Διαδικασίες απέλασης από τις ΗΠΑ εκκινήθησαν, σύμφωνα με τον Ρωσία πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, για δώδεκα μέλη της διπλωματικής αποστολής για τη Ρωσία στον ΟΗΕ.
Ενώ είχε μόλις ξεκινήσει μια συνέντευξη Τύπου, ο Νεμπένζια ζήτησε από τους παριστάμενους να του δώσουν ένα λεπτό για να απαντήσει σε ένα μήνυμα που έλαβε στο κινητό του. Στη συνέχεια είπε ότι μόλις πληροφορήθηκε για την απέλαση των διπλωματών από τις ΗΠΑ.
«Αυτή είναι μια κακή είδηση», σχολίασε.
Ο πρεσβευτής δεν διευκρίνισε αν και ο ίδιος είναι μεταξύ των 12, ούτε τους λόγους που επικαλούνται οι ΗΠΑ, ούτε αν συνδέεται η απέλαση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με μια ρωσική διπλωματική πηγή, η αποστολή της Ρωσίας στον ΟΗΕ αποτελείται από περίπου 100 πρόσωπα.
Οι πρώτες συνομιλίας Ουκρανίας με τη Ρωσία
Δύσκολες χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τη Ρωσία, μέλος της αντιπροσωπείας του Κιέβου, που βρέθηκε στη Λευκορωσία σε μια πρώτη συνάντηση της Ρώσων και Ουκρανών ενόσω μαίνεται η εισβολή στην Ουκρανία.
«Η ρωσική πλευρά, δυστυχώς, έχει ακόμη μια πολύ προκατειλημμένη αντίληψη για τις καταστροφικές διεργασίες που έχει δρομολογήσει», δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ, ένας εκ των μελών της ουκρανικής αντιπροσωπείας που κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι συνομιλίες μεταξύ υψηλά ιστάμενων κλιμακίων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσίας που πραγματοποιήθηκαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία το πρωί της Δευτέρας και έληξαν χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη. Οι δύο πλευρές ωστόσο, συμφώνησαν σύμφωνα με το BBC, να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Συνεχίσουν να κινούνται στην Ουκρανία τα ρωσικά πολεμικά οχήματα
Την ίδια ώρα, δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν σήμερα Δευτέρα δείχνουν ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις συνεχίζουν να πλησιάζουν στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, διακρίνεται μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που εκτείνεται σε μήκος 27 χιλιομέτρων.
Το κομβόι αυτό, στην ανατολική πλευρά του αεροδρομίου Αντόνοφ, περιλαμβάνει εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και συνεχίζει να κινείται νότια, προς το Κίεβο.
Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις ρουκετών των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Εκρήξεις ξανά στο Κίεβο
Εκρήξεις ακούστηκαν και στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο. Εν τω μεταξύ, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, στο Τσερνίχοφ, ένας πύραυλος φέρεται να έπληξε κτίριο κατοικιών στο κέντρο της πόλης, προκαλώντας πυρκαγιά.
Σε αυτό το κλίμα, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ απηύθυνε σήμερα έκκληση στους ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία να σταματήσουν, υπογραμμίζοντας ότι θα λάβουν πλήρη αμνηστία και χρηματική αποζημίωση εάν οικειοθελώς καταθέσουν τα όπλα τους.
«Όσοι από εσάς δεν θέλετε να γίνετε δολοφόνοι και να πεθάνετε, μπορείτε να σώσετε τους εαυτούς σας», ανέφερε ο ουκρανός υπουργός Άμυνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πάνω από 500.000 έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία
Ο ΟΗΕ υποστηρίζει πως περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία για τις γειτονικές χώρες. Σχεδόν 327.000 εξ αυτών έχουν περάσει από την Ουκρανία στην Πολωνία από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή.
Το χάος των πρώτων ημερών έχει κοπάσει, όμως χιλιάδες Ουκρανοί περιμένουν ακόμη για να διασχίσουν τα σύνορα. Ο φόβος του πολέμου, τον οποίο δεν περίμεναν ότι θα συμβεί, αλλά και η αλληλεγγύη είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν μεταξύ τους.
Στην περιοχή του Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, επικρατούσε σήμερα πολικό ψύχος. Από το Τβίργια, ένα χωριουδάκι απ’ όπου περνάει ο δρόμος που οδηγεί στην Πολωνία, η απόσταση είναι μόλις 24 χιλιόμετρα μέχρι το μεθοριακό φυλάκιο του Σεγκίνι.
Επικοινωνία Μακρόν – Πούτιν
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συνομίλησε με τον Ρώσο ηγέτη, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα, όπου επανέλαβε τα αιτήματά του να σταματήσει η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμάνουελ Μακρόν επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε από την πλευρά του στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι ζητεί την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την «αποναζιστικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης και ένα «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου, ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στο Ουκρανία.
Αίτημα Ζελένσκι για ένταξη στην ΕΕ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι υπέγραψε επίσημο αίτημα για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι οι ηγέτες ενδέχεται να συζητήσουν το ενδεχόμενο ηγεσίας της Ουκρανίας σε άτυπη σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο.
"We appeal to the European Union to immediately admit Ukraine as a member under a new special procedure," Zelensky says. "I'm convinced Ukraine has earned the right & that this is possible."
Putin would hate that almost as much as if it joined NATO pic.twitter.com/dEzB7bc5So— Alec Luhn (@ASLuhn) February 28, 2022
Στο πλαίσιο αυτό, οι πρόεδροι οκτώ χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης κάλεσαν σήμερα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
«Εμείς, οι πρόεδροι των χωρών μελών της ΕΕ: της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, πιστεύουμε σθεναρά ότι η Ουκρανία δικαιούται να λάβει άμεση προοπτική ένταξης στην ΕΕ» αναφέρουν στην ανοιχτή επιστολή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η ΕΕ χορηγεί άδεια παραμονής και εργασίας σε Ουκρανούς
Την ίδια ώρα, η ΕΕ ετοιμάζεται να χορηγήσει στους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τον πόλεμο το δικαίωμα να παραμείνουν και να εργαστούν στο μπλοκ των 27 χωρών για έως και τρία χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ένωσης.
Παράλληλα, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας αύξησαν τις μεταφορές όπλων προς υποστήριξη. Βρετανία, Ελλάδα, Ρουμανία, ακόμη και η Φινλανδία συμφώνησε να στείλει 2.500 τουφέκια εφόδου και 1.500 αντιαρματικά όπλα.
Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 450 εκατ. ευρώ, είναι «σημείο καμπής στην ιστορία της ΕΕ» είπε νωρίτερα ο Ζοζέπ Μπορέλ. Μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν η ΕΕ να δώσει όπλα σε άλλη χώρα, είπε ο Μπορέλ, «έσπασε αυτό το ταμπού», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν στη στρατιωτική βοήθεια θα περιλαμβάνονται και μαχητικά αεροσκάφη, ο Μπορέλ απάντησε ότι η Ουκρανία τα έχει ζητήσει, ωστόσο τα 450 εκατ. ευρώ δεν αρκούν για να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα. Ωστόσο, σημείωσε, ότι αν θέλουν τα κράτη-μέλη, σε διμερή βάση, μπορούν να παραχωρήσουν μαχητικά αεροσκάφη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, τα οποία θα πιλοτάρουν Ουκρανοί πιλότοι.
Ο Μπορέλ χαιρέτισε επίσης την απόφαση της Γερμανίας να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι η Ελβετία θα συμμετάσχει στην προσπάθεια της ΕΕ να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών που στηρίζουν τον Πούτιν.
Εκτός FIFA και UEFA η Ρωσία
Παράλληλα, η FIFA και η UEFA ανέστειλαν τις εθνικές ομάδες και τις ομάδες συλλόγων της Ρωσίας από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις μέχρι νεωτέρας λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία, ανέφεραν οι δύο ποδοσφαιρικοί οργανισμοί σε κοινή τους ανακοίνωση. Σε απάντηση, η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κατηγορεί τις FIFA – UEFA για μεροληπτική απόφαση και πως τέτοιες κινήσεις διχάζουν την παγκόσμια αθλητική κοινότητα.
«Το ποδόσφαιρο είναι απόλυτα ενωμένο εδώ και σε πλήρη αλληλεγγύη με όλους τους ανθρώπους που πλήττονται στην Ουκρανία. Και οι δύο πρόεδροι (FIFA και UEFA) ελπίζουν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα βελτιωθεί σημαντικά και γρήγορα, ώστε το ποδόσφαιρο να αποτελέσει και πάλι φορέα ενότητας και ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων» αναφέρεται στην ανακοίνωση των ποδοσφαιρικών οργανισμών.
Στο ίδιο πνεύμα, το εκτελεστικό συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής συνέστησε επίσης στις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να απαγορεύσουν σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές και αξιωματούχους να συμμετέχουν σε διοργανώσεις.