16:49
24/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:49
24/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Λιχαδονήσια: Μπάνιο στις «Σεϋχέλλες της Ελλάδας» (βίντεο)

Τα Λιχαδονήσια από ψηλά / Φωτογραφία: Έλενα Δημητρίου

Τα Λιχαδονήσια από ψηλά / Φωτογραφία: Έλενα Δημητρίου

22.07.2023
09:05
Τελευταία ενημέρωση: 22/07/2023 • 18:42
Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα Λιχαδονήσια

Τα Λιχαδονήσια είναι ένα πανέμορφο σύμπλεγμα εφτά νησιών, γνωστά και ως οι «Σεϋχέλλες της Ελλάδας» και βρίσκονται ανάμεσα στην κορυφής της Βόρειας Εύβοιας και στα Καμμένα Βούρλα.

Πήραν το όνομα τους από τον οικισμό της Λιχάδας στη Βόρεια Εύβοια, ο οποίος και βρίσκεται έναντί τους από την πλευρά του Ευβοϊκού κόλπου, με την παραλία της (τον λεγόμενο Κάβο) να απέχει μόλις 1 χιλιόμετρο. Η άλλη τους πλευρά βρέχεται από τον Μαλιακό κόλπο, με τα Καμένα Βούρλα να είναι η κοντινότερη κωμόπολη της ηπειρωτικής ακτής.

Πώς να πας στα Λιχαδονήσια

Για να πας στα Λιχαδονήσια υπάρχουν δύο τρόποι. Ο συντομότερος δρόμος είναι από Αθήνα μέσω Φθιώτιδας για Καμμένα Βούρλα και από εκεί καραβάκι για τα νησιά.

Εναλλακτικά μπορείς να πας από την Εύβοια και να περάσεις από τον Κάβο με καραβάκι στα Λιχαδονήσια.

Τα Λιχαδονήσια από ψηλά
Τα Λιχαδονήσια από ψηλά / Φωτογραφία: Έλενα Δημητρίου

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και η ξαπλώστρα στη παραλία Μονολιά. Το πήγαινε διήρκησε 25 λεπτά γιατί κάναμε του γύρω από τα νησάκια, επισκεφθήκαμε ένα ναυάγιο πλοίου και είδαμε και φώκιες μονάχους-μονάχους, που έχουν γίνει μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής τα τελευταία χρόνια.

Η επιστροφή διαρκεί μόλις πέντε λεπτά και τα καραβάκια από και προς τη Μονολιά φεύγουν ανά μισή ώρα από το πρωί μέχρι το απόγευμα.

Μπάνιο στα Λιχαδονήσια

Τα σκάφη που κάνουν τα τουρ πάνε μόνο στα δύο μεγαλύτερα νησιά για μπάνιο και η μεγαλύτερη παραλία είναι η Μονολιά.

Η Μονολιά ονομάστηκε έτσι γιατί το νησάκι είναι γεμάτο άγριες ελιές. Όλα τα νησιά τριγύρω τους έχουν μαύρα βράχια και αυτό συμβαίνει διότι δημιουργήθηκαν από έκρηξη ηφαιστείου.

Η πανέμορφη παραλία με χρυσαφένια άμμο και πεντακάθαρα γαλάζια νερά και τριγύρω το καταπράσινο τοπίο συντάσσουν ένα εξωτικό τοπίο που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο από Ελλάδα και εξωτερικό.

Στη Μονολιά θα βρεις ακόμα μερικά εγκαταλελειμένα σπίτια, καθώς όσοι ζούσαν στο νησί το εγκατέλειψαν με τα χρόνια αφού δεν υπάρχει πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα ιδιωτικά σκάφη μπορούν να προσεγγίσουν και τα μικρότερα νησιά, αλλά πολλοί δεν το επιχειρούν, καθώς υπάρχουν πολλά βράχια τριγύρω αρκετά ρηχά για να χτυπήσουν.

Τα Λιχαδονήσια από ψηλά
Τα Λιχαδονήσια από ψηλά / Φωτογραφία: Έλενα Δημητρίου

Ιούλιο και Αύγουστο η παραλία «βουλιάζει» από κόσμο, οπότε θα σου πρότεινα σίγουρα να την αποφύγεις τα Σαββατοκύριακα και να φτάσεις όσο πιο νωρίς γίνεται. Καθημερινή αρχές Ιουλίου που επισκέφθηκα τα Λιχαδονήσια, λίγο μετά τις 12 οι ξαπλώστρες είχαν ήδη εξαφανιστεί.

Στην παραλία Μονολιά υπάρχει μόνο ένα μικρό beach bar με αρκετά ακριβές τιμές, οπότε θα σου πρότεινα να κουβαλήσεις μαζί σου μερικά σνακ ή να επιλέξεις να φας στον γυρισμό.

Η δεύτερη οργανωμένη παραλία έχει διαμορφωθεί κατά τα τελευταία χρόνια στο Μικρό Λιχαδονήσι και είναι γνωστή ως Νέα Παραλία. Εκεί έχει ανοίξει και το beach bar «Mikro Lichadonisi».

Τι άλλο μπορείς να κάνεις στα Λιχαδονήσια

Λίγα μέτρα μακριά από την παραλία στη Μονολιά θα βρεις την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Λιχαδονησίων, η οποία όχι μόνο παραμένει σε καλή κατάσταση, αλλά ακόμα πραγματοποιεί γάμους.

Όταν θα βρίσκεσαι στο καραβάκι αξίζει να επισκεφθείς το ναυάγιο στα δυτικά της Μονολιάς και του Μικρού Λιχαδονησίου, το οποίο είναι ορατό χωρίς να χρειαστεί να κανείς κατάδυση.

Πρόκειται για το γερμανικό τσιμεντόπλοιο «Pioneer I», το οποίο μετέφερε εφόδια και πολεμικό υλικό είτε για τις κατοχικές αρχές των γύρω περιοχών, είτε για το σώμα Afrika Corps, το οποίο πολεμούσε για λογαριασμό των Ναζί στη βόρεια Αφρική.

To «Pioneer I» έπεσε ωστόσο θύμα βομβαρδισμού (1943) και βούλιαξε σε κυμαινόμενο βάθος 9 με 16 μέτρων, πριν ολοκληρώσει την αποστολή του.

Το πλοίο βούλιαξε άμεσα, καθώς είχε κατασκευαστεί από τσιμέντο από τον γερμανικό στρατό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς τα υπόλοιπα υλικά όπως ο χάλυβας ήταν αρκετά ακριβά.

Γι’ αυτό και η σπανιότητα του συγκεκριμένου ναυαγίου: υπάρχουν μόλις 2 ναυαγισμένα τσιμεντόπλοια σε όλον τον κόσμο!

Πείστηκες να επισκεφθείς τα Λιχαδονήσια ή ακόμα;

Πηγή: seretravel.com



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση