H τοποθέτηση της Ζέφης Δημαδάμα, ενεργού στελέχους και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη θέση της νέας Γενικής Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαβάστηκε και θεωρήθηκε από πολλούς ως διεμβόλιση του κέντρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που στελέχη και μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ αξιοποίηθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για παράδειγμα αν ανατρέξουμε στο χρόνο θα ανακαλύψουμε το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Κυριάκο Πιερρακάκη, και πιο πρόσφατα τον Γιώργο Φλωρίδη ή τον Σπύρο Καρανικόλα.
Ποια η διαφορά λοιπόν και γιατί τόσος θόρυβος και τόσα καρφιά εναντίον της Ζέφης;
Ναι, υπάρχει μια ουσιώδη και μεγάλη διαφορά. Τα παλιότερα στελέχη σε μια μεταβαλλόμενη κατάσταση που είχε προκαλέσει στο πολιτικό σκηνικό η οικονομική κρίση και η κατάρρευση του τότε ΠΑΣΟΚ φυλλορροούσαν είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ως νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τους είχε προσεγγίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τους πιο πρόσφατα μυημένους στη δεξιά παράταξη υπάρχει η δικαιολογία ότι είχαν φύγει από το ΠΑΣΟΚ και από τα κομματικά του όργανα.
Σε αντίθεση η Ζέφη Δημαδάμα ακόμη και όταν έγινε Γενική Γραμματέας ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ενώ μέχρι τις πρόσφατες εκλογές ξιφουλκούσε εναντίον της Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα σε πύρινα άρθρα της είχε γράψει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να συμπορευτεί με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Καμιά συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Ο Ν. Ανδρουλάκης το ξεκαθάρισε. Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ας βρουν άλλα κόμματα και όχι το ΠΑΣΟΚ, να συγκυβερνήσουν». Τι άλλαξε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Το τυράκι που της έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και η κα Δημαδάμα το πήρε χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Μάλιστα για να δικαιολογηθεί έγραψε: «Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρεται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού συστήματος αξιών. Αποδέχθηκα την πρόταση να τεθώ επικεφαλής αυτής της Γραμματείας με αίσθημα ευθύνης και χρέους για να καταθέσω την εμπειρία και τη γνώση που απέκτησα έχοντας αφιερώσει σε αυτά τα κρίσιμα για τη δημοκρατία ζητήματα όλες μου τις δυνάμεις διαχρονικά και επιδιώκοντας πάντα τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις».
Όλες αυτές τις ευρωπαϊκές εμπειρίες που επικαλείται η Ζέφη Δημαδάμα βέβαια τις απέκτησε ως αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τη γυναικεία οργάνωση του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ και με τη βοήθεια του.
Στην περίπτωση της κας Δημαδάμα εγείρεται πλέον το ηθικό ζήτημα. Αυτό προκαλεί το ισχυρότερο σοκ στους αμύητους για τους πολίτες βυζαντινισμούς της εγχώριας πολιτικής σκηνής.
Πώς πριν από 10 ημέρες έλεγε αλλά και αμέσως μετά τα πέταξε στο καλάθι για να ενδυθεί το κοστούμι της Γενικής Γραμματέως. Παραμονή των εκλογών της 25ης Ιουνίου διατυμπάνιζε ότι «στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για το καλό της χώρας, όχι για να βολευτούμε σε κομματικές ή κυβερνητικές θέσεις». Και πρώτη – πρώτη βολεύτηκε χωρίς να ερυθριάζει. Ούτε να παραιτηθεί από τα κομματικά όργανα δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει. Τη διέγραψαν από το ΠΑΣΟΚ για αναρτήσει στα σόσιαλ μίντια το απολογητικό ότι θεωρεί «αυτονόητη την υποβολή παραίτησης από κάθε ιδιότητα με κομματικό πρόσημο για λόγους δεοντολογίας και με την πεποίθηση ότι αναλαμβάνει μια αποστολή εθνικού ενδιαφέροντος, η ευόδωση της οποίας προϋποθέτει τη συνεννόηση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ποτέ ότι θέλει να προσεγγίζει το κέντρο και να διευρύνει το κόμμα του και προς αυτό. Από εκεί και πέρα τα πολιτικά πρόσωπα με τις κωλοτούμπες του που δεν έχουν κανέναν ηθικό ενδοιασμό δεν θα παύουν να μας εκπλήσσουν.