Ενόψει των εκλογών της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς έδωσε συνέντευξη και μίλησε για την υποψηφιότητά του.
«Το θέμα της διεύρυνσης είναι ύψιστης σημασίας», «μπορεί να κοντοσταθήκαμε μετά το 2019, αλλά δεν θα κάνουμε πίσω από τις ομόφωνα ψηφισμένες αποφάσεις μας. Οι παραλυτικές ισορροπίες για τις οποίες πίεσαν ορισμένες πλευρές, και απόψεις περί “ασπόνδυλου πολυσυλλεκτισμού” όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά είναι και καταστροφικές», δηλώνει ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Documento.
«Μπροστά θα πάμε», αναφέρει, απευθύνοντας κάλεσμα «στους κεντρώους, κεντροαριστερούς και μετριοπαθείς πολίτες να έρθουν κοντά μας. Όχι στο ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στην ανοιχτή θάλασσα της πολιτικής, της προοπτικής και των διεκδικήσεων με ‘πλοίο’ τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που συσπειρώνει όλο τον κόσμο από την Αριστερά ως το κέντρο». «Για να συγκροτήσουμε – προσθέτει – τη μεγάλη, ευρύτατη παράταξη από την Αριστερά ως το κέντρο που θα νικήσει τον κ. Μητσοτάκη». Προσθέτει δε, ότι «την επόμενη μέρα θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση των μεγάλων καταστατικών αλλαγών που ψηφίσαμε, αλλά έμειναν ανενεργές».
Ερωτηθείς για την επομένη της εκλογικής διαδικασίας σημειώνει: «Η επόμενη ημέρα δεν θα έχει νικητή και ηττημένους. Θα έχει την εντολή των μελών μας για την πρόταση και την πολιτική που θα πρέπει να εφαρμόσουμε. Και επί αυτών θα εργαστούμε. Χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς αποκλεισμούς και αυτο-αποκλεισμούς. Χωρίς όμως και παραλυτικές διαδικασίες και στάσεις που θα οδηγήσουν το καράβι σε στασιμότητα ή σε αντίστροφη πορεία».
Αναφορικά με το ζήτημα της θωράκισης της χώρας έναντι της κλιματικής κρίσης, σχολιάζει λέγοντας ότι «η μόνη μεταρρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας ήταν η εκκένωση». Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται ενίσχυση το Πυροσβεστικό Σώμα, κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων, απαγόρευση της αλλαγής χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές και οι δασικοί χάρτες, εκπόνηση εθνικού σχεδίου με έμφαση στην πρόληψη, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών.
Τονίζει ότι «η φτωχοποίηση που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης, η εκκαθάριση της αγοράς από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η έξωση εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών από τα σπίτια τους, δεν λύνονται με pass». «Αυτό που ήταν λάθος», προσθέτει, «ήταν η δική μας ανάγνωση των άμεσων αναγκών των πολιτών και η ίσως όχι και τόσο έντονη παρουσίαση των δικών μας προτάσεων που φέρνουν ουσιαστική ανακούφιση».
«Είμαστε a priori αντίθετοι σε πρωτοφανείς διπλωματικά κινήσεις, όπως η προαναγγελία υποχωρήσεων», αναφέρει. Προσθέτει ότι «οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας δεν συγχωρούν επιλογές υποχώρησης» και πως «η εθνική κυριαρχία είναι έννοια αυστηρά προσδιορισμένη στο διεθνές δίκαιο, δεν είναι σχετική έννοια». Τονίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να έχει επαρκή άμυνα. Εθνική θέση και σχέδιο, διπλωματική πρωτοβουλία, αμυντικά συστήματα, αλλά και επιχειρησιακή εγρήγορση» και πως «για εμάς το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί ‘ακλόνητο θεμέλιο’» και για τον τρόπο που προστατεύουμε τα σύνορα μας, και για το πώς υποδεχόμαστε και αντιμετωπίζουμε τον κατατρεγμένο πρόσφυγα.