02:16
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:16
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν: «Μην στοχοποιείτε άμαχους και υποδομές»

Τηλεδιάσκεψη Εμανουέλ Μακρόν με Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τηλεδιάσκεψη Εμανουέλ Μακρόν με Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

28.02.2022
17:52
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2022 • 20:46
Πρόθυμος να δεσμευτεί εμφανίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το Ελιζέ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα Δευτέρα (28/2) ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίων των αμάχων και να διαφυλαχθούν οι υποδομές.

Όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε διάρκεια μιάμιση ώρα, έγινε μετά από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έχει μιλήσει σήμερα πολλές φορές.

Μακρόν: Ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμάνουελ Μακρόν επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός.

Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής:

  • Πρώτον άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών,
  • δεύτερον προστασία των αστικών υποδομών και
  • τρίτον εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Πρόθυμος να δεσμευτεί ο Πούτιν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί αυτούς τους τρεις όρους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να μείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με την γαλλική ανακοίνωση ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε και σε αυτό.

Ουδέτερο καθεστώς ζήτησε ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε από την πλευρά του στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι ζητεί την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την «αποναζιστικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης και ένα «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου, ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στο Ουκρανία.

Ο Πούτιν ζήτησε «την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης του ουκρανικού κράτους και την εγγύηση του ουδέτερου καθεστώτος του» για να επιτραπεί μια διευθέτηση, δήλωσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, μετά μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επίλυση της σύγκρουσης «δεν είναι δυνατή παρά μόνο εάν ληφθούν υπόψη άνευ όρων τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Η ρωσική πλευρά είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας και ελπίζει ότι αυτές θα οδηγήσουν στα προσδοκώμενα αποτελέσματα», διαβεβαίωσε η ρωσική προεδρία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για πέμπτη ημέρα

Κι ενώ ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματευτές του Κιέβου και της Μόσχας στη Λευκορωσία, παρά το γεγονός πως οι προσδοκίες κατάπαυση του πυρός δεν είναι υψηλές, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Πριν από τη συνάντηση, ο πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι κάλεσε τα ρωσικά στρατεύματα να καταθέσουν τα όπλα τους, ενώ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε πως διέταξε τα στρατεύματά του να παραμείνουν σε αναμονή. Παράλληλα, ο Ζελένσκι ζήτησε την άμεση ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν πως οι πρόσφυγες από την Ουκρανία μπορούν  να μείνουν και να εργαστούν σε ευρωπαϊκό έδαφος για εως και τρία χρόνια.

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι
O Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: Twitter

Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, αναφέρει Ουκρανός αξιωματούχος για την ρωσική εισβολή στη χώρα του. Παράλληλα, δύο ακόμη Έλληνες ομογενείς έπεσαν νεκροί στο χωριό Σαρτανά και ο «μαύρος» αριθμός των Ελλήνων που σκοτώθηκαν από την αρχή του πολέμου στην ουκρανική χώρα μέχρι σήμερα, ανεβαίνει στους 12.

Καθώς ξημέρωνε η πέμπτη ημέρα του πολέμου, οι σειρήνες αεροπορικών επιδρομών ηχούσαν σε όλη τη χώρα και αναφέρθηκαν πλήγματα στο Κίεβο, το Χάρκοβο, το Ζιτόμυρ, τη Ζαπορίζια και το Τσερνίχοφ, εν μέσω βαθιάς ανησυχίας μετά τη θέση των πυρηνικών δυνάμεων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την Κυριακή σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Μπερντιάνσκ στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς, υποστήριξε το πρωί της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ο στρατός της Ρωσίας
Ο στρατός της Ρωσίας

Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις στις ανατολικές αποσχισθείσες περιοχές έχουν επίσης περάσει υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Αλλά οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δήλωσαν τη Δευτέρα ότι συνεχίζουν να κρατούν το Κίεβο, μαζί με άλλες μεγάλες πόλεις.

Ο ΟΗΕ λέει ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία για τις γειτονικές χώρες.

Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα στη Ρωσία διπλασίασε το επιτόκιο στο 20%, καθώς το ρούβλι βυθίζεται και οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για πιθανή επιδρομή στις τράπεζες από πολίτες που θα θελήσουν να ανασύρουν τις καταθέσεις τους.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση