03:53
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:53
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Υγεία και διατροφή: Αυτές είναι οι τροφές που ένας καρδιολόγος δεν θα έτρωγε ποτέ

Πιάτο με φαγητό / Φωτογραφία: Unsplash

Πιάτο με φαγητό / Φωτογραφία: Unsplash

08.06.2023
18:45
Τελευταία ενημέρωση: 09/06/2023 • 10:04
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς

Η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία μας και, φυσικά, για να απολαμβάνουμε τη ζωή. Ως επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την καρδιαγγειακή υγεία, οι καρδιολόγοι κατανοούν τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει η διατροφή στην υγεία της καρδιάς.

Παρόλο που δεν υπάρχει η «τέλεια διατροφή», υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που οι καρδιολόγοι θα απέφευγαν γενικά, λόγω των πιθανών βλαβερών επιπτώσεών τους στην καρδιαγγειακή υγεία.

Και ποια είναι αυτά;

Οι τροφές που ένας καρδιολόγος δεν θα έτρωγε ποτέ

Τρανς λιπαρά

Μια ομάδα τροφίμων για την οποία οι καρδιολόγοι προειδοποιούν ομόφωνα είναι τα τρανς λιπαρά. Τα λίπη αυτά παράγονται τεχνητά με την προσθήκη υδρογόνου στα φυτικά έλαια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διάρκεια ζωής των επεξεργασμένων τροφίμων.

Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL), ενώ μειώνουν την καλή χοληστερόλη (HDL), ενισχύοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Απόφυγε τρόφιμα όπως το τηγανητό fast food, τα συσκευασμένα σνακ, τη μαργαρίνη και τα αρτοσκευάσματα του εμπορίου, καθώς συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά.

Επεξεργασμένα κρέατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το λουκάνικο, το μπέικον και τα αλλαντικά περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και συντηρητικών, γεγονός που τα καθιστά επιζήμια για την υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και ορισμένων τύπων καρκίνου. Προτίμησε άπαχες πρωτεΐνες, όπως πουλερικά χωρίς την πέτσα, ψάρια, όσπρια και ξηρούς καρπούς ως πιο υγιεινές εναλλακτικές.

Ζαχαρούχα ποτά

Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, οι χυμοί φρούτων και τα ζαχαρούχα τσάγια, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς. Συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, συμβάλλοντας στην αύξηση του σωματικού βάρους, την παχυσαρκία και τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Επιπλέον, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Προτίμησε το νερό, το τσάι από βότανα χωρίς ζάχαρη ή φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων με μέτρο.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας την πίεση στην καρδιά και επιβαρύνοντας τις αρτηρίες. Οι καρδιολόγοι συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως τα επεξεργασμένα σνακ, οι σούπες σε κονσέρβες, το fast food και οι έτοιμες σάλτσες. Αντ’ αυτού, πρόσθεσε στα γεύματά σου βότανα, μπαχαρικά, χυμό λεμονιού ή ξύδι για να ενισχύσεις τις γεύσεις, μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη νατρίου.

Ραφιναρισμένα δημητριακά και ζάχαρη

Τα εξευγενισμένα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου του λευκού ψωμιού, του λευκού ρυζιού και των ζυμαρικών, στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Μπορούν να αυξήσουν κατακόρυφα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό.

Ομοίως, ό,τι περιέχει ζάχαρη, όπως τα κέικ, τα μπισκότα και τα γλυκά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη, οδηγώντας σε αυξημένη φλεγμονή και κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επέλεξε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι, κινόα και ψωμί ολικής αλέσεως και ικανοποίησε τις λιγούρες σου με φρέσκα φρούτα ή σπιτικά γλυκά που θα γνωρίζεις τα συστατικά τους.

Όπως διαπιστώνουμε, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων. Και ενώ σίγουρα οι περιστασιακές απολαύσεις είναι μια χαρά, οι καρδιολόγοι συμβουλεύουν να δίνεται προτεραιότητα σε μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λιπαρά για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας της καρδιάς. Θυμήσου πως οι μικρές διατροφικές αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς σου και τη συνολική σου ευεξία μακροπρόθεσμα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση