07:45
18/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:45
18/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το ιστορικό ΟΑΚΑ αλλάζει: Το όραμα του Καραμανλή, η αυταπάτη του 1996 και το μεγαλείο των Ολυμπιακών αγώνων (βίντεο & εικόνες)

Το ΟΑΚΑ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 / Φωτογραφία: Eurokinisi

Το ΟΑΚΑ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 / Φωτογραφία: Eurokinisi

05.03.2022
09:30
Τελευταία ενημέρωση: 05/03/2022 • 19:31
Πάρθηκε η απόφαση να ανακαινιστεί το ΟΑΚΑ και το «S» κάνει μία ιστορική αναδρομή στις ιστορικές Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις

Πρόσφατα ελήφθη η απόφαση να ανακαινιστούν οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από του υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και εγκρίθηκε προϋπολογισμός για τα έργα των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Σταδίου, τα οποία θα είναι ύψους 56,43 εκατομμυρίων ευρώ!

Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών πήρε το όνομά του από τον νικητή του Μαραθωνίου δρόμου του 1896 Σπύρο Λούη, κάτοικο του Δήμου Αμαρουσίου. Η έκταση των 1.000 στρεμμάτων, όπου βρίσκεται, ανήκει διοικητικά στο Δήμο Αμαρουσίου.

Ο θεμέλιος λίθος του Ο.Α.Κ.Α. μπήκε την 8η Ιανουαρίου 1980 από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το όραμά που τον οδήγησε και στην κατασκευή του ΟΑΚΑ, ήταν να δημιουργηθούν σιγά σιγά όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε κάποια στιγμή οι Ολυμπιακοί Αγώνες να φιλοξενηθούν και πάλι στην Ελλάδα.

Δύο χρόνια αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου 1982, ημέρα έναρξης του 13ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ΕΠΑ 82, έγιναν και τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Κατασκευάστρια εταιρεία ήταν η γερμανική Weidleplan με υπεύθυνους αρχιτέκτονες τους H. Stalhout, Fr Herre και Δημ Ανδρικόπουλο.

Το ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004
Το ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 / Φωτογραφία: Eurokinisi

Τα επόμενα χρόνια γύρω από το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, προστέθηκαν το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο (εγκαινιάστηκε το 1991), το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου (1991), το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών (1995), το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης (2004) καθώς και όλες οι υπόλοιπες
βοηθητικές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το νέο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών υπήρξε ένα κατασκευαστικό και τεχνολογικό αριστούργημα, το οποίο ακόμα και σήμερα, με την προσθήκη έργων ανάπλασης από τον Santiago Calatrava, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αναπτυσσόμενης περιοχής των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Εγκαταστάσεις Ολυμπιακού Σταδίου
Εγκαταστάσεις Ολυμπιακού Σταδίου / Φωτογραφία: Eurokinisi

Ιστορική Προσέγγιση

Το προάστιο της επαρχίας της Αττικής με την ονομασία Αμαρούσιο βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βόρεια από το κέντρο της Αθήνας. Την ονομασία Αμαρούσιον πήρε από τη Θεά Άρτεμη, η οποία στον Δήμο του Αθμόνου λατρευόταν ως «Αμαρυσία».

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οι αγώνες, οι οποίοι τελούνταν στον Δήμο του Αθμόνου, αποκαλούνταν «Αμαρύσια». Η λατρεία της Αρτέμιδος ήρθε στην Αττική από την Αμάρυνθο, πόλη της νότιας Εύβοιας. Οι αγώνες αυτοί περιελάμβαναν μουσικούς και αθλητικούς αγώνες καθώς επίσης και τον Πυρρίχιο χορό.

Ο Πυρρίχιος χορός σηματοδοτούσε την ενηλικίωση των εφήβων και αποτελούσε μέρος του τελετουργικού της μύησής τους στα μυστικά της εύρυθμης λειτουργίας της πολιτείας. Ο Πύρριχος, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο
χορός, ήταν ένας από τους Κουρήτες, οι οποίοι, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, προστάτευαν τον Δία όταν ήταν βρέφος από τη μανία του Κρόνου. Και πώς το κάνανε αυτό; Χτυπούσαν δυνατά τα δόρατά πάνω στις ασπίδες τους ώστε να δημιουργείται εκκωφαντικός θόρυβος και να μην ακούγεται το κλάμα του βρέφους.

Αρχαιολογικός χώρος ΟΑΚΑ
Αρχαιολογικός χώρος ΟΑΚΑ / Φωτογραφία: oaka.gr

Λίγα μέτρα έξω από την εγκατάσταση του γηπέδου Αντισφαίρισης βρέθηκε τάφος αθλητή (400-375 π.Χ.).

Μέσα από τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών περνά το Αδριάνειο Υδραγωγείο, έργο του Αυτοκράτορα Αδριανού, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται το 125 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 140 μ.Χ. Νερό αντλούσε από το όρος Πεντέλη και μέσω του σημερινού Δήμου Ψυχικού και της περιοχής Αμπελοκήπων του Δήμου Αθηναίων, το αποθήκευε στην πλατεία Δεξαμενής στους πρόποδες του Λυκαβηττού, από όπου γινόταν η διανομή του.

Αρχαιολογικός χώρος ΟΑΚΑ
Αρχαιολογικός χώρος ΟΑΚΑ / Φωτογραφία: oaka.gr

Αρχαιότητες και Ανασκαφές στις Ολυμπιακές Αθλητικές Εγκαταστάσεις Αμαρουσίου

Η Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων επιθυμεί να καλωσορίσει τους επισκέπτες στον ευρύτερο χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου όπου σημαντικά αρχαία λείψανα ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών για τα Ολυμπιακά Έργα σ΄ένα τόπο όπου κατά την αρχαιότητα λατρευόταν η Αμαρυσία Άρτεμις.

Αρχαιολογικός χώρος ΟΑΚΑ
Αρχαιολογικός χώρος ΟΑΚΑ / Φωτογραφία: oaka.gr
  • Μνημεία Περιοχής Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Αμαρουσίου (ΟΑΚΑ)
  • Ρωμαϊκή δεξαμενή στη Λασσάνη
  • Θέση ανεύρεσης τεφροδόχου κάλπιδος κλασικών χρόνων
  • Ελληνιστική δεξαμενή οδού Αρτέμιδος
  • Πορεία πήλινου ρωμαϊκού αγωγού
  • Πορεία πήλινου ρωμαϊκού αγωγού
  • Ρωμαϊκή δεξαμενή ΒΑ Ολυμπιακού Σταδίου
  • Ρωμαϊκή δεξαμενή οδού Σπύρου Λούη
  • Βιοτεχνικές εγκαταστάσεις
  • Συγκρότημα δωματίων διαφόρων φάσεων
  • Ρωμαϊκό βαλανείο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004, διαμόρφωσαν το ΟΑΚΑ

Τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα, δηλαδή το 2001, το γραφείο Calatrava S.A. ανέλαβε την κατασκευή ενός στεγάστρου, ενός μνημειακού γλυπτού και άλλων έργων στο συγκρότημα ΟΑΚΑ.

Η κατασκευή των δύο μεταλλικών στεγάστρων εισόδων άρχισε στις 7 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 18 Ιουλίου, δηλαδή 26 ημέρες πριν από την τελετή έναρξης…

Το σκέπαστρο Καλατράβα
Το σκέπαστρο Καλατράβα / Φωτογραφία: Eurokinisi

Η οροφή καλύπτει 25.000 τετραγωνικά μέτρα, υποστηρίζεται από δύο δεμένες ατσάλινες καμάρες εκτάσεως 304 μέτρων και ύψους 60 μέτρων.

Το «γράμμα» του Καλατράβα για το περίφημο σκέπαστρο

«Η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρα χώρα τους παρέχει μία ευκαιρία για ανανέωση – μία ευκαιρία που υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι αυτοί είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες μίας νέας χιλιετίας. Η ανανέωση είναι δυνατή, κατ’ αρχάς, για την ίδια την Αθήνα. Προς μεγάλη τους τιμή, η Ελλάδα και ο οργανισμός ΑΘΗΝΑ 2004 είναι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την ευκαιρία. Όμως πιστεύω επίσης πως είναι μία ευκαιρία για ανανέωση για τους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων, και για τους ανθρώπους που θα παρακολουθήσουν τα αγωνίσματα στην τηλεόραση. Πολλοί άνθρωποι σήμερα έχουν χάσει την επαφή με αυτή την πηγή: δεν γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι ο Μαραθώνας είναι τοποθεσία. Πιστεύω ότι άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα το θεωρήσουν συναρπαστικό και πολύ συγκινητικό να συνδέσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με αυτούς τους τόπους. Αυτή η συνάντηση έχει επίσης υπάρξει κρίσιμη για εμένα στη δουλειά που μου επετράπη να συνεισφέρω.

Τελετή έναρξης Ολυμπιακών αγώνων 2004
Τελετή έναρξης Ολυμπιακών αγώνων 2004 / Φωτογραφία: Eurokinisi

Σύμφωνα με την παράδοση άλλων πόλεων που διοργάνωσαν Ολυμπιακούς Αγώνες – της Βαρκελώνης, για παράδειγμα – η Ελλάδα και ο οργανισμός ΑΘΗΝΑ 2004 έχουν αναλάβει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο. Σε αυτό εμπλέκεται όχι μόνο το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, αλλά επίσης ένα νέο αεροδρόμιο, μία περιφερειακή οδός, λωρίδες τραμ μέσα στην πόλη, και ένας προαστιακός σιδηρόδρομος. Αυτό αποτέλεσε μία πραγματικά ηρωική πρόκληση για την Ελλάδα, μία μικρή χώρα με μόλις 11 εκατομμύρια κατοίκους.

Το ΟΑΚΑ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004
Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 / Φωτογραφία: Eurokinisi

Θαυμάζω την τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα να παρουσιάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες με σύγχρονο τρόπο, χρησιμοποιώντας αυτή την ευκαιρία να δείξει το νέο πρόσωπο της πόλης των Αθηνών. Εύσημα πρέπει να αποδοθούν σε όσους είχαν την επιθυμία να μετατρέψουν το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών σε μία όμορφη παρακαταθήκη για το κοινό.

Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον Ελληνικό πολιτισμό με όρους της κλασικής παράδοσης, με τις στήλες της, τα επιστύλια και τα αετώματα. Όμως υπάρχει επίσης μία μεταγενέστερη Ελληνική παράδοση, η Βυζαντινή, η οποία είναι όλο αψίδες και θόλους. Έπρεπε να επιλέξω πώς να εκφράσω το σχέδιο εν μέσω αυτών των παραδόσεων. Για τις πολύ μεγάλες αποστάσεις που έπρεπε να καλυφθούν ώστε να στεγαστεί το Ολυμπιακό Στάδιο και το Ποδηλατοδρόμιο, θεώρησα ότι η πιο πρόσφατη Βυζαντινή παράδοση ήταν κατάλληλη.

Εντούτοις, η αλληλουχία χώρου στο σχέδιο – ο κεντρικός άξονας, η Αγορά, η πλάζα, οι είσοδοι που παραπέμπουν σε στοές – είναι πολύ κλασική. Υπάρχει επίσης μία τρίτη, πιο γενική παράδοση σε λειτουργία, η Μεσογειακή. Τη βλέπετε στο τοπίο, στο φως και το χρώμα (με την εμπιστοσύνη στο άσπρο, το μπλε και την ώχρα), στη χρήση υλικών όπως το κεραμικό πλακάκι. Έτσι θα έλεγα για το σχεδιασμό του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών ότι το σχέδιο είναι κλασικό, οι προσόψεις είναι Βυζαντινές, και το πνεύμα είναι Μεσογειακό.

Αισθάνομαι βαθιά ευγνώμων για τη γενναιοδωρία της Ελλάδας και της ΑΘΗΝΑ 2004 να αναθέσουν μία τόσο σημαντική αποστολή σε ένα αρχιτέκτονα και μηχανικό από το εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο, έδωσαν έμφαση στο πνεύμα της οικουμενικότητας που βρίσκεται στο επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων».

Το πρώτο ποδοσφαιρικό ματς στο ΟΑΚΑ!

Σχεδόν 40 χρόνια έχουν περάσει από το πρώτο ποδοσφαιρικό ματς που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ! Στο νεόχτιστο, τότε Ολυμπιακό Στάδιο, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1982 ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε την Έστερ. Η πρωταθλήτρια της Σουηδίας, Έστερ, έπαιξε στο ΟΑΚΑ για το Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός νίκησε με 2-0 και κατάφερε να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, αφού εκτός έδρας είχε ηττηθεί με 1-0.

Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΟΑΚΑ έχει χρησιμοποιηθεί ως έδρα όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα παραπάνω από μία φορά, από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Με την τελευταία ομάδα να έχει ακόμη ως έδρα το ΟΑΚΑ, μέχρι να
φτιαχτεί το δικό της γήπεδο «Αγία Σοφιά».

Ο Ολυμπιακός έπαιζε εκεί από το 1984 ως το 1989 και απ’το 1997 ως το 2002. Ήταν η έδρα του Παναθηναϊκού από το 1984 ως το 2000. Τέλος και η ΑΕΚ έπαιξε εκεί απ’το 1985 ως το 1987.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 το ΟΑΚΑ ήταν η κοινή έδρα και των τριών ομάδων (τη σεζόν 1985-86 κόπηκαν 1.784.844 εισιτήρια σε 45 συνολικά αγώνες).

Δύο τελικοί κυπέλλου Πρωταθλητριών και ένας Champions League

Το Ολυμπιακό Στάδιο είχε φιλοξενήσει και δύο τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών: στις 25/5/1983 (Αμβούρο – Γιουβέντους 1-0) και στις 18/5/1994 (Μίλαν – Μπαρτσελόνα 4-0). Τέλος, στο ΟΑΚΑ έγινε και ένας τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων, στις 13/5/1987 (Άγιαξ – Λοκομοτίβ 1-0).

Από εκεί και πέρα στις 23 Μαΐου 2007, το ΟΑΚΑ φιλοξένησε τον τελικό του Champions League, ανάμεσα σε Μίλαν και Λίβερπουλ, με τους Ιταλούς να παίρνουν τη νίκη με 2-1 και να σηκώνουν το βαρύτιμο τρόπαιο στην Ελλάδα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση