Το NFC αποτελεί μία τεχνολογία στα κινητά μας τηλέφωνα, η οποία μπαίνει ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας και η χρήση της διευρύνεται σε μια σειρά από πληρωμές και συναλλαγές.
Σύντομα μάλιστα, η λειτουργία NFC έρχεται στο μετρό και στα λεωφορείακαθώς το επιβατικό κοινό θα πραγματοποιεί την αγορά του κομίστρου με τη χρήση ηλεκτρονικών πορτοφολιών από κινητά τηλέφωνα σε συνδυασμό με την κατάλληλη εφαρμογή.
Η διαδικασία ανέπαφης συναλλαγής θα γίνεται με χρήση συσκευής κινητής τηλεφωνίας που διαθέτει τη λειτουργία NFC.
Τι είναι το NFC
Το NFC είναι μια τεχνολογία που ανακαλύφθηκε το 2004 και τα αρχικά της προέρχονται από τις λέξεις «Near Field Communication», (σ.σ. «επικοινωνία κοντινού πεδίου»). Το NFC λειτουργεί όταν μία συσκευή έρθει σε κοντινή απόσταση με μία άλλη συσκευή ή επιφάνεια που έχει αντίστοιχο αισθητήρα.
Παλαιότερα, το NFC παλαιότερα δεν υποστηριζόταν από όλες τις συσκευές, όμως πλέον δύσκολα θα βρούμε κάποιο smartphone χωρίς να μπορεί να την υποστηρίξει.
Πώς ενεργοποιείται το NFC
Η ενεργοποίηση του NFC μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή που χρησιμοποιείτε:
Για Android:
Μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις», αναζητήστε την επιλογή «Συνδέσεις» ή «Συνδεδεμένες συσκευές» και επιλέξτε την. Ενεργοποιήστε την επιλογή NFC.
Για iPhone:
Μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις», αναζητήστε το NFC και επιλέξτε το. Ενεργοποιήστε το NFC. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Apple Pay με NFC, φροντίστε να το ρυθμίσετε στις ρυθμίσεις «Wallet & Apple Pay».
Η χρήση του
Με τη λειτουργία NFC στα κινητά, κάποιος μπορεί να πραγματοποιήσει ανέπαφες πληρωμές με το κινητό του σε κατάστημα που δέχεται πληρωμές με κάρτες. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά δεδομένων ή για τη σύζευξη του κινητού με άλλες συσκευές όπως πχ. ασύρματα ακουστικά ή ηχεία.
Να πληρώσει την έκδοση εισιτηρίου για τις δημόσιες συγκοινωνίες ή για κάποια άλλη εκδήλωση, που χρησιμοποιεί αυτήν τη μέθοδο συναλλαγής.
Πόσο ασφαλής είναι
Η ανέπαφη πληρωμή με χρήση NFC θεωρείται αρκετά ασφαλής, τουλάχιστον όσο ασφαλής είναι μία πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.
Ενδεχομένως, αν κάποιος θέλει να είναι ακόμα πιο «σίγουρος», μπορεί να απενεργοποιεί τη λειτουργία στο κινητό του όταν δεν την χρησιμοποιεί.