Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ συγκάλεσε την ερχόμενη Παρασκευή (4/3) έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Προσθέτει ότι έχει προσκληθεί να συμμετάσχουν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λις Τρας, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και η Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζόλι.
I called an extraordinary Foreign Affairs Council #FAC on Friday and invited UA @DmytroKuleba, US @SecBlinken, UK @trussliz, CAN @melaniejoly and NATO @jensstoltenberg to join us.
We stand in transatlantic unity against #Russia's invasion and in solidarity with #Ukraine.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) March 2, 2022
Να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα, στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας, συνεδριάζουν οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Τηλεφωνική επικοινωνία Βολοντίμιρ Ζελένσκι – Σαρλ Μισέλ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.
«Είμαστε σε στενή επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Θαυμάζουμε το θάρρος που επιδεικνύει ο ίδιος και ο λαός της Ουκρανίας που αντιστέκεται στη βάναυση ρωσική επιθετικότητα. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει άνευ προηγουμένου βοήθεια και υποστήριξη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, μέσω του twitter.
Εξάλλου, ο Σαρλ Μισέλ συναντήθηκε σήμερα με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, στην Πολωνία, όπου επισκέφθηκε έναν πρόχειρο καταυλισμό προσφύγων στα σύνορα με την Ουκρανία. « Η ΕΕ διασφαλίζει την ασφαλή διέλευση και σας καλωσορίζει με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στο twitter.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «απαιτεί» με συντριπτική πλειοψηφία από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας». Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 5 κατά και 35 να δηλώνουν αποχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, από τα 193 μέλη.
The @UN General Assembly has overwhelmingly rejected President Putin’s invasion of #Ukraine and called for peace.
The world stands united in defending the laws & the principles on which international peace and security is based.
We stand with Ukraine. #StandWithUkraine https://t.co/p85e8lBE06
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) March 2, 2022
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα.
Το ψήφισμα απαιτεί από τη Μόσχα «άμεσα, πλήρως και άνευ όρων να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από την Ουκρανία και «καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να «θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τις πυρηνικές της δυνάμεις».
Το ψήφισμα στοχεύει στη διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας στο παγκόσμιο στερέωμα.
Το κείμενο του ψηφίσματος «αποδοκιμάζει» την «επιθετικότητα» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η τελευταία φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης ήταν το 1982, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΗΕ.
Απείχε η Κίνα
Τριάντα πέντε μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, απείχαν και πέντε χώρες, η Ρωσία, η Συρία, η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία καταψήφισαν το ψήφισμα. Ενώ τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, έχουν πολιτικό βαρύτητα.
«Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή», είπε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. «Τώρα, περισσότερο από καθε άλλη φορά στην πρόσφατη ιστορίας, τα Ηνωμένα Έθνη τίθνεται υπο αμφισβήτηση», είπε και έκανε έκκληση: «Ψηφίστε ναι αν πιστεύετε ότι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ – συμπεριλαμβανομένου του δικού σας – έχουν δικαίωμα στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Ψηφίστε ναι αν πιστεύετε ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της».
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε ότι η υιοθέτηση του ψηφίσματος μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.
A thumping defeat for Russia at the UN General Assembly pic.twitter.com/LVMoucUoyk
— Julian Borger (@julianborger) March 2, 2022