Όλα είναι έτοιμα για το νέο φορμάτ Champions League που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τη νέα σεζόν.
Ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν θα αυξηθεί από 32 σε 36. Άρα, θα γίνονται 189 ματς από τα 125 που διεξάγονται τώρα. Η φάση των ομίλων θα αντικατασταθεί από τη φάση Λίγκας ή αλλιώς γνωστή ως «ελβετικό μοντέλο».
Κάθε ομάδα θα έχει εξασφαλισμένα οκτώ παιχνίδια στη φάση της Λίγκας, δύο λιγότερα από τα αρχικά προτεινόμενα 10 τον αριθμό σε συζητήσεις που έγιναν στη Βιέννη. Τα μισά ματς θα είναι εκτός έδρας και τα άλλα μισά εντός.
Οι κορυφαίες οκτώ ομάδες στη φάση αυτή θα προκρίνεται αυτομάτως στα νοκ άουτ. Όσοι τερμάτισαν στις θέσεις από 9-24 θα παίξουν σε play-offs δύο αγώνων για να κριθεί ποιος θα περάσει τη φάση των ’16’.
Δύο από τις έξτρα τέσσερις θέσεις στον θεσμό θα δίνονται ως επιβράβευση στη χώρα που έχει την πιο καλή απόδοση σε επίπεδο βαθμών στην προηγούμενη σεζόν. Για να γίνεται αυτό ξεκάθαρο το σύνολο των κερδισμένων βαθμών θα ορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων που μετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όλο αυτό το πλάνο δείχνει μία αλλαγή μετά τη σκληρή κριτική που είχε ασκηθεί για το υπάρχον μοντέλο αλλά και το τι ίσχυε τα τελευταία πέντε χρόνια.
Θεωρητικά σε κάποια χρόνια από τώρα η Premier μπορεί να καταλήξει να έχει επτά εκπροσώπους στο σύνολό της για το Champions League. Και λόγω των εμφανίσεων της και μέσω της κατάκτησης ευρωπαϊκών τροπαίων, όπως φέτος.
Ομάδες από την ίδια χώρα θα μπορούν να παίξουν μεταξύ τους στα νοκ άουτ. Με τα τωρινά δεδομένα αυτό δεν μπορούσε να γίνει έως τα προημιτελικά.
Το μοντέλο με τα οκτώ παιχνίδια σε στιλ Πρωταθλήματος θα είναι σε ένα χρονικό περιθώριο 10 εβδομάδων. Άρα οι θεσμοί των Champions League, Europa League και Europa Conference League θα έχουν μία εβδομάδα που θα είναι αποκλειστικά δική τους.
Πώς θα ωφεληθούν οικονομικά οι ομάδες από το νέο Champions League;
Η UEFA προσδοκά σε αύξηση της τάξεως του 33% σε επίπεδο εσόδων για τις ομάδες μέσω των διοργανώσεών της. Το Champions League προς το παρόν δίνει 3.6 δις για κάθε μία από τις τρεις σεζόν από το διάστημα του 2021 έως το 2024. Ο Τζιόρτζιο Μαρκέτι εκ μέρους της UEFA σχολίασε πως «δουλεύουμε πάνω σε ένα πλάνο και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις είναι σε ένα ποσό ανάμεσα σε 4.6 με 4.8 δις».
Ο CEO της ΕCA μιλώντας στο Gazzetta μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες τονίζοντας: «Τα έσοδα θα είναι δηλαδή περίπου 4,75 με 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή τα έσοδα ανέρχονται στα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οπότε ας πούμε ότι η αύξηση θα αφορά ένα ποσό περίπου στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Εξαρτάται και από το εύρος της αγοράς, αλλά είμαστε περίπου στο 60% της διαδρομής μέσω των πωλήσεων. Θα πρόκειται πάντως για αύξηση τουλάχιστον του ενός δισεκατομμυρίου. Άρα όπως είπατε θα υπάρχουν περισσότερα έσοδα, όχι μόνο για τις ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».
Η Ελλάδα και τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία
Δίχως αμφιβολία η Ελλάδα θα είναι στις χώρες που ευνοούνται από το νέο φορμάτ. Υπάρχει ένα έξτρα εισιτήριο για το μονοπάτι των πρωταθλητών στο Champions League, άρα είναι καλό για τη χώρα μας η οποία δεν διανύει τις καλύτερες στιγμές… Μια ελληνική ομάδα σε όποια διοργάνωση – όμιλο και να μπει, πάλι θα παίξει με μία ισχυρή εκτός και μία εντός, ενώ θα βρει μπροστά της μια από το Β’ γκρουπ εντός κι εκτός, όπως και με μια αδύναμη.
Απλώς οι αντίπαλοι της δεν θα είναι οι ίδιοι εντός και εκτός, αλλά διαφορετικοί, συνεπώς η κάθε ελληνική ομάδα που θα εξασφαλίζει εισιτήριο για τους ομίλους θα παίζει με οκτώ διαφορετικές ομάδες. Τα έσοδα για τις ελληνικές ομάδες ασφαλώς και θα αυξηθούν, όπως και για όλες και λόγω των υψηλότερων μπόνους που θα θεσπίσει η UEFA, αλλά και από τα εισιτήρια αφού πλέον θα υπάρχουν περισσότερα ματς.
Οι διανομές εσόδων, θα είναι πολύ μεγαλύτερες από την εμπορική αξία και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν καθήκον να βεβαιωθούν ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα παραμείνει πετυχημένο σαν πυραμίδα και θα αποφευχθεί η πόλωση.
Οι ομάδες που συμμετέχουν στις διοργανώσεις θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν περισσότερα, ενώ τα κλαμπ που δεν συμμετέχουν θα πάρουν χρήματα μέσω του ταμείου αλληλεγγύης.
Σε ένα πρωτάθλημα όπως η Ελλάδα δεν θες μόνο δυο ή τρεις ομάδες να πάρουν όλα τα χρήματα από την Ευρώπη, κάτι που θα έχει επίδραση στο ίδιο το πρωτάθλημα. Θες να εξασφαλίσεις ότι ένα μέρος των χρημάτων πάει στην ίδια τη λίγκα για να παραμείνουν και οι άλλες ομάδες σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Από το ταμείο αλληλεγγύης, τα χρήματα θα πηγαίνουν στα μικρομεσαία πρωταθλήματα όπως της Ελλάδας, όπου τα χρειάζονται περισσότερο.
Τι ισχύει όμως για Europa και Europa Conference League;
Ανάλογες αλλαγές στο format θα υπάρξουν και στις δυο αυτές διοργανώσεις. Το Europa θα αντικαταστήσει τη φάση των ομίλων με τη φάση Λίγκας, όπου κάθε ομάδα θα παίζει οκτώ αγώνες. Οι ομάδες στο Europa Conference League θα παίζουν έξι αγώνες στη φάση της Λίγκας. Και οι δυο διοργανώσεις θα ξεκινήσουν με 36 ομάδες.
Δημάτος: «Αυτό θα είναι το format των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων από τη νέα σεζόν»
Ο Ανδρέας Δημάτος μίλησε στον Sporfm και τόνισε ότι ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι για τη διαδικασία την οποία θα πρέπει να περάσουν οι ελληνικές ομάδες στα προκριματικά της κάθε διοργάνωσης για να κερδίσουν το εισιτήριο συμμετοχής τους στην τελική φάση, διευκρίνισε τον νέο τρόπο με τον οποίο θα προκύπτουν από τα γκρουπ δυναμικότητας οι όμιλοι και υπενθύμισε ότι ουσιαστικά από του χρόνου θα έχουμε μια βαθμολογία, ενιαία, για κάθε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Σχετικά με την εφετινή σεζόν εκτίμησε ότι εάν συνεχίσουν τέσσερις ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μετά τον Δεκέμβριο τότε οι πιθανότητες η χώρα μας να κατακτήσει την 15η θέση στην κατάταξη της UEFA είναι αρκετές.