσης ένα απόσπασμα από την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν, θέμα στο οποίο βασίζεται ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια μνεία στην επιθυμία της κυβέρνησης της Ουκρανίας να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη και να απομακρυνθεί από την σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν στην κεντρική πλατεία Μαϊντάν, μερικοί ανεμίζοντας σημαίες της Ουκρανίας. Χειροκρότησαν όταν τελείωσε ο εθνικός ύμνος και μια γυναίκα φώναξε «Για την Ουκρανία!».

 

Η σημερινή συναυλία στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία όπου χιλιάδες Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν το 2014 για να διαδηλώσουν ενάντια στην απόφαση του τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αναστείλει τις συνομιλίες με την ΕΕ και να αναζωογονήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στο Κίεβο  και αλλού και το 2014 ο Γιανουκόβιτς ανατράπηκε και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Viral η μπάντα του στρατού στην Οδησσό

Εδώ και μερικές ώρες viral έχει γίνει το βίντεο στο οποίο μια ουκρανική στρατιωτική μπάντα παίζει το εμβληματικό τραγούδι του Bobby McFerrin «Don’t Worry be Happy», μπροστά από τα οδοφράγματα με φόντο την Όπερα της Οδησσού.

Οι στρατιώτες προστατεύουν την εθνική και πολιτιστική τους κληρονομιά με όποιον τρόπο μπορούν και στη συγκεκριμένη περίπτωση -μιας και είναι μπάντα- παίζοντας μουσική. Οι Ουκρανοί στρατιώτες συνεχίζουν να πολεμούν τις ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλλαν στην χώρα τους και εξαπέλυσαν επιθέσεις, τόσο από αέρος όσο και από εδάφους.

 

 

 

Η Ωδή στη χαρά

«Στην παγκόσμια γλώσσα της μουσικής, αυτός ο ύμνος εκφράζει τα ευρωπαϊκά ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης». Αν και δεν υπάρχουν λέξεις στον επίσημο ύμνο, το ποίημα «Ωδή στη χαρά», εκφράζει το όραμα του Σίλερ για το ανθρώπινο γένος να γίνει αδέρφια – ένα όραμα που μοιράστηκε ο Μπετόβεν, ο οποίος γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1770.

Η Ένατη Συμφωνία του, μέρος της οποίας ακούστηκε σήμερα στην καρδιά της πόλης, στο Κίεβο,  είναι ένας ύμνος στην ουμανιστική ουτοπία της ισότητας όλης της ανθρωπότητας. Μεταξύ 1905 και 1933, η Ένατη συμφωνία παιζόταν συχνά στη Γερμανία σε μεγάλο αριθμό εργατικού κοινού με τη συμμετοχή εργατικών χορωδιών, συμπεριλαμβανομένης της «Εορτής Ειρήνης και Ελευθερίας την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1918». Αυτές οι συναυλίες σταμάτησαν από τους Ναζί το 1933.

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας από πολλές κατευθύνσεις, αν και οι σφοδρές μάχες στις γύρω περιοχές έχουν επιβραδύνουν την πρόοδό τους.

Χιλιάδες άμαχοι έχουν ενταχθεί σε τοπικές αμυντικές μονάδες για να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και πολίτες σε ορισμένες περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο συγκεντρώνονται στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Το Κίεβο έχει ως επί το πλείστον γλιτώσει από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που κατέστρεψαν τμήματα άλλων αστικών κέντρων, όπως το Χάρκιβ, την Μαριούπολη και το Σούμι, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις ενισχύουν την άμυνα εν αναμονή μιας πλήρους κλίμακας επίθεσης.

17 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς στο μαιευτήριο της Μαριούπολης

Περίπου 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν νωρίτερα, έπειτα από ρωσική αεροπορική επιδρομή που φέρεται να έπληξε το απόγευμα νοσοκομείο για παιδιά και μαιευτήριο στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Ντονέτσκ της Ουκρανίας.

Μεταξύ των τραυματιών ήταν και γυναίκες στον τοκετό, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Παύλο Κυριλένκο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πραγματοποίησε το χτύπημα κατά τη διάρκεια μιας συμφωνημένης περιόδου κατάπαυσης του πυρός που είχε ως στόχο να επιτρέψει την εκκένωση των αμάχων από την πολιορκημένη νότια πόλη.

Κρατήρας στη Μαριούπολη, όπου σύμφωνα με την καταγγελία Ζελένσκι, βομβαρδίστηκε μαιευτήριο
Κρατήρας στη Μαριούπολη, όπου σύμφωνα με την καταγγελία Ζελένσκι, βομβαρδίστηκε μαιευτήριο / Φωτογραφία: Twitter @NikaMelkozerova

«Μαριούπολη. Άμεσο χτύπημα των ρωσικών στρατευμάτων στο μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Φρικαλεότητα! Πόσο ακόμα ο κόσμος θα είναι συνένοχος αγνοώντας την τρομοκρατία; Κλείστε τον εναέριο χώρο τώρα αμέσως! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε δύναμη, αλλά φαίνεται να χάνετε την ανθρωπιά σας» έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της χώρας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι στοχοθετεί αμάχους σε αυτό που αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Οι ουκρανικές καταγγελίες έρχονται την ώρα που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις φαίνεται πως συμφώνησαν να μην ανοίξουν πυρ σε περιοχές ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. τοπική ώρα σήμερα. Νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι διάδρομοι εκκένωσης θα είναι ανοιχτοί σήμερα σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πόλης-λιμάνι της Μαριούπολης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση