Το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ανακοίνωσε τη διαγραφή του πρώην καγκελάριου και αρχηγού του, Γκέρχαρντ Σρέντερ από τον κατάλογο των «μεγάλων σοσιαλδημοκρατών», καθώς επιμένει να μην παίρνει αποστάσεις από κρατικές ρωσικές εταιρείες ενέργειας.
Σύμφωνα με την ηγεσία του κόμματος, «το όνομα του Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν ταιριάζει με την παρούσα συγκυρία» και για αυτό διεγράφη από τη λίστα με τους 34 μεγάλους σοσιαλδημοκράτες που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του κόμματος.
Οι δεσμοί Σρέντερ με τον Πούτιν
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε χθες τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ να παραιτηθεί από τα διοικητικά συμβούλια ρωσικών κρατικών ενεργειακών εταιρειών. Ο 77χρονος Σρέντερ είναι επί σειρά ετών επιχειρηματικός συνεργάτης του Κρεμλίνου και του ίδιου Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Γερμανός πρώην καγκελάριος βρίσκεται στην κορυφή του εποπτικού συμβουλίου του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft και αναμένεται να αναλάβει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Gazprom.
Κατέχει επίσης ρόλους με τα αμφιλεγόμενα έργα αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2 που συνδέουν το ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
«Χρειαζόμαστε τους ορυκτούς πόρους που διαθέτει η χώρα σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό ισχύει κυρίως για τα στοιχεία σπάνιων γαιών, αλλά και για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, τα οποία θα χρειαστούμε τις επόμενες δεκαετίες έως ότου επιτευχθεί μια κλιματικά ουδέτερη ευρωπαϊκή οικονομία το 2050» έλεγε ο Σρέντερ σε δηλώσεις του το περασμένο φθινόπωρο.
«Η Ρωσία αποτελεί επίσης σημαντική αγορά για τεχνολογικά προϊόντα από την Ευρώπη. Είναι λοιπόν καιρός να τερματίσουμε τις κυρώσεις κατά της χώρας» πρόσθετε.
Όπως μεταδίδει η DW, οι σχέσεις του Σρέντερ με τον Πούτιν και τις ρωσικές ενεργειακές εταιρείες έχουν οδηγήσει σε πληθώρα επικρίσεων εντός και εκτός Γερμανίας και γίνονται όλο και πιο ενοχλητικές για το γερμανικό κράτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.
Οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσαν νωρίτερα την Πέμπτη ότι έγραψαν στον Σρέντερ και ζήτησαν την παραίτησή του από τους ρόλους του με τις ρωσικές ενεργειακές εταιρείες.
Οι «μεγάλοι σοσιαλδημοκράτες είναι πλέον 33
Τώρα πλέον, οι «μεγάλοι σοσιαλδημοκράτες» είναι 33. Το κόμμα απέσυρε ακόμη και τις κούπες με το όνομα και το πρόσωπο του πρώην καγκελάριου από το κατάστημα με τα αναμνηστικά αντικείμενα του SPD.
Η ηγεσία του SPD έχει επανειλημμένα καλέσει τον Γκέρχαρντ Σρέντερ να παραιτηθεί από τις θέσεις του στις ρωσικές εταιρίες των αγωγών Nord Stream 1 και 2 και στη Rosneft, ενώ χθες το ζήτησε ευθέως και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι κάποιος που υπήρξε καγκελάριος παραμένει δεσμευμένος και μετά το τέλος της θητείας του.
Αξίζει να σημειώσουμε πως την παραμονή της εισβολής των νατοϊκών δυνάμεων στο Ιράκ, με βάση την έκθεση που υποστήριζε πως η χώρα διέθετε όπλα μαζικού αφανισμού, Γκέρχαρντ Σρέντερ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ζακ Σιράκ (τότε Γάλλος πρόεδρος) είχαν από κοινού αντιταχθεί στην στρατιωτική επέμβαση. Η εικόνα του παγκόσμιου γίγνεσθαι βέβαια σήμερα είναι εντελώς διαφορετική και κυρίως, ο Γερμανός δεν είναι παρά ένας απλός πολίτης.
Ποιος είναι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ
Από το 1998 έως το 2005, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα η Άνγκελα Μέρκελ τον διαδέχθηκε στην καγκελαρία μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2005, ο Schröder ανέλαβε θέση στη Nord Stream το 2006.
Στις 27 Οκτωβρίου 1998, ο Σρέντερ διορίστηκε επίσημα καγκελάριος της Γερμανίας. Όπως και στην Κάτω Σαξονία, σχημάτισε συνασπισμό SPD-Πράσινων. Το 1999 ανέλαβε την εθνική προεδρία του SPD μετά την παραίτηση του Όσκαρ Λαφοντέν – θέση την οποία κράτησε μέχρι το 2004, οπότε και την παραχώρησε στον Φραντς Μούντεφερινγκ.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2002, το SPD, με τον Σρέντερ και πάλι πρώτο υποψήφιο, κέρδισε το 38,5% των ψήφων, η πρώτη φορά στην ιστορία που το SPD αναδείχθηκε ισχυρότερο κόμμα σε διαδοχικές εθνικές εκλογές. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του ως καγκελάριος, ο Σρέντερ σχημάτισε έναν ακόμη συνασπισμό με τους Πράσινους.
Τα χρόνια από το 2003 έως το 2005 διαμορφώθηκαν από έντονες συζητήσεις γύρω από τον πόλεμο στο Ιράκ και την Ατζέντα 2010, οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της οποίας προκάλεσαν έντονες αντιπαραθέσεις τόσο σε τμήματα του SPD όσο και στη γερμανική κοινωνία στο σύνολό της.
Φοβούμενος ότι το SPD θα έχανε την πολιτική του πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ, ο Σρέντερ ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης την 1η Ιουλίου 2005, με την ελπίδα ότι αυτό θα προκαλούσε νέες εκλογές και θα έδινε νέα εντολή για τις μεταρρυθμίσεις που πίστευε ότι χρειαζόταν το γερμανικό σύστημα πρόνοιας.
Οι πρόωρες εκλογές πραγματοποιήθηκαν όπως είχε προγραμματιστεί το 2005, αλλά το SPD ηττήθηκε οριακά από την κεντροδεξιά CDU/CSU, με 34,2% έναντι 35,2%. Δημιουργήθηκε ένας νέος, μεγάλος συνασπισμός αποτελούμενος από το CDU, το CSU και το SPD υπό την ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Μέρκελ ως καγκελάριου της Γερμανίας στις 22 Νοεμβρίου 2005, ο Σρέντερ παραιτήθηκε από την έδρα του στην Μπούντεσταγκ και αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική.
Τέσσερα μέλη του γραφείου του Σρέντερ παραιτήθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα λόγω της σύνδεσής του με ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις.
Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Μπουντεσλίγκα Μπορούσια Ντόρτμουντ του αφαίρεσε την τιμητική ιδιότητα του μέλους του συλλόγου που είχε απονείμει στον πρώην καγκελάριο.