Η οικονομική άνεση την οποία παρουσίαζε να έχει ο Γιώργος Κυπαρίσσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις σχετικές φωτογραφίες που αναρτούσε από χλιδάτες στιγμές της καθημερινότητα του, ήταν η αφορμή για να στοχοποιηθεί ο 40χρονος επιχειρηματίας από τους απαγωγείς του.
Σύμφωνα με όσα γράφει το «L&O», ο 34χρονος καθ’ ομολογίαν αρχηγός και σχεδιαστής της απαγωγής ανέφερε στους αξιωματικούς της ασφάλειας Αττικής ότι «αντιμετώπιζα οικονομικά προβλήματα, είχα αποφυλακιστεί το 2002 και δεν κατάφερα από τότε να ενταχθώ στην κοινωνία».
Οι προπαρακευαστικές ενέργειες και η παρακολούθηση
Οι τρεις απαγωγείς του Κυπαρίσση, παρακολουθούσαν κάθε κίνηση του επιχειρηματία, έχοντας «χαρτογραφίσει» τα δρομολόγια που ακολουθούσε από και προς στο σπίτι του. Την ημέρα της απαγωγής του, εμφανίστηκαν ως αστυνομικοί για να τον αιφνιδιάσουν και να φαίνεται ρεαλιστικό το σκηνικό του ελέγχου που υποτίθεται πως ήθελαν να του κάνουν. Μετά την απαγωγή του, οι δράστες εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο του 40χρονου σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του, τον επιβίβασαν σε άλλο όχημα και αφού έκαψαν τα δυο αυτοκίνητα με τα οποία είχαν φτάσει στην περιοχή, απομακρύνθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι απαγωγείς, για λόγους ασφαλείας, άλλαξαν δυο κρησφύγετα που κρατούσαν τον Κυπαρίσση, ενώ είχαν προετοιμαστεί για απαγωγή μακράς διάρκειας.
Η κουκούλα, τα βίντεο και η ψυχολογική πίεση
Καθ’ όλη την διάρκεια της ομηρίας του, οι δράστες δεν του επέτρεπαν να έχει οπτική επαφή μαζί τους, καλύπτοντας το πρόσωπό του, συνήθως φορώντας του κουκούλα. Ήταν υποσιτισμένος ενώ παρακολουθούσε τηλεόραση για να περνάει η ώρα του τις ατέλειωτες ώρες της ομηρίας. Κατά την διάρκεια των 65 ημερών της απαγωγής έστειλαν στην οικογένεια 3 βίντεο. Πριν τα στείλουν έριχναν σφαλιάρες ή γροθιές στον 40χρονο για να φαίνεται ακόμη πιο καταβεβλημένος και να ασκούν ψυχολογική πίεση στην οικογένεια ώστε να παραδώσουν τα λύτρα. Είναι ενδεικτικό δε, πως η δικογραφία της υπόθεσης Κυπαρίσση, αποτελείται από 1241 σελίδες όπου έχει «δεθεί» σύμφωνα υψηλόβαθμα στελέχη της ασφάλειας η υπόθεση.