10:28
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:28
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γαλλία: Θρήνος για τον θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας από αλλαντίαση σε εστιατόριο του Μπορντό – Στην εντατική ο σύζυγός της

Το εστιατόριο στο Μπορντο που έπαθε αλλαντίαση η 32χρονη / Φωτογραφία: Twitter

Το εστιατόριο στο Μπορντο που έπαθε αλλαντίαση η 32χρονη / Φωτογραφία: Twitter

15.09.2023
10:55
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2023 • 14:34
Πολλά τα ερωτήματα

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μπορντό της Γαλλίας μετά τον θάνατο μίας Ελληνίδας 32 ετών από αλλαντίαση στο εστιατόριο «Tchin Tchin wine bar».

Ο σύζυγός της, με τον οποίο επισκέφθηκαν μαζί το wine bar, νοσηλεύεται στην εντατική, ενώ αναζητούνται και άλλα πιθανά θύματα. Οι αναλύσεις έδειξαν «έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας συντήρησης» από τον υπεύθυνο του εστιατορίου.

Η «Le Parisien» αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «Tchin Tchin wine bar», παραδέχτηκε ότι πέταξε μερικές σαρδέλες από την παρτίδα γιατί δεν μύριζαν καλά.

«Ομολογώ ότι είχα μια παρτίδα σαρδέλες και όταν άνοιξα έπρεπε να πετάξω μερικές που είχαν έντονη μυρωδιά. Οι υπόλοιπες φαίνονταν καλές για να σερβιριστούν στους πελάτες. Είμαι συντετριμμένος για αυτούς τους πελάτες αν αποδειχθεί ότι αρρώστησαν στο μπαρ μου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το wine bar έχει κλείσει με απόφαση των γαλλικών αρχών καθώς διεξάγονται έρευνες μετά την δηλητηρίαση από τοξίνη αλλαντίασης τουλάχιστον δέκα ανθρώπων. Όλα τα θύματα είχαν φάει όλα σαρδέλες σε σπιτική κονσέρβα την περασμένη εβδομάδα στο συγκεκριμένο μαγαζί.

Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν από τη Διεύθυνση Προστασίας του Πληθυσμού επιβεβαίωσαν «μια πραγματική έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας διατήρησης» των κονσερβοποιημένων προϊόντων, ανακοίνωσε ο Τιερί Τουζέ, αναπληρωτής διευθυντής. Η έρευνα διαπίστωσε ότι σερβιρίστηκαν εννέα βάζα, που αντιπροσώπευαν περίπου 25 πιθανούς καταναλωτές.

«Ο εστιάτορας επιβεβαίωσε ότι όταν άνοιξαν τα βάζα, υπήρχε μια άσχημη μυρωδιά και δεν υπήρχε κενό», υπογράμμισε ο Τιερί Τουζέ. Η νομαρχία απαγόρευσε στον διευθυντή την παραγωγή νέων προϊόντων «μέχρι νεοτέρας» και διέταξε «ενδελεχή καθαρισμό» του bar-restaurant, το οποίο παρέμεινε κλειστό.

Ποιες ποινές αντιμετωπίζει ο εστιάτορας

Εάν και μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί καταγγελία και δεν έχει ξεκινήσει νομική έρευνα, ο εστιάτορας κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά. «Εάν διαπιστωθεί ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες για τη συντήρηση των τροφίμων και ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της παρέμβασης στα εν λόγω τρόφιμα και της “ζημίας που παρατηρήθηκε στα θύματα”, η εισαγγελία θα μπορεί να ασκήσει δίωξη για ακούσιες επιθέσεις κατά της ζωής», επιβεβαιώνει η δικηγόρος Anna Caresche, στην Le Parisien.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα δικαστήρια θα μπορούσαν να ασκήσουν δίωξη στον εστιάτορα για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» ή/και «ακούσια τραύματα». Στη συνέχεια, ο εστιάτορας θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη και πρόστιμο 45.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Σε περίπτωση «προφανώς εσκεμμένης παραβίασης», η ποινή αυτή μπορεί να είναι έως και πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Επιπλέον, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «μια σειρά από πρόστιμα που προβλέπονται στον Κώδικα Καταναλωτή ή σε συγκεκριμένα κείμενα που ισχύουν για τους εστιάτορες», συνεχίζει η Caresche. Τα δικαστήρια θα μπορούσαν επίσης να επιβάλουν «απαγόρευση άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και διαχείρισης εστιατορίου», εξηγεί.

Δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί όλα τα θύματα

Ο κατάλογος «μπορεί να είναι μακρύς», προειδοποιεί η δικηγόρος, γιατί όλα τα θύματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί και η έρευνα θα απαιτήσει «μακροχρόνια ιατρική παρακολούθηση των θυμάτων». Η εισαγγελία θα μπορούσε, ωστόσο, να ανοίξει δικαστική έρευνα «τις επόμενες ημέρες», εκτιμά η δικηγόρος. Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι Γάλλοι, Αμερικανοί, Καναδοί, Γερμανοί και Έλληνες, καθώς στο Μπορντό αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλοί τουρίστες.

Οι υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν όσους επισκέφθηκαν το εστιατόριο τις ίδιες ημερομηνίες και εμφάνισαν συμπτώματα (διάρροια, εμετό, προβλήματα όρασης ή ομιλίας) “να συμβουλευτούν επειγόντως γιατρό».

Πολλά τα ερωτήματα

Σημαντικά τα ερωτήματα για τις καθυστερήσεις που φαίνεται ότι υπήρξαν στη διάγνωση τόσο της 32χρονης Ελληνίδας που έχασε τη ζωή της αλλά και των άλλων πελατών του εστιατορίου Tchin Tchin Wine Bar που νόσησαν θέτουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Ο ιστότοπος «sudouest.fr» εξηγεί σε άρθρο του ότι η Ελληνίδα που πέθανε τόσο τραγικά μετά από την επίσκεψή της στο εν λόγω εστιατόριο με τον άνδρα της (ο οποίος νοσηλεύεται επίσης με αλλαντίαση), είχε πάει στα επείγοντα νοσοκομείων στο Μπορντό και το Παρίσι, χωρίς ωστόσο οι γιατροί να εντοπίσουν την πραγματική αιτία των συμπτωμάτων της. Ακόμα και μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχαν ταυτοποιηθεί ορισμένοι πελάτες του εστιατορίου που μπορεί να κατανάλωσαν το προβληματικό πιάτο, επισημαίνει το δημοσίευμα και θέτει το εύλογο ερώτημα: θα μπορούσαν να είχαν γίνει πιο γρήγορα τα πράγματα;



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση