04:42
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:42
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Αύγουστος της έντονης δράσης του Μητσοτάκη – Τα θετικά συμπεράσματα από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο

Οι δύο άνδρες κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αίγυπτο

Οι δύο άνδρες κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αίγυπτο

04.08.2023
09:22
Τελευταία ενημέρωση: 04/08/2023 • 12:36
Το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Ελλάδα να είναι στο κέντρο των εξελίξεων ως πρωταγωνιστής

Σε έντονη δράση βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και επιχειρεί να κλείσει μέτωπα, τόσο στο εσωτερικό,όσο στο εξωτερικό, δίνοντας στον Αύγουστο το στίγμα μιας πιο ομαλής πολιτικής διακυβέρνησης μετά την πύρινη λαίλαπα που σάρωσε τη χώρα στον πρώτο μήνα της νέας τετραετίας.

Το σύντομο αλλά αποτελεσματικό ταξίδι χθες Πέμπτη (3/8) στην Αίγυπτο επιβεβαίωσε τη συνέχιση των καλών σχέσεων των δύο χωρών και τον κοινό βηματισμό τους στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεσσήνη στο πλάι του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Πτωχού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου δείχνει από τη μία την πολιτική του κυριαρχία στο κόμμα, αλλά και την ενωτική προσέγγιση του.

Στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Ελλάδα να είναι στο κέντρο των εξελίξεων ως πρωταγωνιστής και να αποτελεί μέλος της εύρεσης λύσεων, που άρχισε να υλοποιεί από την πρώτη τετραετία. Από αυτή την άποψη η συνάντησή του στο Ελ Αλαμέιν με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι χθες θεωρήθηκε σημαντική και επιτυχημένη.

Η απόφαση για σύγκληση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στην Ελλάδα στις αρχές του 2024 το μαρτυρεί και δείχνει πως οι δυο χώρες πάνε ένα βήμα πιο κάτω τη γεωπολιτική και ενεργειακή συνεργασία τους.

Για την ελληνική πλευρά θεωρείται μια εποικοδομητική συνάντηση, καθώς στέλνεται ένα μήνυμα προς την Τουρκία, ότι παρ’ όλο τις πρόσφατες προσπάθειες της τελευταίας να επαναπροσεγγίσει στην Ανατολική Μεσόγειο χώρες όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο, η χώρα μας μπορεί να συνεχίσει τις συνεργασίες μαζί τους.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης πως οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις «δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο». Το σημαντικότερο της συνάντησης είναι πως προχωρά η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση που θα μπορεί να παράσχει πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη  από την Αφρική με πύλη εισόδου την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «δόθηκε έμφαση στα θέματα της ενέργειας, και πλέον η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το έργο GREGY – Green Energy Interconnector αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. Το έργο GREGY θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές CO2.

Έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος περίπου 9,5 GW είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του GREGY.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση