Θέση για το κάψιμο του Κορανίου, πήρε η Τουρκία και ζητά από τη Σουηδία να πάρει και εκείνη με τη σειρά της θέση και να προστατέψει τη θρησκεία της.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν προέτρεψε σήμερα στη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αποτρέψει μελλοντικά το κάψιμο του Κορανίου, ανέφερε μια πηγή του τουρκικού υπουργείου.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Σουηδό ομόλογό του Τομπίας Μπίλστρεμ, ο Φιντάν είπε ότι είναι «απαράδεκτο» να συνεχιστούν αυτές οι «αισχρές πράξεις» υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης το αίτημα της Σουηδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η Δανία ψάχνει να βρει τη νομική οδό για την αποτροπή
Η κυβέρνηση της Δανίας θα προσπαθήσει να βρει μια «νομική διέξοδο» που θα επιτρέψει στις αρχές να αποτρέπουν στο εξής το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου έξω από πρεσβείες άλλων χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση DR.
Το κάψιμο του Κορανίου είναι μια «βαθιά προσβλητική και επικίνδυνη πράξη» εκ μέρους «λίγων ατόμων» τα οποία δεν εκπροσωπούν «τις αξίες της δανέζικης κοινωνίας» ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο υπουργός. Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση θα διερευνήσει την πιθανότητα να παρεμβαίνει σε ειδικές περιπτώσεις όταν «για παράδειγμα, προσβάλλονται άλλες χώρες, πολιτισμοί και θρησκείες και όταν αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τη Δανία και όχι μόνο για την ασφάλειά της», πρόσθεσε.
Ο Ράσμουσεν τόνισε ότι οποιοδήποτε μέτρο αποφασιστεί θα πρέπει να εντάσσεται «στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της έκφρασης».
Η Δανία και η Σουηδία έχουν βρεθεί στο διεθνές προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των αντιισλαμικών διαδηλώσεων στις οποίες κάποιοι έκαψαν ή κατέστρεψαν αντίτυπα του Κορανίου, προσβάλλοντας μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο. Και οι δύο χώρες είπαν ότι καταδικάζουν αυτές τις πράξεις αλλά δεν μπορούν να τις εμποδίσουν γιατί εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ελευθερίας της έκφρασης.