Τη βεβαιότητά του ότι στις 8 Οκτωβρίου ο λαός της Καλλιθέας θα πει «ως εδώ» εκφράζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας και υποψήφιος στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου Κώστας Ασκούνης.
Όπως λέει πήρε την απόφαση να είναι εκ νέου υποψήφιος γιατί υπάρχει «μια γενικευμένη αίσθηση ακινησίας, ένα τέλμα και μια μιζέρια που δεν αξίζουν στην Καλλιθέα.
Η ανασφάλεια, η εγκατάλειψη, η κακοδιαχείριση, ο παραγοντισμός και η απαξίωση, όλα αυτά που ακούω παντού γύρω μου, εκτός από την αυλή της απερχόμενης δημοτικής Αρχής! Καταλήξαμε να είμαστε ο φτωχός συγγενής των νοτίων προαστίων».
Η συνέντευξη που έδωσε ο Κώστας Ασκούνης
Ερ.: Κύριε Ασκούνη, διεκδικείτε μια νέα πενταετία, καθώς διατελέσατε 16 χρόνια δήμαρχος, ενώ την τελευταία τετραετία βρισκόσασταν στην αντιπολίτευση. Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή;
Απ.: Με οδήγησε σε αυτή την απόφαση το τέλμα και η μιζέρια που δεν αξίζουν στην Καλλιθέα. Από δήμος που πρωτοπορούσε, καταλήξαμε να είμαστε ο φτωχός συγγενής των Νοτίων Προαστίων!
Η ανασφάλεια, η εγκατάλειψη, η κακοδιαχείριση, ο παραγοντισμός και η απαξίωση, είναι σε όλους κοινός τόπος, εκτός από την απερχόμενη δημοτική αρχή και την αυλή της!
Έπειτα από τόσα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, ένιωσα ότι δεν είχα το δικαίωμα να μείνω σπίτι μου.
Παντού επικοινωνιακά σόου, όπως το πρόσφατο, όπου υπάλληλοι του δήμου με στολές αστροναύτη έβαζαν αρώματα στους κάδους κι ένα μπαράζ απευθείας αναθέσεων και κακοδιαχείρισης. Είπα «ως εδώ», κάτι που πιστεύω πως θα πει και ο λαός της Καλλιθέας στις 8 Οκτωβρίου.
Ερ.: Γίνεται μεγάλος λόγος για την κλιματική κρίση, πιστεύετε ότι η Καλλιθέα έχει πάρει τα μέτρα της για το μέλλον;
Απ.: Δεν υπάρχει ούτε ένας δημότης που να νιώθει ότι έχουμε θωρακιστεί, ότι έχουμε μελετήσει την άμυνά μας σε καιρικά φαινόμενα που είναι πρωτόγνωρα. Η πολιτική προστασία ακούγεται σαν ανέκδοτο σε έναν Δήμο όπου έχει γίνει η αμίμητη δήλωση του απερχόμενου Δημάρχου ότι «δεν πνίγεται κανείς σε μισό πόντο νερό» όταν έκλεισε Νηπιαγωγείο, γιατί πλημμύρισε!
Άμεση προτεραιότητά μας είναι η εφαρμογή των μελετών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του καθηγητή κ. Μπελαβίλα για την πλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής Τζιτζιφιών, Μοσχάτου, Καμινίων, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Δημοτικές αρχές.
Επίσης, η υλοποίηση της διευθέτησης των εκβολών του Ιλισού που επί τρία χρόνια καρκινοβατεί, ενώ υπάρχει η σχετική πίστωση και ο συστηματικός καθαρισμός των φρεατίων.
Ερ.: Το κυκλοφοριακό και η στάθμευση είναι… βάσανο στην Καλλιθέα, αυτό είναι γνωστό. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι προτίθεστε να κάνετε αν είστε ο νικητής των εκλογών;
Απ.: Σχετικά με την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, έχουμε την προκλητική δήλωση του απερχόμενου δημάρχου ότι «στα κέντρα των πόλεων δεν πρέπει να γίνονται πάρκινγκ».
Εμείς, θα προχωρήσουμε:
- Στην άμεση λειτουργία του επί 9 χρόνια κλειστού πάρκινγκ των 437 θέσεων που βρίσκεται επί των οδών Δημητρακοπούλου & Σωκράτους.
- Στην κατασκευή ενός μεγάλου υπόγειου πάρκινγκ στο Δημοτικό οικόπεδο Μαντζαγριωτάκη & Εσπερίδων (δίπλα στην Πλατεία Δαβάκη) που τόσο έχει ανάγκη το Εμπορικό Κέντρο.
- Την αποκατάσταση της καθίζησης του πάρκινγκ στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Ταύρου.
Είναι τρεις χώροι που θα δώσουν μεγάλη ανάσα στο πρόβλημα του πάρκινγκ.
Επίσης, έχουμε μία σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και όλοι γνωρίζουν ότι εννοούμε αυτά που λέμε.
Ερ.: Πρόσφατα ανακοινώσατε μέτρο στήριξης στις οικογένειες για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας «1.000 ευρώ εφάπαξ για κάθε παιδί δημότη που γεννιέται από 1/1/2024». Πιστεύετε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό και πώς το βλέπει ο αντίπαλός σας;
Απ.: Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας είναι μία ωρολογιακή βόμβα για την Ελληνική κοινωνία και για το Δήμο μας. Από 628 γεννήσεις το 2020, το 2022 φθάσαμε στις 527 στο δήμο μας.
Η πρότασή μας αυτή έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες, θα την υλοποιήσουμε άμεσα, καθώς και μία σειρά άλλα μέτρα για τη στήριξη στα νέα ζευγάρια και την οικογένεια.
Από την πλευρά της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής είναι σύνηθες να περιφρονεί κάθε τι που αφορά στους ασθενέστερους, αν και πρέπει να πω ότι δεν θα μου φανεί παράξενο να υιοθετήσει κάποια τέτοια θέση στο μέλλον, εφόσον φυσικά περικόψει περιττές σπατάλες και την κακοδιαχείριση.
Τέλος, θα βάλουμε τέρμα στην Ντροπή να δίνει αμφιβόλου ποιότητας τρόφιμα στους άπορους Χριστούγεννα και Πάσχα.
Το βοήθημα αυτό θα καταβάλλεται στους λογαριασμούς τους, όπως κάνει η πολιτεία. Πρέπει να καταλάβουν ότι βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή και είναι απαράδεκτο μία εταιρεία με 1% έκπτωση να κάνει τη διανομή των τροφίμων επί 9 χρόνια.
Ερ.: Θεωρείτε ότι ο δήμος Καλλιθέας έχει κάνει όσα του αναλογούν για την διαχείριση των απορριμμάτων και τη σύγχρονη ανακύκλωση με βάση τα παγκόσμια νέα πρότυπα;
Απ.: Έχουμε κάνει σαφές, θεωρώ στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας της Καλλιθέας, πως ό,τι έγινε στην κατεύθυνση αυτή δεν είχε γνώμονα τους δημότες και τις ανάγκες τους, αλλά το κέρδος συγκεκριμένων εταιριών.
Αυτό είναι σαφές ότι το έχουν κατανοήσει οι συνδημότες μας αν κρίνουμε και από την πρόσφατη συγκέντρωση που κάναμε στο Χαροκόπειο για να καταδείξουμε τον χαμένο δημόσιο χώρο, αλλά και το έλλειμμα υγιεινής από τα περίφημα «σπιτάκια» της ανακύκλωσης που τόσο αυθαίρετα κατέλαβαν χώρο και δεν αποδίδουν σχεδόν τίποτε.
Εάν η απερχόμενη Δημοτική Αρχή είχε εφαρμόσει το Τοπικό Σχέδιο Ανακύκλωσης Αποβλήτων, που είχε ψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο για την περίοδο 2015-2019, θα μπορούσαμε να εξοικονομούμε 2.000.000 ευρώ ετησίως, που, δυστυχώς, επιβαρύνονται οι συμπολίτες μας μέσω των Δημοτικών Τελών.
Έχουμε κι εδώ μια θλιβερή πρωτιά, είμαστε ουραγοί στην ανακύκλωση σε όλη την Αττική, με βάση τα στοιχεία του Ενιαίου Συνδέσμου, ο οποίος διαχειρίζεται τα απορρίμματα και τα ανακυκλώσιμα προϊόντα όλης της Αττικής.