14:51
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:51
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πρόταση Ερντογάν για μεταφορά στην Ελλάδα ηλεκτρικής ενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Σινώπης – «Ας τελειώνουμε με τις αερομαχίες στο Αιγαίο»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

08.12.2023
14:07
Τελευταία ενημέρωση: 08/12/2023 • 18:38
Έκανε λόγο για «δίκαιη κατανομή» στην Ανατολική Μεσόγειο

Δηλώσεις εν πτήσει προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του από την Αθήνα έκανε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα, ας τελειώσουμε με αυτή την υπόθεση» δήλωσε αναφερόμενος στις αερομαχίες στο Αιγαίο, λέγοντας ότι η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά σε σχέση με την Τουρκία όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες και ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρέχουν σοβαρή υποστήριξη.

«Είμαστε στη θέση μιας χώρας που παράγει η ίδια τις δαπάνες της αμυντικής βιομηχανίας και έχει μειώσει σημαντικά το κόστος. Προς το παρόν, δεν παράγουμε F-16, αλλά είμαστε σε θέση να τα επισκευάζουμε και να τα συντηρούμε. Από τη μία είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της (σ.σ. εταιρείας) Baykar και τώρα, όπως γνωρίζετε, στην πιο εξελιγμένη τους μορφή το Kızılelma. Από την άλλη έχουμε τα ANKA που παράγονται από την TAI. Θα κάνουμε ένα άλλο πολύ διαφορετικό βήμα με το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN. Αυτά έχουν μειώσει το κόστος της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία. Η Ελλάδα δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Στέκεται μόνο με εξωτερική υποστήριξη».

Ενέργεια από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη

Ο Τούρκος πρόεδρος προτείνει, κατά δήλωσή του, στην Ελλάδα την επέκταση της υφιστάμενης συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και στην πυρηνική ενέργεια: «Για παράδειγμα, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα την ενέργεια του πυρηνικού σταθμού μας που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη» στη βόρεια Τουρκία, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Παράλληλα, υπενθύμισε τα σχέδια της Τουρκίας με τη Μόσχα για την εγκατάσταση στην Ανατολική Θράκη ενός κέντρου διανομής ρωσικού φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

«Δίκαιη κατανομή» στην Ανατολική Μεσόγειο

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι οι εντάσεις επηρεάζουν αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, «τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής».

«Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπολογίσουμε και να προσπαθήσουμε για το τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να έχουμε από εδώ, τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Έκανε επίσης λόγο για μία ακόμη φορά για δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής: «Δεν επιβουλευόμαστε τα δίκαια κανενός, αλλά είναι ισχυρή η βούλησή μας να μην αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας. Εξάλλου, ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να οικοδομήσουμε το έδαφος που θα το διασφαλίσει, να δημιουργήσουμε τους σωστούς οδικούς χάρτες και να μην δώσουμε την ευκαιρία σε προκλήσεις».

Παράλληλα, επανήλθε στην πρότασή του για μία διεθνή διάσκεψη όσον αφορά στα κοιτάσματα ου υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Για τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, σημείωσε ότι είπε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «θα θέλαμε να σας δούμε (σ.σ. την Ελλάδα) στο πλευρό της Παλαιστίνης». «Μακάρι να μην ήσασταν ανάμεσα σε αυτούς που απείχαν, μακάρι να είχατε σταθεί στο πλευρό αυτών των 121 χωρών» φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό αναφερόμενος στη σχετική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Πηγή: ΕΡΤ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση