01:55
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:55
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ρωσία ζητά τη διασφάλιση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Εικόνα έξω από το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια / Φωτογραφία: Twitter

Εικόνα έξω από το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια / Φωτογραφία: Twitter

23.06.2023
22:12
Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2023 • 11:49
Επίθεση στα Ζαπορίζια από την Ουκρανία, φοβάται η Ρωσία

Την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου στα Ζαπορίζια, ζητά η Ρωσία σύμφωνα με επίσημη παρέμβασή της.

Η Ρωσία κάλεσε την Παρασκευή (23/06) τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία δεν θα βομβαρδίσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, δηλώνοντας ότι διαφορετικά το εργοστάσιο λειτουργεί με ασφάλεια.

Ο Αλεξέι Λιχατσόφ, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρίας πυρηνικής ασφάλειας Rosatom, έκανε τη δήλωση αυτή σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΔΟΑΕ/ ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι στη ρωσική πόλη Καλίνινγκραντ, ανακοίνωσε η Rosatom, μετά την επίσκεψη του Γκρόσι στο εργοστάσιο την περασμένη εβδομάδα.

“Αναμένουμε συγκεκριμένα μέτρα από τον ΔΟΑΕ για να αποτραπούν βομβαρδισμοί από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, τόσο στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια όσο και στην παρακείμενη περιοχή και σε κρίσιμης σημασίας υποδομές”, ανέφερε η Rosatom στην ανακοίνωσή της επικαλούμενη δήλωση του επικεφαλής της.

Ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής “παλεύει με προκλήσεις που σχετίζονται με το νερό”, καθώς με την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα άδειασε ο τεράστιος ταμιευτήρας στη νότια όχθη του οποίου βρίσκεται το εργοστάσιο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η κατάσταση σε στρατιωτικό επίπεδο στην περιοχή γίνεται ολοένα και πιο τεταμένη καθώς το Κίεβο άρχισε την αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τμήματα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται συχνά για τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, με τους έξι αντιδραστήρες του που είναι εκτός λειτουργίας. Οι διεθνείς προσπάθειες για να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από αυτό δεν έχουν αποφέρει έως τώρα καρπούς.

Η Ουκρανία κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα τη Ρωσία ότι σχεδίαζε “τρομοκρατική” επίθεση στο εργοστάσιο που περιελάμβανε διαρροή ραδιενέργειας, ενώ η Μόσχα έθεσε υπό κράτηση σήμερα πέντε άτομα για τα οποία είπε ότι σχεδίαζαν να διακινήσουν λαθραία ραδιενεργό κάσιο-137 έπειτα από αίτημα Ουκρανού αγοραστή προκειμένου να σκηνοθετηθεί ένα πυρηνικό ατύχημα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση