Μιλώντας από το βήμα της Βουλής στις καθιερωμένες προγραμματικές δηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνησή του την επόμενη 4ετία.
Η έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή πραγματοποιείται από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο ξεκινά η διαδικασία της τριήμερης συζήτησης.
Θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, 8 Ιουλίου, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης, για τη νέα τετραετία, ανακοινώνει ο πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στον οικονομικό τομέα. «Καλή δύναμη στο έργο μας, χαίρομαι που απαλλαχθήκαμε από τη τζαμαρία», είπε χαριτολογώντας. Είμαι εδώ, «για να περιγράψω τους νέους στόχους μας, τις προτεραιότητές μας για δεύτερη φορά. Δεν θα κρύψω την συγκίνησή μου.
Θα εκφράσω την ακλόνητη θέληση μου η νέα διακυβέρνηση να εκπληρώσει στο ακέραιο τις επιθυμίες των πολιτών. (…) Μαζί θα αντιμετωπίσουμε και τοις δυσκολίες». Με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου του 2023, ο λαός έδωσε σαφή εντολή, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «οι πολίτες μας επιβράβευσαν με γενναιοδωρία. Δεν έχω το δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους».
«Οι καλύτερες μέρες είναι κοντά μας. Δεν έχουν λυθεί όμως όλα μας τα προβλήματα. Ο τόπος μας κουβαλά ακόμα στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετιών» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Η χώρα πρέπει να κάνει τη τελευταία βήματα για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυξήσαμε τον κατώτατο και τον μέσο μισθό, μειώσουν φόρους, αλλά η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει τα νοικοκυριά.
Οι μισθοί είναι χαμηλοί. Αναφέρθηκε ακόμη στην ψηφιοποίηση του κράτους, που η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο. «Ο χώρος της Υγείας άντεξε» τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μεταναστευτικού. «Ανυπόμονη για αλλαγές είναι η ελληνική κοινωνία. (…) Οι δεσμεύσεις μας είναι γνωστές, θα τις αναφέρουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Από τις επόμενες μέρες θα υλοποιούνται τα νέα μέτρα», διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η χώρα χρειάζεται μια «μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσει πολλές παθογένειες. (…) Προσπάθεια ριζοσπαστική αλλά και δίκαιη, συμπεριληπτική, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους».