00:14
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:14
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τα μυστικά του Γκόρντον Ράμσεϊ για τέλεια σπιτική μαγιονέζα σε λιγότερα από 2 λεπτά (βίντεο)

Χέρι βουτά μια τηγανητή πατάτα στη μαγιονέζα Photo by K8 on Unsplash

Χέρι βουτά μια τηγανητή πατάτα στη μαγιονέζα Photo by K8 on Unsplash

03.03.2022
08:51
Τελευταία ενημέρωση: 03/03/2022 • 16:46
Σπιτική μαγιονέζα υπό την καθοδήγηση ενός βραβευμένου σεφ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως φτιάχνεται η μαγιονέζα. Μπορεί η καταπληκτική της υφή να μην το μαρτυρά, όμως μια από τις διασημότερες σάλτσες φτιάχνεται με τα πιο απλά υλικά.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι λάδι και αυγό. Για την ακρίβεια, αν και η κλασική συνταγή θέλει την μαγιονέζα να γίνεται με ελαιόλαδο, πολλοί – μεταξύ αυτών και ο Γκόρντον Ράμσεϊ  – προτιμούν ένα απαλό ηλιέλαιο που δεν θα μπερδέψει τη γεύση. Κατά τα λοιπά εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία εδώ, αφού δεν υπάρχει διαδικασία ψησίματος του αυγού, είναι ο κρόκος να έρχεται από ένα πολύ καλής ποιότητας, ολόφρεσκο αυγό.

Ανακαλύψαμε λοιπόν στο διαδίκτυο το βίντεο του βραβευμένου σεφ από τη Βρετανία και ειλικρινά θεωρούμε πως είναι σκανδαλωδώς εύκολο να φτιάξουμε μαγιονέζα στο σπίτι. Μπορείτε να την κάνετε με σύρμα, για να αποδείξετε τη δεινότητά σας στον αυγοδάρτη, αλλά ένα καλό μίξερ θα κάνει σίγουρα την υπόθεση πολύ πιο εύκολη. Στο βίντεο, ο Ράμσεϊ ετοιμάζει τη σάλτσα σε λιγότερο από 2′ λεπτά.

Υλικά

  • 3 κρόκοι αυγού
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 300 ml ηλιέλαιο
  • Χυμό λεμονιού (1-2 κ.σ.)
  • Αλάτι και Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε κρόκους και μουστάρδα σε ένα μίξερ στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε το λάδι χωρίς να σταματήσουμε την κίνησή του και χτυπάμε να ενωθούν
  • Ρίχνουμε το λάδι με σταθερή ροή κι ενώ το μίξερ βρίσκεται σε λειτουργία στη χαμηλή σκάλα ώσπου να ενοποιηθεί η μαγιονέζα και να αποκτήσει υφή.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι κα φρέσκο χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε για 2 δευτερόλεπτα και η μαγιονέζα μας είναι έτοιμη.
  • Φυλάμε στο ψυγείο

Δείτε πόσο εύκολη υπόθεση είναι η μαγιονέζα στο βίντεο του σεφ:

Από που κατάγεται η μαγιονέζα

Το ήξερες ότι υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση και την γενέτεια της μαγιονέζας; Διαβάζουμε στο Cookle πως οι παρακάτω είναι σύμφωνα με τους Γάλλους οι επικρατέστερες εκδοχές για την προέλευση της διάσημης σος.

  1. Η πρώτη εκδοχή λοιπόν είναι η σος να πήρε το όνομά της από την πρωτεύουσα Mahon, του νησιού Μινόρκα. Το μικρό νησάκι ήταν υπό αγγλική κατοχή το 1756, όταν το κατέλαβε ο Δούκας του Ρισελιέ. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την εκδοχή, η μαγιονέζα ήταν μια τοπική σπεσιαλιτέ- σος που έφτιαχναν με ελαιόλαδο, κρόκους αυγών, λεμόνι και διάφορα μυρωδικά.
  2. Ανατρέχοντας πάλι στην ιστορία και στην περίοδο της μάχης της Arques πίσω στο 1589, οι αναφορές λένε πως πρόκειται για τη σος που δεν χόρταινε να απολαμβάνει ο Δούκας της Mayenne και βασικός αντίπαλος του βασιλικού στρατού και του ίδιου του Βασιλιά Ερρίκου Ε’. Ο Δούκας περνούσε περισσότερη ώρα ξαπλωμένος κάτω από τα δέντρα, μετά από λουκούλεια γεύματα με μαγιονέζα παρά πάνω στο άλογό του. Η μαγιονέζα γεννιέται και η μάχη χάνεται φυσικά για τον Δούκα.
  3. Από την άλλη ο διάσημος Γάλλος σεφ Prosper Montagne, που γεννήθηκε στην Carcassone το 1865, ισχυρίζεται πως η μαγιονέζα προέρχεται πολύ απλά από τη γαλλική λέξη moyeu που σημαίνει κρόκος αυγού. Σήμερα βέβαια οι Γάλλοι ούτε το moyeu δεν αναγνωρίζουν, αφού τον κρόκο τον αναφέρουν ως jaune d’oeuf (το κίτρινο του αυγού).

Tην πρώτη έτοιμη μαγιονέζα στην ιστορία πάντως, την έφτιαξε ένας νεαρός Γερμανός μετανάστης στις ΗΠΑ, ο Richard Hellmann. Αν το όνομα σας θυμίζει κάτι, ανοίξτε το ψυγείο σας και διαβάστε το στο βαζάκι με την έτοιμη μαγιονέζα.

Ο 27χρονος Ρίτσαρντ έφτασε στην Νέα Υόρκη το 1903. Δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε μια κοπέλα, η οποία, εκτός των άλλων, έφτιαχνε και καταπληκτική μαγιονέζα την οποία και διέθετε στο μαγαζί με προϊόντα ντελικατέσεν που είχε ανοίξει.

Η σάλτσα της συζύγου του ήταν τόσο δημοφιλής, που ο Hellmann την πουλούσε στους ξύλινους κάδους που χρησιμοποιούσε για να ζυγίζει το βούτυρο. Αρχικά, την παρασκεύαζε σε δύο διαφορετικούς τύπους και για να ξεχωρίζουν μεταξύ τους, έβαλε στον έναν μια μπλε κορδέλα.

Ήταν τέτοια η ζήτηση της συσκευασίας με την κορδέλα που το 1912 ο Hellmann σχεδίασε την φίρμα «Μπλε κορδέλα» και άρχισε να την πουλάει σε γυάλινα βάζα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση