06:55
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:55
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Φορολογικές δηλώσεις: 20 «μυστικά» για λιγότερο φόρο – Ποιοι κερδίζουν «κούρεμα» στα τεκμήρια και ποιοι απαλλάσσονται από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Μία γυναίκα που ελέγχει τις φορολογικές δηλώσεις / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μία γυναίκα που ελέγχει τις φορολογικές δηλώσεις / Φωτογραφία: Eurokinissi

04.06.2023
13:09
Τελευταία ενημέρωση: 05/06/2023 • 13:40
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις φορολογικές δηλώσεις

Recently updated on June 5th, 2023 at 01:40 pm

Χαμηλές παραμένουν οι ταχύτητες στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών οι φορολογούμενοι έχουν χρονικό περιθώριο για να εκπληρώσουν την ετήσια φορολογική τους υποχρέωση έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα «μυστικά» για να απολαύσουν λιγότερο φόρο αλλά και τις «παγίδες» που κρύβουν επιβαρύνσεις:

  1. Ποιοι υποβάλουν δήλωση: Υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση, έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
  2. Δηλώσεις συζύγων: Στις κοινές δηλώσεις συζύγων  διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο.
  3. Χωριστές δηλώσεις: Οι σύζυγοι  υποβάλουν χωριστή δήλωση εφόσον το έχουν δηλώσει. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
  4. Σύμφωνο συμβίωσης: Όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δύνανται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.
  5.  Δηλώσεις αποβιωσάντων: Για τα εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2022 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, υποβάλλονται από τους νόμιμους κληρονόμους τους  εμπρόθεσμα έως 31.12.2023.
  6. Ανήλικο τέκνο: Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.
  7. ΑΜΚΑ: Αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ του υπόχρεου και της συζύγου, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση ΑΜΚΑ. Υποχρεωτική είναι επίσης και η αναγραφή ΑΜΚΑ των εξαρτώμενων μελών. Εξαιρούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τον ΑΜΚΑ, ούτε για τους ίδιους, ούτε για τα εξαρτώμενα μέλη τους, καθώς και οι υπάλληλοι της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου.
  8. ΑΦΜ: Για τα εξαρτώμενα μέλη (άγαμα τέκνα, ανιόντες, ανήλικοι ορφανοί συγγενείς, αδέλφια με αναπηρία κ.λπ.) η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική και για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών, αλλά και για τα εξαρτώμενα μέλη κάτω των 18, εφόσον τους έχει αποδοθεί ΑΦΜ κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.
  9. Φιλοξενία: Τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων, δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας. Το  τεκμήριο επιβαρύνει τους γονείς.
  10. Φοιτητική κατοικία: Η κατοικία που νοικιάζουν τα παιδιά – εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν μακριά από το τόπο μόνιμης διαμονής δηλώνεται ως δευτερεύουσα από το γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο.
  11. Απαλλαγή από e-αποδείξεις: Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους αλλά και όσοι  κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, απαλλάσσονται από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
  12. «Ψαλίδι» στα τεκμήρια: Όσοι είναι  65 ετών και άνω έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης.
  13. Νέοι  επιτηδευματίες: Κερδίζουν «κούρεμα»  50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Δηλαδή ο συντελεστής από το 9% μειώνεται στο 4,5% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2022 μέχρι 10.000 ευρώ..
  14. Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»: Δικαιούνται έκπτωση φόρου 777 ευρώ για άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι 1.120 ευρώ για έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα.
  15. Μισή προκαταβολή φόρου: Φορολογούμενοι που υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά, δικαιούνται προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.
  16. Ασφαλιστικές εισφορές: Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2022 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία.
  17. Εκπρόθεσμες δηλώσεις: Δεν επιβάλλεται πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.
  18. Δηλώσεις με επιφύλαξη: Υποβάλλονται ηλεκτρονικά και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
  19. Τροποποιητικές δηλώσεις: Για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών αναδρομικών ποσών φορολογικού έτους 2015 και επόμενων, υποβάλλονται ηλεκτρονικά.
  20. Ανείσπρακτα ενοίκια: Όσοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2022 θα πρέπει, μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχουν εκδώσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί (κατατεθεί και κοινοποιηθεί) εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση