Μετά τις κινήσεις της Ευρώπης για έξοδο των Ρώσων από το οικονομικό σύστημα SWIFT και το Youtube αποφάσισε να κόψει τα έσοδα στα κανάλια της Ρωσίας!
Το YouTube απαγόρευσε στο κρατικής ιδιοκτησίας ρωσικό μέσο ενημέρωσης RT και άλλα ρωσικά κανάλια να έχουν έσοδα από διαφημίσεις οι οποίες παίζουν μαζί με τα βίντεό τους στην πλατφόρμα του, κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε το Facebook, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Επικαλούμενο «εξαιρετικές συνθήκες», το YouTube ανακοίνωσε πως «αναστέλλει τη δυνατότητα αριθμού καναλιών να έχουν έσοδα από το YouTube, περιλαμβανομένων ρωσικών καναλιών που σχετίζονται με πρόσφατες κυρώσεις», όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τοποθέτηση διαφημίσεων ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το YouTube.
H EE ανακοίνωσε την Τετάρτη κυρώσεις σε βάρος ατόμων, μεταξύ των οποίων η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, την οποία περιέγραψε ως διευθύντρια του RT και «κεντρική φυσιογνωμία» της ρωσικής προπαγάνδας.
Τα βίντεο των εν λόγω καναλιών θα αναφέρονται επίσης λιγότερο συχνά μεταξύ αυτών τα οποία συστήνονται από το YouTube, δήλωσε ο εκπρόσωπος του YouTube Φαρσάντ Σαντλού. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το RT και αρκετά άλλα κανάλια δεν θα είναι πια προσβάσιμα στην Ουκρανία έπειτα από αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης.
Ο ουκρανός υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού Μιχαΐλο Φεντόροφ έγραψε νωρίς σήμερα στο Twitter ότι ήρθε σε επαφή με το YouTube «για να μπλοκάρει τα προπαγανδιστικά ρωσικά κανάλια – όπως τα Russia 24, TASS, RIA Novosti».
Το RT και η Σιμονιάν δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν. Το YouTube αρνήθηκε να κατονομάσει τα άλλα κανάλια που περιόρισε.
Δημιουργεί «κυβερνοστρατό» η Ουκρανία
Η Ουκρανία θα δημιουργήσει έναν κυβερνοστρατό για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές ψηφιακές επιθέσεις, δήλωσε χθες Σάββατο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μιχάιλο Φεντόροφ.
Στο πλαίσιο αυτό έχει απευθύνει κάλεσμα στους χάκερ της χώρας να βοηθήσουν στην προστασία κρίσιμων υποδομών και στη διεξαγωγή αποστολών κυβερνοκατασκοπείας εναντίον των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως μετέδωσε αποκλειστικά το πρακτορείο Reuters την περασμένη εβδομάδα.
«Δημιουργούμε έναν κυβερνοστρατό», έγραψε ο Φεντόροφ σε ανάρτησή του στο Twitter που παρέπεμπε στην εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων Telegram, η οποία δημοσίευσε μία λίστα με εξέχοντες ρωσικούς ιστότοπους. «Θα υπάρχουν αποστολές για όλους. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο μέτωπο του κυβερνοχώρου. Η πρώτη αποστολή είναι στο κανάλι για τους ειδικούς του κυβερνοχώρου».
Το Telegram δημοσιοποίησε μία λίστα με τους ιστότοπους 31 μεγάλων επιχειρήσεων και κυβερνητικών οργανώσεων της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων του ενεργειακού κολοσσού Gazprop, της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil, τριών τραπεζών και ορισμένων κυβερνητικών ιστοσελίδων.
Ο επίσημος ιστότοπος του Κρεμλίνου και του γραφείου του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν (Kremlin.ru) τέθηκε εκτός λειτουργίας χθες Σάββατο σε μία προφανή κυβερνοεπίθεση DDoS (Κατανεμημένη Επίθεση Άρνησης Εξυπηρέτησης).
Κακόβουλο λογισμικό σάρωσης δεδομένων ανακαλύφθηκε στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αφότου έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές, σύμφωνα με ερευνητές της εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET.
Οι υποψίες στράφηκαν στη Ρωσία, η οποία έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί για κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ουκρανίας και άλλων χωρών. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται κυβερνητικές υπηρεσίες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η Βρετανία και οι ΗΠΑ υποστήριξαν πως ρώσοι χάκερς ήταν πίσω από μία σειρά κυβερνοεπιθέσεων DDoS την περασμένη εβδομάδα που έθεσε προσωρινά εκτός λειτουργίας ιστότοπους τραπεζών και κυβερνητικών υπηρεσιών της Ουκρανίας πριν από τη ρωσική εισβολή. Η Ρωσία έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες.